“waterwipes
Zwanger Worden

Hoe merk je dat je zwanger bent?

Je weet niet altijd gelijk of je zwanger bent of niet. Soms wil je het meteen weten, maar moet je nog even wachten voordat je een zwangerschapstest kunt doen. En aan de andere kant kan het gebeuren dat je denkt zwanger te zijn, terwijl het eigenlijk niet echt is gepland. Want hoe merk je dat je zwanger bent nog voordat je dit kunt vaststellen met een test? Lees hier het antwoord!

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

Merk je meteen dat je zwanger bent na het vrijen?

Wanneer merk je dat je zwanger bent? Dat is eigenlijk bij iedere vrouw verschillend. Misschien heb je de verhalen zelf ook wel gehoord. De verhalen van vrouwen die direct na de seks al wisten dat ze bevrucht waren. Of misschien wel de verhalen van vrouwen die er pas achter kwamen dat ze zwanger waren na een paar maanden.
Er zijn eigenlijk geen duidelijke eerste signalen die meteen na de bevruchting aangeven dat je zwanger bent. Wel zijn er diverse symptomen waaraan je zou kunnen afleiden dat je zwanger bent, maar dat merk je doorgaans niet meteen de dag na conceptie.

De eerste symptomen komen na een of twee weken. Bijvoorbeeld extreme vermoeidheid of gevoelige borsten. Het lastige van deze symptomen is dat ze ook andere oorzaken kunnen hebben. Gevoelige borsten kan je ook krijgen voordat je ongesteld moet worden. En wanneer zijn we niet een keertje heel erg moe?!

Lees ook: Kan je zwanger worden als je ongesteld bent?

Wil je heel graag zwanger worden, dan kan het soms heel lastig zijn. Je wilt dan zo graag dat je al snel gaat denken dat je zwanger bent en je lichaam begint je voor de gek te houden. Dit wordt ook wel schijnzwanger genoemd. Probeer daarom objectief te blijven en minder obsessief. Om het zeker te weten zal je nog ongeveer 2 weken moeten wachten, dan kan je een zwangerschapstest doen. (Deze kan je hier gelijk online aanschaffen.)

Hoe weet je of je zwanger bent zonder test

Hoe weet je of je zwanger bent zonder test?

Om zeker te weten dat je zwanger bent zit er maar één ding op: een zwangerschapstest kopen. Maar er is nog een ander signaal dat kan aangeven dat je zwanger bent en dat is het uitblijven van je menstruatie. Voor veel vrouwen is dit zelfs het eerste duidelijke signaal. Dit geldt overigens alleen voor dames die een regelmatige cyclus hebben. Naast het uitblijven van de menstruatie, kan je bijvoorbeeld last hebben van gevoelige borsten, misselijkheid en vermoeidheid.

prenatal banner weekaanbiedingen

Ben je niet ongesteld geworden en denk of merk je dat je zwanger bent omdat je ook de andere symptomen ervaart, dan kan je een zwangerschapstest doen. Deze zijn dan al betrouwbaar. Lees hier meer over het beste moment om een zwangerschapstest te doen.

Houd er rekening mee dat je menstruatie, hoe regelmatig je cyclus ook is, kan uitblijven om andere redenen. Denk bijvoorbeeld aan stress, overgewicht, streng dieet, overmatig sporten, medicijn gebruik of een infectie.

Symptomen waaraan je kan merken dat je zwanger bent

We hebben al een paar symptomen behandeld die kunnen betekenen dat je zwanger bent. Hieronder vind je een goede beschrijving van de symptomen zodat je de vraag ‘Hoe merk je dat je zwanger bent’ zou kunnen beantwoorden.

banner winkelpromo
 1. Pijnlijke of gevoelige borsten

  Ongeveer 1 of 2 weken na conceptie kan je al last krijgen van zware, pijnlijke of gevoelige borsten. Waarschijnlijk had je hier ook wat last van voordat je ongesteld moest worden. Om die reden hoeft het niet altijd het eerste signaal te zijn, maar het hoort er wel bij.

 2. Ochtendmisselijkheid

  Ook ochtendmisselijkheid kan 1 of 2 weken na bevruchting al optreden. Hierdoor merk je dit symptoom al op voordat je menstruatie zou moeten beginnen. De naam ochtendmisselijkheid klopt eigenlijk niet, want je kan de gehele dag misselijk zijn.

