header banner hema
Menstruatiecyclus

Wat betekent NOD?

In de periode dat je zwanger wilt worden zal je de volgende afkorting vast eens tegenkomen: NOD oftewel, Niet Ongesteldsheids Dag. Voor vrouwen met kinderwens is dit een hele belangrijke dag. Maar wat betekent NOD eigenlijk en wanneer is die bijzondere dag? Je leest het hier!

clearblue testen of je zwanger bent banner

NOD betekenis

NOD is een afkorting voor ‘Niet Ongesteldheids Dag. Het is de dag dat je eigenlijk ongesteld had moeten worden, maar het dus niet is gebeurd. Daarmee is het meteen de eerste dag dat je overtijd bent en dus misschien zwanger. Vanaf deze dag kun je een zwangerschapstest doen en is de uitslag van de test ongeveer 99% betrouwbaar. Spannend!
clearblue zwangerschapstest digitaal conceptie indicator

Goede reviews en deze test geeft zelfs aan hoeveel weken zwanger je bent!

NOD berekenen

Om over NOD te kunnen praten moet je natuurlijk weten wanneer die is. De NOD is de eerste dag van je volgende menstruatie, dus simpel gezegd: de dag waarop je weer ongesteld moet worden. Als je ongesteld wordt, betekent dit automatisch dat je niet zwanger bent, want je lichaam is op dat moment het onbevruchte eitje aan het ‘afstoten’.

Je Niet Ongesteldheids Dag berekenen gaat eigenlijk alleen als je een regelmatige cyclus hebt. Dan weet je nagenoeg zeker wanneer deze dag kan vallen. Als eerste moet je weten hoe lang je cyclus is. Dit doe je door de dagen te tellen vanaf de eerste dag van je menstruatie tot en met de dag voor je weer opnieuw ongesteld wordt. Dus stel dat je op 28 oktober ongesteld bent geworden, dan tel je tot 27 oktober. Die 28 oktober is dan de dag dat je ongesteld moet worden.

Is je menstruatie niet gestart, dan is 28 oktober jouw NOD. Gemiddeld is een cyclus 28 dagen, dus dat betekent dat er rond de 28 dagen zitten tussen de eerste dag van je ongesteldheid tot de dag voor je opnieuw ongesteld wordt. Heb je een regelmatige cyclus dan weet je dus de NOD. De dag van je eisprong is 14 dagen voor de eerste dag dat je opnieuw ongesteld wordt, wat dan tevens je NOD is als de ongesteldheid uitblijft.

de beste ovulatietest direct bestellen banner

NOD dag symptomen

Mocht je een betrouwbare cyclus hebben en je menstruatie dus altijd stipt op tijd beginnen (dus bijvoorbeeld op de 29ste dag bij een cyclus van 28 dagen), dan kan je Niet Ongesteldheids Dag betekenen dat je zwanger bent. Vaak is het uitblijven van de menstruatie hét eerste teken van een mogelijke zwangerschap. Daarnaast kun je al last hebben van andere zwangerschapssymptomen zoals misselijkheid, gevoelige borsten, sterker reukvermogen, vaker plassen of vermoeidheid.

Na NOD zeker van een zwangerschap?

Weet je zeker dat je een NOD hebt gehad? Is je menstruatie uitgebleven terwijl je echt ongesteld moest worden? Dan betekent dat mogelijk dat je zwanger bent. Maar hoe regelmatig je cyclus ook is en hoe zeker je ook bent dat je een Niet Ongestelds Dag hebt, dan biedt dat geen garantie op een zwangerschap.

Ten eerste kan het zo zijn dat je toch een keertje iets later bent. Het kan. En ten tweede is de zwangerschap nog zo pril, dat er helaas nog wat mis kan gaan. In de eerste weken is de kans dat je vruchtje het overleeft en kan verder groeien slechts 50%. Hierna neemt de overlevingskans elke week weer iets meer toe. Dit gezegd hebbende, mag je natuurlijk altijd een zwangerschapstest gaan halen om het zeker te weten. Dat had ik namelijk ook allang gedaan 😉Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!