Je baby verzorgen, daar komt meer bij kijken dan je van tevoren misschien had gedacht. De eerste week word je op weg geholpen door de kraamverzorgster. Maar daarna zal je het zelf moeten doen. Het is fijn om je goed voor te bereiden op deze belangrijke taak. Dat kan op veel manieren, bijvoorbeeld door het volgen van een workshop babyverzorging bij verloskundigenpraktijk Utrecht!
Wat hoort er allemaal bij het verzorgen van de baby?
Het verzorgen van je baby is een hele veelzijdige en natuurlijk belangrijke taak. Je kindje is nog volledig afhankelijk en kan nog helemaal niets zelf. Daarom wil (en moet) je zo goed mogelijk voor je kindje zorgen. Dit is een taak die 24 uur per dag doorgaat, ook in de nacht, wanneer je moe bent en het liefst zou willen slapen.
Als dit jouw eerste zwangerschap is, dan kan het verzorgen van een pasgeboren baby best spannend zijn. Want steeds vaker hoor je dat gezinnen minder uren kraamzorg krijgen dan verwacht en dan is voor je het weet de kraamverzorgster alweer weg. Een workshop babyverzorging kan je alvast voorbereiden op wat je te wachten staat door het geven van waardevolle tips aan nieuwe ouders.
Wat leer je tijdens een workshop babyverzorging?
Ik hoor je denken hoe moeilijk kan het zijn, daar heb ik toch geen workshop voor nodig? Toch is het fijn als je al tijdens de zwangerschap leert over de dagelijkse verzorging van je kindje. Zo ben je beter voorbereid en weet je het antwoord op veel gestelde vragen. Want bij het verzorgen van jullie baby horen onder andere de volgende dingen.
-
Het aan- en uitkleden van de baby
Dat lijkt misschien niet zo moeilijk, maar kan in het begin echt wel spannend zijn. Die kleine armpjes en beentjes in die kleertjes zien te krijgen is niet zo makkelijk als het lijkt. En hoeveel kleertjes moet je baby eigenlijk aan als het warm is, of juist best koud?
-
Luiers verschonen
Daar ontkom je niet aan. Maar wist je dat je de eerste tijd ook het aantal plas- en poepluiers bij moet houden? Hieraan kan je namelijk zien of het goed gaat met je kindje. En hoe verschoon je je baby als hij een spuitluier heeft en van top tot teen onder de poep zit?
-
Baden van je baby
Hoe doe je een baby in bad? Hoe warm mag het water zijn, hoe houd je je kindje vast? Natuurlijk kan je ook douchen met je baby. Maar ook dit is best spannend in het begin. En hoe vaak moet een baby eigenlijk in bad?
-
Voeden van je baby
Of je nu borstvoeding of flesvoeding gaat geven, voeden is belangrijk. Je kindje is afhankelijk van melk om te groeien en sterk te worden. Maar hoe zit dat met flesjes en verschillende spenen? Mag je kraanwater gebruiken of moet je bronwater gebruiken om babyvoeding te maken? En wat als de borstvoeding niet zo goed gaat als je zou willen? Denk ook aan de vitamines. Wanneer moet je een baby vitamine K of vitamine D geven?
-
Slapen
“Slapen als een baby” hoor je vaak. Maar veel nieuwe ouders zitten met hun handen in het haar als het om het slapen van hun kindje gaat. Waar laat je de baby slapen, hoe maak je het bedje op? Hoe verwarm je een kruik en hoe lang moet je baby eigenlijk een kruikje in zijn wieg?
-
Het vervoeren van je baby
In de kinderwagen of in een draagzak of in de maxi cosi in de auto. Hoe neem je je kindje mee als je op pad gaat? Moet de baby een jas aan in de kinderwagen. Hoe doe je de maxi cosi in de gordel? Weet jij het?
-
Andere verzorging tips van de baby
Zoals het schoonhouden van de navelstreng, voorkomen van luieruitslag en het omgaan met darmkrampjes.
En dit is nog maar een greep van de dingen die je tegen gaat komen. Want wanneer mag je eigenlijk naar buiten met een pasgeboren baby? Het antwoord op al deze vragen kan je te weten komen tijdens een workshop babyverzorging!
Als je een baby krijgt is het best fijn om alvast een beetje te weten hoe je jouw baby kan verzorgen. Het kan je rust geven als je weet wat je kunt doen en wat je te wachten staat. Het verzorgen van jouw baby is nu eenmaal een dagtaak waar je de eerste weken echt druk mee zult zijn. Het is maar goed dat er zwangerschapsverlof bestaat!