blije doos banner
Menstruatiecyclus

Roos schrijft: Wanneer is nou de eerste dag van je menstruatie?!

Tijdens mijn pogingen om zwanger te worden, is er één vraag die telkens in mij opkomt. Wanneer is nou de eerste dag van mijn menstruatie? Die dag is namelijk super belangrijk om te bepalen wanneer je eisprong is. Soms gebeurt het dat er een klein beetje bloed bij de afscheiding zit, maar verder nog niets. Is dat de eerste dag? Of is de eerste dag van je menstruatie, de dag dat je echt ongesteld bent? Ik ben het gaan uitzoeken. En wat ik ontdekte: veel vrouwen vragen zich dit af! En het antwoord is niet altijd even duidelijk. Maar hopelijk wel nadat je deze blog hebt gelezen!

clearblue testen of je zwanger bent banner

Het belang van de eerste dag van je menstruatie!

Je maandelijkse cyclus is ontzettend belangrijk wanneer je zwanger wilt worden. Als je jouw cyclus niet weet dan wordt zwanger worden iets lastiger. Of je zou gewoon standaard om de dag het bed in moeten duiken, maar geloof me: daar wordt je niet altijd blijer van.
Je cyclus is dus cruciaal. Je cyclus begint vanaf de eerste dag van je menstruatie. Dan tel je verder tot de volgende eerste dag van je nieuwe menstruatie. Doorgaans zitten hier 28 dagen tussen, maar het kan zijn dat dit bij jou meer of minder is. Bij mij zitten er tussen de 24 tot 26 dagen tussen, wat dus betekent dat mijn cyclus gemiddeld 25 dagen is.

Veertien dagen vóór je eerste dag van je nieuwe menstruatie is jouw eisprong. Alle moeders (in spé of niet) weten hoe belangrijk die eisprong is want enkele dagen ervoor ben je al vruchtbaar. En die eisprong loopt dus samen met die zeer super super belangrijke eerste dag van je menstruatie! Dus daarom wil ik en vele met mij, het zeker weten dat ik de goede dag aanhoud als eerste dag.

Wat is nou echt de eerste dag van je menstruatie? Is dat de eerste dag dat je bloed ziet?

Is het de eerste dag dat je bloed ziet?

Die eerste dag van mijn menstruatie is ondertussen een klein frustratie punt geworden. Ik heb het namelijk weleens opgezocht en ik vond de informatie gewoon niet duidelijk. En dat frustreert me, vooral omdat er zoveel op het spel staat. En ook omdat het dus voor heel veel vrouwen niet duidelijk is. Er staat vaak: ‘De eerste dag van je menstruatie is de dag dat je helderrood bloed verliest’. Of er staat: ‘De eerste dag is de dag dat je rode spotting ziet’.

Mijn eerste vraag is dan meteen: wat is rode spotting dan precies?! En wat bedoelen ze eigenlijk precies met helderrood bloed? Want ik zie dat ook in mijn afscheiding… AAAHHHHRRGG!! Heel irritant.

Ik wil het gewoon zeker weten en dan ook echt 100% zeker weten dat ik het goed heb. Dus dan wil ik duidelijke informatie. Het liefst met volle omschrijving, foto en een video zodat we allemaal kunnen zien hoe dat bloed er dan uitziet op de eerste dag van je menstruatie.

davitamon mamavitaal banner

De echte eerste dag van je menstruatie

Gelukkig weet ik nu eindelijk het antwoord. De eerste dag van je menstruatie is de dag dat je echt bloed gaat verliezen (de bloeding doorzet) en je dus maandverband of een tampon moet gaan gebruiken. Een inlegkruisje is dan niet meer genoeg. De dagen daarvoor waarbij je wat bloed bij je afscheiding of bruine afscheiding hebt is niet, ik herhaal NIET, de eerste dag.

Een klein: oh ja momentje

Nu ik het verlossende antwoord weet, heb ik wel een klein ‘oh ja-momentje’. Nu snap ik dus wat ze bedoelen met: ‘De eerste dag van je menstruatie is de dag dat je helderrood bloed verliest’. Toch vind ik nog steeds dat het antwoord verwarrend kan zijn. Als je graag iets zeker wilt weten omdat er veel vanaf hangt, dan wil je gewoon een duidelijk antwoord waarbij geen twijfel mogelijk is. Waarbij geen enkele ruimte voor interpretatie is. Zo is het en niet anders.

Ik hoop dat ik dat antwoord nu heb gegeven. Zodat alle dames die zwanger willen worden, nu exact weten wat hun eerste dag is zodat we met precisie de dagen kunnen plannen waarop we seks ‘moeten’ hebben. Hartstikke romantisch.

blije doos banner

Meer lezen

15 Reacties

 1. anoniem
  • Roos
   • Bol
    • Roos
 2. Ellin
  • Roos
 3. Soph
  • Roos
 4. Detje
  • zo zwanger worden Redactie
 5. Charlie
  • roos zozwanger Roos
 6. Lieke Janssen-Muijsers
  • roos zozwanger Roos
 7. Shalina

Reageer

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!