header luiers van pampers met 50% korting
Zwanger Worden

Uitrekenen wanneer je vruchtbaar bent bij een afwijkende cyclus

Als je zwanger wilt worden draait alles om je menstruatiecyclus. Je cyclus bepaalt namelijk wanneer je eisprong is. En als je weet wanneer je eisprong is, weet je ook wanneer je vruchtbaar bent. Doorgaans is een menstruatiecyclus ongeveer 28 dagen. Maar wat als je cyclus geen 28 dagen duurt maar langer of korter is? En wat moet je doen als je cyclus onregelmatig is? Lees hier hoe je kunt uitrekenen wanneer je vruchtbaar bent bij een afwijkende cyclus.

conceive plus discreet online bestellen banner

Menstruatiecyclus berekenen

Je menstruatiecyclus is de tijdsduur tussen de ene menstruatie tot de volgende menstruatie. De cyclus begint op de eerste dag dat je ongesteld wordt en eindigt op de dag voor je volgende menstruatie. Als je dit aantal dagen telt weet je dus hoe lang je menstruatiecyclus is.

De eerste dag van je menstruatie is de dag dat je bloedverlies dusdanig is dat je een tampon of maandverband moet gebruiken. Tussen de twee periodes dat je ongesteld bent zit je eisprong. Doorgaans is je eisprong 14 dagen vóór de eerste dag van je volgende menstruatie.

Waarom een afwijkende cyclus?

Geen enkele vrouw is ‘gemiddeld’, elke vrouw is uniek en daarom kan het zijn dat jouw menstruatiecyclus ook niet gemiddeld is. Als je cyclus tussen de 24 en 35 dagen valt dan is dat nog redelijk normaal en is er niets aan de hand. Hier is dus ook geen duidelijk oorzaak voor, we zijn gewoon allemaal een beetje anders.

Het kan ook voorkomen dat je menstruatiecyclus soms wat langer is en soms iets korter. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de hoeveelheid stress, je hebt een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt of je hebt een ander dagelijks ritme omdat je bijvoorbeeld op vakantie bent. Uitrekenen wanneer je vruchtbaar bent bij een afwijkende cyclus is dan iets lastiger maar wel te doen.

de beste ovulatietest direct bestellen banner

Korte menstruatiecyclus oorzaken

Als je een kortere cyclus hebt van ongeveer 24 dagen is er niets aan de hand. Is je menstruatiecyclus echter korter dan 21 dagen, dan is er wel wat aan de hand. Met zo’n korte cyclus is het bijna niet mogelijk om een eitje goed te laten rijpen voordat de volgende menstruatie weer op gang komt.

ovulatietest bestellen banner

Als je een afwijkende cyclus van 21 dagen hebt, is het goed om contact op te nemen met je huisarts. Zeker als je een kinderwens hebt. Wanneer je cyclus korter is dan 21 dagen en je hevige bloedingen hebt tijdens de menstruatie kan het zijn dat je polymenorroe hebt. In het ergste geval kan je bloedarmoede krijgen. Polymenorroe wordt veroorzaakt door:

  • Hormonen.
  • Vleesbomen, chronische bekkenontsteking of endometriose.
  • Ernstige verwondingen of wanneer je een zware operatie achter de rug hebt.

Polymenorroe komt vaak voor bij jongere meiden die net ongesteld worden, vrouwen in de overgang of vrouwen die net bevallen zijn en waarbij de menstruatie nog op gang moet komen.

Behoor jij niet tot deze vrouwen, maak dan alsjeblieft een afspraak met je huisarts zodat bekeken kan worden wat bij jou de oorzaak is. Hopelijk kan dit snel verholpen worden.
Uitrekenen wanneer je vruchtbaar bent bij een afwijkende cyclus

Lange cyclus oorzaken

Het komt geregeld voor dat vrouwen een langere cyclus hebben. Zo is een menstruatiecyclus van 30 tot 35 dagen redelijk normaal. Is je menstruatie langer dan 42 dagen (6 weken) dan is het mogelijk dat je geen eisprong hebt. Neem ook dan contact op met je huisarts.

Vrouwen waarbij de menstruatie maar 1 keer in de 3 maanden voorkomt hebben mogelijk oligomenorroe. Meestal hebben deze vrouwen ook een verstoorde menstruatiecyclus. Oorzaken van oligomenorroe zijn:

  • Hormonale disbalans door bijvoorbeeld een verstoorde schildklier, bijnierschors of hypofyse.
  • Problemen met de eierstokken denk aan PCOS, vleesbomen of endometriose.
  • Beschadiging van de eierstokken door bijvoorbeeld een chemokuur of bestraling.
  • Bepaalde leefstijl keuzes zoals overmatig sporten, extreem gewichtsverlies of onjuiste voeding.

