“babydeals
Zwanger Worden

Hoelang duurt het gemiddeld voordat je zwanger bent?

Je hebt samen met je partner besloten dat jullie een kindje willen, of nog meer kinderen willen. Nu gaan jullie proberen zwanger te worden. Het zou mooi zijn als het meteen lukt, maar helaas zal je er al snel achter komen dat zwanger worden niet binnen een maandje is gepiept (of je moet geluk hebben). Hoelang duurt het gemiddeld voordat je zwanger bent? Kan je de kans berekenen en welke factoren bepalen de kans dat je zwanger wordt? Je leest het hier!

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

Hoelang duurt het gemiddeld voordat je zwanger bent?

Hoelang je erover doet om zwanger te worden verschilt enorm per persoon, je leeftijd en algehele gezondheid. Vergeet trouwens ook je partner niet. Maar als we gaan kijken naar gemiddelden (let op gemiddelden, dit kan altijd afwijken) dan heb ik wel een paar cijfers voor je.

Hoelang duurt het gemiddeld voordat je zwanger bent:

 • 30% van de vrouwen is binnen 3 maanden in blijde verwachting
 • 70% van de dames kan een baby verwachten na een half jaar
 • 80% van de vrouwen is zwanger na een jaar
 • 90% is na 2 jaar toch echt wel zwanger. Maar goed, dan ben je dus wel 2 jaar bezig geweest!

Met andere woorden: hoe langer je bezig bent, hoe groter de kans. Dat is ook de reden waarom huisartsen adviseren het eerst zelf een jaar te proberen voordat je denkt aan vruchtbaarheidsproblemen.

de beste ovulatietest direct bestellen banner

Kan je de kans op zwangerschap berekenen?

Was het maar zo simpel dat je met een makkelijke berekening een antwoord krijgt op de vraag: hoelang duurt het gemiddeld voordat je zwanger bent. Helaas is dat niet zo makkelijk. Ook al zou je alles volgens het boekje doen, dan nog kan het bij jou korter of langer duren dan bij een ander persoon die het ook volgens het boekje doet.

Wat je wel kunt doen, is de kans op een zwangerschap zo groot mogelijk maken. Zoals op tijd beginnen (als dat mogelijk is), gezond leven, gezond gewicht nastreven, op de juiste momenten seks hebben (zeer cruciaal) en stoppen met roken en het drinken van veel alcohol.

Onthoud daarnaast het volgende:

 1. Hoe dichterbij je eisprong, hoe meer kans je hebt dat je zwanger raakt. Seks hebben op de dag voor je ovulatie geeft de meeste kans op een zwangerschap. Alleen lastig dat de exacte dag van je ovulatie moeilijk is vast te stellen, of je moet een ovulatietest gebruiken.
 2. ovulatietest bestellen banner
 3. Vrouwen die jonger zijn dan 30 jaar, hebben een grotere kans om sneller zwanger te zijn. Deze kans is ongeveer 20% per maand.
 4. Jouw persoonlijke leefstijl èn die van je partner kunnen jouw kansen op een zwangerschap sterk beïnvloeden. Lees hier hoe je de vruchtbaarheid van een man kunt vergroten. Let ook op de onderstaande factoren die meespelen in de kans om zwanger te worden.

Welke factoren bepalen de kans dat je zwanger wordt

Welke factoren bepalen de kans dat je zwanger wordt?

Zoals eerder aangegeven is het lastig te bepalen hoelang het gemiddeld duurt voordat je zwanger bent. Dit komt omdat diverse factoren een rol spelen in jouw succes naar een zwangerschap. Deze factoren zijn:

 • Je leeftijd:

  Als je jonger bent dan 30 jaar, laat de zwangerschap minder lang op zich wachten dan vrouwen die ouder zijn dan 30 jaar. Ben je jonger dan 35 dan is het normaal dat het 1 jaar kan duren. Ben je ouder dan 35 dan kan het nog langer duren.

