luieraanbiedingen header
Menstruatiecyclus

Maandverband of tampons, wat gebruik jij?

De eerste keer dat ik ongesteld werd gebruikte ik maandverband. Dat was grofweg 17 jaar geleden. Mijn herinnering aan deze eerste ongesteldheid was vooral het ‘blubber-gevoel’ dat ik kreeg als ik na een lesuur opstond van mijn stoel en alles ‘eruit viel’. Gadverdamme. Ik vond ongesteld zijn voornamelijk erg vies en voelde me allesbehalve sexy. Maandverband of tampons wat is beter? Voor mij was het in het begin nog niet echt een keuze.

clearblue testen of je zwanger bent banner

Van maandverband naar tampons naar spiraal

Dat kwam voornamelijk omdat het maandverband met de 4 of 5 druppels (voor de hevige dagen) het formaat hadden van een senioren luier. Ik had soms ook echt het gevoel dat het door mijn broek heen te zien was. Je kent het wel: een luierkont.
Het besluit was al snel genomen: ik stapte over op tampons. Toen ik hier eenmaal aan gewend was, snapte ik totaal niet dat sommige mensen toch maandverband gebruikten. Tampons waren toch veel fijner?

Een paar jaar later vond ik een nog betere oplossing: een spiraal en door deze spiraal hoefde ik geen keuze meer te maken want ik werd niet meer ongesteld.

Lees ook: Zwanger worden na het gebruik van een spiraal

Weer even wennen na de spiraal

Ruim 10 jaar lang heb ik een spiraal gehad. Toen werd ik helemaal niet meer ongesteld, waardoor ik nooit meer tampons of maandverband hoefde te gebruiken. Heerlijk. Maar om eerlijk te zijn miste ik het soms wel. Hoewel ‘missen’ wel een groot woord is, toch vond ik het soms wel fijn om te weten waar ik nu was in mijn cyclus.

davitamon mamavitaal banner

Ongeveer 5 maanden voor mijn huwelijk besloot ik mijn spiraal eruit te halen zodat ik meer zicht kon krijgen op mijn cyclus. Want na het huwelijk moesten we er tegenaan! Na een pauze van ruim 10 jaar moest ik echt weer wennen. Herkennen jullie dat? Ik wist even niet meer welke tampons ik moest gebruiken.

Het inbrengen ging totaal niet meer en ik voelde mij weer vies en onhandig. Net zoals de eerste keer. Het was zelfs zo erg dat ik de eerste 2 tampons heb weg moeten gooien omdat ik ze er niet meer in kreeg. Ik voelde me echt weer even 16.

Lees ook: Wat zijn duurzame menstruatie producten? Waarom zou je dit doen

nadelen maandverband

Maandverband of tampons? Wat is beter

Automatisch greep ik weer naar de tampons, want die gebruikte ik voorheen ook altijd. Maar om de één of andere reden vond ik het nu ontzettend onhygiënisch om met mijn vinger die tampon in te brengen. Toen ik mijn miskraam had, mocht ik geen tampons meer gebruiken en stapte ik over op het maandverband.

En toen dacht ik: dat maandverband is eigenlijk helemaal niet zo verkeerd.

Oké, dat blubber gevoel komt altijd een beetje als een schok gevolgd door een klein ongemakkelijk momentje, maar daarnaast zijn er ook veel voordelen. Ik kwam er ook achter dat in die 10 jaar het maandverband flink is gepimpt waardoor je nu geen echte luiers meer hebt. Ik heb even de voordelen en nadelen van maandverband op een rijtje gezet:

de beste drogisterij aanbiedingen banner

Voordelen van maandverband

 1. Het is hygiënischer. Wist je dat? Maandverband is hygiënischer dan tampons en daarom eigenlijk ook beter. Daarom mag je na een miskraam of na je bevalling geen tampons gebruiken.
 2. Het is minder pijnlijk. Dat inbrengen en eruit trekken van een tampon gaat bij mij niet altijd pijnloos. Vooral niet als de tampon nog niet helemaal vol zit. Ouch…
 3. Het laat minder confronterend afval achter. Ik vind een tampon er echt viezer uitzien.
 4. Je vergeet niet zo snel te verschonen of een maandverbandje mee te nemen. Elke keer als je naar de wc moet, is je ongesteldheid behoorlijk ‘in your face’.
 5. De kans op doorlekken is daarom ook kleiner.

Nadelen maandverband

 1. Zwemmen of in bad. Ik zal je niet aanraden om lekker te gaan zwemmen of een romantisch bad te nemen met je partner zonder een ‘stop’ erin.
 2. Er is een kans dat er geurtjes vrijkomen. Ik zou proberen niet in de buurt van honden te komen.
 3. Je hebt soms toch nog wel een beetje een pamper-gevoel.

Maandverband of tampons? Weet jij alle voor- en nadelen?

Wat gebruik jij? Maandverband of tampons?

Het klinkt misschien heel stom maar door mijn wisselingen van de één naar de ander, kan ik nu zeggen dat ik een ‘maandverband persoon’ ben. En nu ik tot deze ontdekking ben gekomen, ben ik super benieuwd wat voor persoon jij bent!

Je kunt deze vraag een beetje vergelijken met de vraag of je een propper of vouwer bent van wc-papier op het moment dat je jouw billetjes afveegt. Dus zeg het maar? Maandverband of tampons? En nu we toch bezig zijn: propper of vouwer? Ik ben een vouwer! Mocht er een man dit lezen dan mag hij ook die laatste vraag beantwoorden.

Heb je wel eens gehoord van de tamponziekte? Wat is dat eigenlijk?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

3 Reacties

 1. mail
 2. m
 3. m
vadersschapsverlof 2019