“waterwipes
Menstruatiecyclus

Menstruatie ondergoed? Ken jij het al?

Je hebt het ongetwijfeld voorbij zien komen in reclames, in folders of op sociale media. Er zijn heel veel influencers die er berichten over maken: menstruatie ondergoed. Het lijkt steeds populairder te worden. In Nederland is het inmiddels een paar jaar op de markt, maar nu pas echt in opkomst. Maar wat is menstruatie ondergoed precies? Hoe werkt het en wat doet het? Ik zocht het voor je uit.

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

Wat is menstruatie ondergoed?

In principe ziet een menstruatie onderbroek er hetzelfde uit als een gewone onderbroek. Je hebt ze in verschillende modellen, net als gewoon ondergoed. Maar er is een verschil. In het kruis is namelijk een speciaal stuk gemaakt om het menstruatiebloed op te vangen. Een absorberende laag en een antibacteriële laag.

Menstruatieondergoed is er in verschillende gradaties, voor lichte en zware menstruatie. Net als met tampons of maandverband. Vaak kan een menstruatie slip tussen de 2,5 tot 20ml vocht opvangen. Voor jouw idee: 20 ml is wat er ongeveer in 2 tampons gaat! Kijk dit zijn voorbeelden van slips.
Wat zijn de voordelen van menstruatie ondergoed?

 1. ”Vrij bloeden”

  Nou, om mee te beginnen hoef je niets ‘in je lichaam te stoppen’ om het bloeden op te vangen. Veel vrouwen gebruiken tampons, maar deze zijn ook niet altijd even prettig. Op lichtere dagen kan het onprettig aanvoelen, maar ook zware dagen blijf je aan het verwisselen. Ook lekt het soms, wordt het touwtje vies en blijft het gewoon een smeerboel. Ook hoef je geen broeierige en vervelend zittende maandverbanden in je onderbroek te plakken, als je liever geen tampon gebruikt. Je kunt gewoon ‘vrij bloeden’ in je onderbroek.

 2. Duurzaam

  Tampons en maandverband verdwijnen bij het vuilnis, als je tenminste zo verstandig bent ze niet het riool in te spoelen. Menstruatie ondergoed kan je keer op keer blijven gebruiken. Heel duurzaam dus! Ook worden de meeste menstruatie slips gemaakt van duurzame materialen, zoals bamboe en katoen.

 3. Goedkoper

  Je investeert een keer in een aantal menstruatie slips en daarna ben je klaar. Dat scheelt je jaren tampons en maandverband kopen. Uiteindelijk ben je zeker goedkoper uit. Wist je dat we ongeveer 10.000 menstruatieproducten gebruiken in ons leven?

 4. Aanrader voor beginners

  Herinner jij je nog dat je de eerste keer ongesteld was? Veel meiden vinden het best spannend om een tampon in te brengen. En soms mag het zelfs niet vanuit een geloofsovertuiging. Dan is menstruatie ondergoed echt de perfecte oplossing.

 5. Minder kans op infectie

  Heb je wel eens van de tamponziekte gehoord? Met menstruatie ondergoed is de kans op infecties klein, omdat het bloed direct je vagina uit loopt.

Lees ook: Wat zijn duurzame menstruatie producten? Waarom zou je dit doen

de beste ovulatietest direct bestellen banner

Zijn er ook nadelen aan menstruatie ondergoed?

Zoals alles heeft menstruatie ondergoed ook heus wel nadelen.

 1. Broeierig gevoel

  Door je menstruatie onderbroek een hele dag te dragen kan het broeierig en geïrriteerd gaan aanvoelen. Ook al wordt door producenten gezegd dat een menstruatie onderbroek tot 12 uur gedragen kan worden. Gynaecologen raden dit niet aan. Door zo lang natte stof tegen de gevoelige huid van je vagina te dragen wordt de kans op schimmels groter.

 2. Wassen

  Je zult na gebruik je menstruatie ondergoed moeten afspoelen en daarna wassen. Mede hierom zal je dus meerdere slips moeten aanschaffen, zodat je gedurende jouw menstruatiecyclus genoeg hebt om door te wisselen.
Hoe was je het ondergoed?

Het is belangrijk dat je eerst goed je gedragen menstruatie ondergoed uitspoelt. Daarna was je het direct, of laat je het eerst drogen. Wassen doe je op maximaal 30 graden, of met de hand (wat misschien net zo makkelijk is, als je toch aan het uitspoelen bent). Gebruik je de wasmachine? Doe je broekjes dan bij de fijne was, het liefst in een waszakje. Ook moet je geen bleek of wasverzachter gebruiken. Doe je menstruatie ondergoed niet in de droger.

Waar koop je menstruatie ondergoed?

Inmiddels kan je menstruatie ondergoed bijna overal kopen. Bij HEMA bijvoorbeeld. Maar er zijn ook veel bekende ondergoed merken die speciaal menstruatie ondergoed verkopen. Zoals Snuggs. Bij lingeriewinkels zoals Livera en Hunkemöller kan je terecht voor een ruim assortiment aan menstruatie ondergoed. Maar ook Bol.com heeft de broekjes in zijn assortiment. Natuurlijk zijn ook de fabrikanten van menstruatieproducten hierop ingesprongen, zoals Libresse.

Heb jij al ervaring met menstruatie ondergoed? Of zou je het wel eens willen proberen? Veel vrouwen zijn heel positief, omdat het lekker zit en je dus geen last hebt van schurende randjes, zoals vaak bij maandverband. Zou jij er aan kunnen wennen denk je?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019