  Het kan ook voorkomen dat je misselijk wordt van bepaalde geuren, maar er verder niet veel last van hebt. Tijdens je eerste trimester zal de misselijkheid hoogstwaarschijnlijk verergeren. Veel vrouwen krijgen er tussen de tweede en achtste week het meeste last van.

 3. baby kleertjes banner
 4. Licht bloedverlies en/of steken in je buik

  Ongeveer 6 tot 12 dagen na bevruchting gaat het eitje zich innestelen in de baarmoeder. Dit kan wat innestelingspijn veroorzaken en licht vaginaal bloedverlies. De innestelingspijn voelt als steekjes onderin je buik.

 5. Vermoeidheid

  Vanaf het moment dat je eitje is bevrucht, gebeurt er ontzettend veel in je lichaam. Lees maar eens de eerste twee weken van de zwangerschapskalender! In deze periode worden er ook veel hormonen aangemaakt en begin je met de eerste cruciale ontwikkelingen van je baby. Geen wonder dat je jezelf moe en futloos voelt!

 6. Hoe merk je dat je zwanger bent? Doe deze online zwangerschapstest!

 7. Beter ruiken

  Ruik je in één keer alle geurkaarsen heel intens? Heb je meteen door wanneer er iemand geen deo heeft opgedaan? Of vind je in één keer dat de schoenen van je partner onwijs stinken? Dat kunnen allemaal tekenen zijn van een beter reukvermogen en ook dat is een zwangerschapssymptoom.

 8. Andere smaak

  Niet alleen je geur, ook je smaak kan veranderen door de zwangerschapshormonen. Misschien begint koffie je nu ineens tegen te staan of moet je kokhalzen van een frikandel.

 9. Vaak plassen

  Door je veranderende hormoonhuishouding merk je dat je zwanger bent als je heel vaak moet plassen. Zolang het plassen geen pijn doet, dan hoort dit er gewoon bij en heb je geen blaasontsteking. Gelukkig heb je niet meteen last van deze zwangerschapskwaal. De meeste dames hebben dit vanaf de 6de week van de zwangerschap.

 10. Stemmingswisselingen

  In de eerste weken kan het al voorkomen dat je niet helemaal jezelf bent. Je emoties schieten alle kanten op, zonder dat je hier een duidelijke verklaring voor hebt. Ook dit wordt veroorzaakt door hormonen en kan een teken zijn dat je in verwachting bent. Waarschijnlijk zal je het gehele eerste trimester last houden van stemmingswisselingen, vanaf het tweede trimester neemt het af.

clearblue zwangerschapstest digitaal conceptie indicator

Goede reviews en deze test geeft zelfs aan hoeveel weken zwanger je bent!

Hoe merk je dat je zwanger bent als je de pil slikt?

Eigenlijk hoort het niet te kunnen, maar in de praktijk zijn er genoeg dames die zwanger zijn geworden ondanks het feit dat ze de pil slikten. Maar hoe merk je dat je zwanger bent als je de pil slikt?!

Soms merk je het omdat je menstruatie uitblijft op het moment dat je een stop week hebt, maar dat hoeft niet bij iedere vrouw het geval te zijn. Er zijn genoeg dames die tijdens de stopweek toch bloedverlies hebben (meestal wel minder dan normaal). Dat komt omdat je bloedverlies wordt geregeld door de hormonen van de pil.

Je zou dan kunnen merken dat je zwanger bent omdat je de andere symptomen herkent die eerder zijn benoemd. Daar kan je namelijk wel last van krijgen. Hoe verder je in de zwangerschap bent, hoe duidelijker de signalen worden. En uiteraard gaat op een gegeven moment ook je buik groeien. Maar goed, dan ben je wel al eventjes op weg.

Om het zekere voor het onzekere te nemen, kan je het beste een zwangerschapstest doen op het moment dat je vermoedens hebt. Bijvoorbeeld omdat je de symptomen opmerkt of omdat je menstruatie anders is dan normaal.

Ook wanneer je de pil slikt, kan je gewoon een zwangerschapstest doen. De stoffen die in de pil zitten, beïnvloeden de test niet waardoor deze dus gewoon betrouwbaar is. Je hoeft ook niet bang te zijn dat de pil je kleintje beschadigd. Uiteraard is het wel handig om meteen met de pil te stoppen als blijkt dat je zwanger bent.

Lees ook: Zwanger worden na het stoppen met de pil. Hoe zit dat?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019