“waterwipes
Menstruatiecyclus

PMS! Wat is het en kan je er iets aan doen?

PMS staat in de volksmond voor al die lichamelijke en mentale ongemakken die vrouwen kunnen ervaren voordat ze ongesteld moeten worden. Denk aan gevoelige borsten, opgeblazen gevoel, labiliteit en eetbuien. Veel vrouwen ervaren enig ongemak voordat de rode vlag uithangt. Maar er zijn vrouwen die dusdanig last hebben van PMS dat het hen belemmert in hun dagelijkse bezigheden! Heb jij dat ook? Lees dan hier wat tips en adviezen hoe je PMS klachten kan verminderen.

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

Wat is PMS?

PMS is de afkorting voor PreMenstrueel Syndroom. Het betekent dat vrouwen last krijgen van lichamelijke en psychische klachten in de periode voor hun menstruatie. Elke cyclus komen de klachten terug in dezelfde fase en ze zijn zo intens dat ze vrouwen belemmeren in de dagelijkse bezigheden.




De menstruatieklachten beginnen ongeveer in de derde week van de cyclus (als deze 28 dagen is). Maar het kan zijn dat je twee weken tot twee dagen voor je menstrueert al klachten opmerkt. Zodra je ongesteld bent verdwijnen ze. Vervolgens ben je minimaal een week klachtenvrij.

Met name vrouwen rond de 35 en 45 jaar kunnen ernstige PMS-klachten hebben. Meestal ontstaan ze na het krijgen van kinderen. Het schijnt dat vrouwen waarbij het in de familie zit, meer kans hebben op het ontwikkelen van het PreMenstrueel Syndroom. De klachten kunnen toenemen naarmate je ouder wordt.

Eén klein lichtpuntje: als je in de overgang bent, dan zal je er voorgoed van verlost zijn!

Hoe weet je of je PMS klachten heb?

Het komt geregeld voor dat je klachten ervaart en denkt dat het PMS is, maar dat dit achteraf niet zo blijkt te zijn. Er zijn namelijk andere aandoeningen of ziektebeelden die dezelfde klachten kunnen veroorzaken.

Je komt erachter of je PMS hebt door ongeveer 3 maanden lang een dagboek bij te houden. In het dagboek omschrijf je op welke dagen je klachten ervaart, wat deze zijn en hoe intens (geef een cijfer op een schaal van 1 tot 10). Daarnaast omschrijf je ook wanneer je ongesteld bent geworden en hoe lang de menstruatie heeft geduurd.

Kenmerkend voor PMS is dat de klachten altijd rond dezelfde periode komen in de menstruatiecyclus en dat ze verdwijnen in de week dat je ongesteld bent.

de beste drogisterij aanbiedingen banner

De symptomen van PMS lichamelijk zijn

  1. Opgeblazen gevoel;
  2. Gevoelige/pijnlijke borsten;
  3. Vocht vasthouden;
  4. Rugpijn;
  5. Pijn aan je gewrichten;
  6. Aankomen in gewicht;
  7. Spierpijn.



De mentale symptomen van PMS zijn

  1. Stemmingswisselingen;
  2. Prikkelbaar;
  3. Depressieve klachten of somberheid;
  4. Jezelf gespannen voelen;
  5. Vermoeidheid of gebrek aan energie;
  6. Moeite met concentreren;
  7. Emotioneel en huilbuien.



Wat zijn de gevolgen van het PreMenstrueel Syndroom?

Vrouwen met PMS ondervinden erg veel last van de genoemde symptomen. Zelfs zoveel dat het hen belemmert in hun dagelijks leven. De lichamelijk klachten zijn erg vervelend, maar misschien zijn juist de mentale klachten de oorzaak van veel spanningen in het dagelijks leven.

Veel vrouwen met PMS voelen zich ongelukkig en labiel, hebben huilbuien en voelen zich depressief. Daarnaast kunnen ze erg prikkelbaar reageren en hebben ze een kort lontje. Vaak gaan de prikkelbare reacties gepaard met schuldgevoelens en schaamte. Ze bedoelden het echt niet zo. Het gevolg is dat de omgeving zich ook anders gaat gedragen en vrouwen met PMS zich onbegrepen en eenzaam voelen.
Hoe kan je Premenstrueel Syndroom behandelen

Tips hoe je PMS kan behandelen!

