cheezzbaby sale
Zwanger Worden

Wat is de meest vruchtbare dag van het jaar?

Vroeger hoorde je het nog wel eens, een babyboom 9 maanden nadat er een grote stroomstoring was geweest. Of een sneeuwstorm waarbij half Nederland plat lag. Zo’n dag waarop veel stellen het ‘heel gezellig’ hebben gehad en dat een paar maanden later ineens heel duidelijk werd. Zijn er tegenwoordig ook nog van die babybooms? Of hebben we nu geen last meer van ingesneeuwde winter, stroom- en internetloze avonden. En is dit dan ook terug te leiden? Kortom: wat is nu eigenlijk de meest vruchtbare dag van het jaar? Ik neem je mee in wat statistieken en cijfers.

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

Wanneer zijn de meeste mensen jarig?

Misschien merk je het in je eigen omgeving ook wel: september is een drukke maand qua verjaardagen. Wereldwijd worden tussen 9 en 20 september de meeste baby’s geboren. Het CBS heeft uitgezocht dat in Nederland de meeste mensen jarig zijn op 23, 24, 25, 28, 29 en 30 september. Op die dagen zijn er 43.000 of meer mensen jarig! Dit vergelijken we even met de dagen waarop de minste mensen jarig zijn. Grappig genoeg zijn dat bijna allemaal feestdagen: 1 en 2 januari, 5 december en de kerstdagen, 25 en 26 december. Op die dagen zijn er minder dan 37.000 mensen jarig. Dat verschilt dus zo’n 6000 mensen per dag!

Al die verjaardagen hebben natuurlijk maar met een ding iets te maken; het moment waarop de jarige verwekt is! Jarigen in september zijn, normaal gesproken, in december verwerkt. Jarigen in december of januari zijn meestal tot stand gekomen in april of juni. Je zou dus kunnen zeggen dat de winterperiode een ‘intiemere’ periode is dan het voorjaar of de zomer.
In mei is er ook nog een kleine piek qua verjaardagen, namelijk op 2, 3 en 7 mei. Zou dit toeval zijn? Daar kijk ik later nog even naar.

clearblue testen of je zwanger bent banner

Wat is de meest vruchtbare dag van het jaar?

We tellen in een zwangerschap 40 weken, maar dit is eigenlijk helemaal niet waar. Een zwangerschap duurt ‘maar’ 38 weken. Dat rekenen doen we vanaf de laatste dag van je menstruatie, simpelweg omdat dit voor de meeste vrouwen makkelijk bij te houden is dan de dagen waarop je seks hebt gehad. De eerste twee weken krijg je dus feitelijk ‘cadeau’. Zoals je eerder las zijn de meeste mensen rond 25 september jarig. Laten we vanaf die periode 38 weken terug tellen. Dan komen we uit bij oud en nieuw. We zouden dus kunnen stellen dat het nieuwe jaar bij veel koppels op een heel leuke manier wordt ingeluid. De meeste vrouwen worden zwanger in deze periode tussen de feestdagen en dat is de meest vruchtbare periode van het jaar.
meest vruchtbare periode van het jaar

Verjaardag vieren

In de winter jarig zijn is voor de meeste mensen niet zo’n feestje. Het is koud, je moet iedereen in je huis zien te proppen en het is al zo druk met al die feestdagen. Steeds vaker hoor je dat mensen hun winterverjaardag overslaan om deze in de zomer te vieren, of ze vieren het samen met een gezinslid die wel in de zomer jarig is.

September is dus een top maand om jarig te zijn. Je zit niet midden in de zomer, waarin iedereen op vakantie is. Meestal heb je nog heerlijk weer, zodat je je verjaardag lekker buiten kunt vieren.
Wat een leuk fenomeen is is de verjaardagspiek in de maand mei. Als we terug gaan rekenen vanaf mei komen we uit in september. De maand waarin de meeste mensen jarig zijn. Toeval? Of vieren deze mensen hun verjaardag nog even door tussen de lakens? Dat zou de piek in mei wel verklaren natuurlijk 😉

Meest vruchtbare periode van het jaar

De donkere dagen voor kerst zijn weer begonnen, dagen om lekker samen voor de open haard te kruipen. Kaarsje aan, dekentje erbij, gezelligheid ten top. Zeker voor de dames die graag zwanger willen worden een goede tijd, aangezien dit dus als de meest vruchtbare periode van het jaar wordt gezien en de meest vruchtbare dag van het jaar er weer aan zit te komen.

Ovulatietest online bestellen banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!