 • Je gezondheid en leefstijl:

  Gezonde vrouwen zijn in de regel eerder zwanger dan vrouwen die ongezond leven zoals veel roken, drinken, weinig beweging en ongezonde voeding.

 • Het gewicht:

  Vrouwen met overgewicht of ondergewicht raken minder snel zwanger.

 • De seks:

  Het is super belangrijk dat je op de juiste dagen seks hebt. Dit lijkt misschien een open deur, toch blijkt dat veel stellen niet op de juiste dagen gemeenschap hebben. Het beste moment om seks te hebben is in de week van je eisprong.

  Je eisprong is ongeveer 14 dagen voor de eerste dag van je volgende menstruatie. Heb je een regelmatige cyclus dan kun je de dag van jouw eisprong berekenen.

 • De vruchtbaarheid van je partner:

  Niet alleen de vrouw, maar ook de man moet in een goede conditie zijn om de kans op een zwangerschap te vergroten. Het kan dus echt geen kwaad om wat acties te ondernemen om de vruchtbaarheid van de man te vergroten.

lees ook: 9 Factoren die de vruchtbaarheid beïnvloeden!

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Hoe groot is de kans op zwangerschap na 1 keer seks?

Hoe groot de kans op een zwangerschap precies is na 1 keer seks is moeilijk te zeggen. Dat ligt compleet aan het moment waarop je seks hebt en de genoemde factoren. Wil je de kans vergroten dan is het slim om op de juiste momenten seks te hebben.

Eerst achterhaal je wanneer jouw eisprong is. In de week van je eisprong heb je om de dag seks. Hier begin je 10 dagen voor de dag van je eisprong mee. Op de dag dat je een eisprong zou moeten hebben, vrij je ook. De dag erna heeft niet meer zo veel zin aangezien een eitje slecht 24 uur vruchtbaar blijft en sperma nog enige tijd nodig heeft om het eitje te bereiken.

Als je op deze manier vrijt, is er altijd een verse voorraad sperma aanwezig in de baarmoeder. Omdat je al eerder dan je eisprong begint met vrijen, maakt het niet uit dat je eisprong een keer wat vroeger is. Het is trouwens niet nodig om in deze periode elke dag te vrijen, de teelballen hebben even tijd nodig om nieuwe sterke zaadcellen te maken. Te vaak seks is daarom niet goed.

Is je eisprong voorbij, dat kun je bijvoorbeeld merken aan je cervixslijm (het lijkt niet meer op eiwit). Of je weet dit dankzij een ovulatietest, dan hoef je even niet meer tussen de lakens te duiken. Pas de week na je menstruatie moeten jullie weer aan de slag.

En wat nou als je een onregelmatige cyclus hebt? Hoelang duurt het dan gemiddeld voordat je zwanger bent? Dat kan langer duren omdat het moeilijk te bepalen is wanneer je eisprong is. Om dit te achterhalen kun je gebruik maken van een ovulatietest. Deze test geeft 24 tot 36 uur van te voren aan dat je ovuleert. Je moet dan dus meteen het bed in!

ovulatietest bestellen banner

Het duurt lang voordat ik zwanger ben

Mochten jullie al enige tijd bezig zijn, dan wordt de vraag hoelang duurt het gemiddeld voordat je zwanger bent veel relevanter. Ben je jonger dan 35 en na een half jaar niet zwanger, probeer dan echt seks te hebben op de manier zoals ik hiervoor heb beschreven.

Duurt het langer dan een jaar, maak dan een afspraak bij de huisarts, zodat die jullie eventueel kan doorverwijzen. Het is heel normaal dat stellen een jaar bezig zijn, pas na een jaar onderneemt een huisarts actie.

Ben je 35 jaar of ouder en na een half jaar nog niet zwanger, dan kun je al een afspraak maken. Want mocht er iets aan de hand zijn dan mag je al een behandeling starten.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!