Er zijn manieren om PMS te behandelen, de beste en minst ingrijpende behandeling is een aantal aanpassingen doorvoeren in je leefstijl en de manier waarop je ermee omgaat.

Het klinkt misschien niet effectief, maar veel vrouwen hebben erg veel baad gehad aan de volgende tips:

  1. Leef gezond

    Alles in je lijf staat in verband met elkaar en je lichamelijke gezondheid is hierin alles bepalend. Als je gezond leeft door gezond te eten en genoeg te bewegen, kan je klachten hiermee verminderen.

    Goed voor jezelf zorgen kan zelfs helpen bij mentale klachten omdat je beter in je vel gaat zitten en beter bestand bent tegen stress.

  2. Sporten

    Het is bewezen dat sporten helpt tegen somberheid. Je hoeft hiervoor niet per se naar de sportschool te gaan. Lekker buiten flink doorwandelen, fietsen of tuinieren kan ook al helpen. Probeer dagelijks minstens een half uur matig intensief te bewegen, dan kom je al een heel eind.

  3. Voldoende nachtrust

    Een goede nachtrust doet wonderen voor je lijf en geest. Probeer echt die 8 uur per nacht te halen.

  4. Ontspan

    Plan in die periode dat je last hebt van PMS wat extra tijd voor jezelf om te ontspannen en jezelf te verwennen. Bijvoorbeeld door een boek te lezen, bezoekje aan de sauna, lekker in bad, verwen jezelf met luxe bad- en doucheproducten of een lekkere bodylotion. Laat je masseren, ga naar de bios of plan wat extra Netflix-tijd in.

  5. Houd rekening met je PMS

    Je hoeft je niet te schamen voor je PMS of het te proberen te verbergen, want dan maak je het alleen maar erger. Houd er liever rekening mee door bijvoorbeeld je agenda wat vrij te houden zodat je wat meer rust kunt nemen (en jezelf kunt verwennen).

  6. Praat erover!

    Lest but not least, praat erover! Ongeveer 5% van de vrouwen heeft last van PMS. Je stelt je niet aan! Praat er daarom over met je omgeving. Vertel dat je er last van hebt en dat je daarom wat kortaf bent of tijdelijk iets minder gezellig. Hoe meer open je erover bent, hoe meer begrip je zal krijgen.

de beste ovulatietest direct bestellen banner

Behandeling met therapie

Als je erge last hebt van PMS is het goed om dit te bespreken met je huisarts. De huisarts zal je waarschijnlijk eerst vragen om 3 maanden een kalender bij te houden waarin je omschrijft wanneer je welke klachten hebt en hoe je menstruatiecyclus verloopt. Zo kan bekeken worden of er daadwerkelijk sprake is van PMS. Is dat het geval dan kan je met de huisarts bespreken wat je kunt doen.

Allereerst kan je de genoemde adviezen en tips opvolgen (je leefstijl wat aanpassen). De arts kan je ook cognitieve therapie voorstellen. Cognitieve therapie kan erg goed helpen om PMS klachten te verminderen.

Je leert onder andere op een andere manier met je klachten om te gaan door je gedrag, gevoel en denkwijze aan te passen. Heel leerzaam en effectief. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een psycholoog of therapeut.

PMS behandelen met medicatie

De laatste methode om PMS te behandelen is medicatie. Vaak wordt hier pas voor gekozen als de andere methodes onsuccesvol waren. Medicatie kan PMS niet wegnemen, het kan het alleen wat draaglijker maken.

Er is overigens geen speciaal medicijn dat PMS aanpakt, er zijn alleen middelen die je hormonen iets kunnen beïnvloeden waardoor je mogelijk wat minder klachten ervaart. Het is namelijk nog steeds niet helemaal duidelijk wat PMS veroorzaakt.

Medicatie die kan helpen de klachten te verminderen

  • Anticonceptiepil;
  • hormoonspiraaltje;
  • medicatie tegen depressie.


Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019