Oorzaken onregelmatige cyclus

Dames die een onregelmatige cyclus hebben kunnen meestal gewoon zwanger worden. Alleen is het soms wat lastig te bepalen wanneer je nu seks moet gaan hebben. Het is sowieso goed om eens naar het onderstaande rijtje te kijken van oorzaken voor een onregelmatige cyclus. Zit er iets bij wat van toepassing is op jou, probeer dit dan aan te pakken of te laten onderzoeken:

  • Bepaald medicijngebruik.
  • Stress, depressie.
  • Extreem gewichtsverlies of gewichtstoename.
  • Overmatig sporten.
  • PCOS.
  • Problemen met geslachtsorgaan zoals endometriose, baarmoederkanker, ontstekingen.
  • Stoppen met anticonceptie.
de online drogist alles voor moeder en baby banner

Andere signalen dat je vruchtbaar bent

Er zijn signalen die je lichaam afgeeft om aan te tonen dat je vruchtbaar bent. Als je deze signalen opmerkt kun je ook maar beter zorgen dat je een avontuurtje met je partner hebt! Uitrekenen wanneer je vruchtbaar bent bij een afwijkende cyclus is dan eigenlijk niet meer nodig!

  • Een kramp of pijn links of rechts onderin de buik ongeveer 2 weken voordat je ongesteld moet worden kan wijzen op de eisprong.
  • Je hebt meer zin om te vrijen.
  • Je afscheiding wordt helder en glanzend. Een dag voor de eisprong is het slijm vaak draderig en dun. Het lijkt dan op eiwit. Als je het tussen je vingers doet en je spreidt de vingers uit elkaar zie je draden. Dat is het teken dat je eisprong eraan zit te komen. Als de eisprong is geweest veranderd het slijm en wordt het wat witter.

Uitrekenen wanneer je vruchtbaar bent bij een afwijkende cyclus

Even wat feiten op een rij:

  1. Je eisprong is ongeveer 14 dagen voor de eerste dag van je volgende menstruatie. Of je nu een lange of korte cyclus hebt, het is altijd ongeveer 14 dagen.
  2. Na de eisprong blijft het eitje ongeveer 12 tot 24 uur goed, hierna wordt het afgestoten.
  3. Zaadcellen kunnen 2 tot 5 dagen in leven blijven in de baarmoeder. Dat is afhankelijk van de kwaliteit van de zaadcellen.
  4. Een zaadcel doet er tussen de 12 tot 24 uur over tot die de baarmoeder bereikt.

Als je wilt uitrekenen wanneer je vruchtbaar bent bij een afwijkende cyclus dan dien je eerst te weten hoeveel dagen je menstruatiecyclus is. Houd dit een aantal dagen bij en zie of je een soort van gemiddelde hebt.

Bijvoorbeeld:

Mijn cyclus is 24 tot 26 dagen, dus gemiddeld 25 dagen. Zo kun je dat bij jezelf ook bekijken. Heb je een onregelmatige cyclus, probeer dan te bekijken of er een patroon in zit. Heb je bijvoorbeeld duidelijk een kortste cyclus en een langste cyclus. Probeer dan om altijd een marge aan te houden tussen die twee cyclussen.

Uitrekenen wanneer je vruchtbaar bent bij een afwijkende cyclus? Zo doe je dat!

De eisprong is ongeveer 14 dagen voor je volgende menstruatie. Vervolgens pak je een marge van 1 tot 2 dagen, of de marge van je kortste of langste cyclus. Dus stel dat je de 10de dag van je menstruatiecyclus een eisprong hebt (bij een korte cyclus). Dan tel je vanaf de 8ste dag.

Gewoon voor de zekerheid. Omdat de zaadcel eerst een reis af moet leggen is het goed om al een paar dagen voor de 8ste te beginnen met vrijen. Zo ongeveer 4 dagen ervoor. Vrij vanaf die dag minstens om de dag tot 2 dagen na je eisprong. Op deze manier heb je een ruime marge aangehouden en zou je ook zwanger kunnen worden als je cyclus die maand iets langer of korter is.

Ovulatietest online bestellen banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019