zozwanger adverteren
Voeding

Flesvoeding maken met bronwater

Geef je jouw baby flesvoeding, dan wil je er natuurlijk voor zorgen dat je jouw kindje het beste geeft. Dus flesvoeding zonder bacteriën, metalen of een hoge dosis kalk, want dat kan voorkomen in kraanwater. Is het tegenwoordig gewoon veilig om kraanwater te gebruiken of moet je flesvoeding maken met bronwater? Je leest het antwoord in deze blog.Avent babyflessen en flessenwarmers

Flesvoeding maken met bronwater of kraanwater?

Vroeger werd geadviseerd om flesvoeding te maken met bronwater, maar tegenwoordig is dat absoluut niet meer nodig. Ziekenhuizen, consultatiebureaus, het Voedingscentrum en waterleidingbedrijven geven allemaal aan dat kraanwater geschikt is voor flesvoeding. Het kraanwater in Nederland is namelijk uitgebreid getest en van een hoge kwaliteit. Het is zelfs niet nodig om het water eerst te koken, voordat je er een flesje mee maakt.
goedkope pampers

Wanneer wel bronwater gebruiken?

Ongeveer iedereen in Nederland kan kraanwater gebruiken en hoeft niet te kiezen voor flesvoeding maken met bronwater. Er is alleen één uitzondering: als jouw woning oude leidingen heeft die uit lood bestaan, dan is het goed om wél flesvoeding te maken met bronwater. Laat dus van te voren je leidingen controleren als je twijfelt. Als je woning is gebouwd voor de oorlog (1945) dan is de kans groot dat de leidingen van lood zijn. In principe komt dit bijna niet meer voor in Nederland.

Een tweede reden om te kiezen voor flesvoeding maken met bronwater is als je naar het buitenland gaat. Het kraanwater in het buitenland is minder veilig en in de meeste landen mag je zelfs als volwassenen niet uit de kraan drinken.

Wanneer water voor flesvoeding eerst koken?

Het kraanwater in Nederland is zo veilig dat het niet eerst gekookt hoeft te worden voordat je er een flesje babyvoeding mee maakt. Wil je echter een voorraad flesjes maken, dan is het wel verstandig om eerst het water te koken, dan af te laten koelen om vervolgens het flesje ermee te maken. Als je kant-en-klaar flesjes maakt met kokend water en ze daarna in de koelkast legt, kan je ze 8 uur bewaren.


Natuurlijk kan je kiezen voor flesvoeding maken met bronwater. Gewoon omdat het kan en omdat je zelf waarschijnlijk ook liever bronwater drinkt dan gewoon kraanwater. Maar het is niet echt nodig.


Flesvoeding maken met warm kraanwater

Ons koude kraanwater is veilig, maar toch is het niet verstandig om het kraanwater lauw of warm te gebruiken voor de flesvoeding. Warm of lauw water komt uit de boiler of geiser. Door de verbrandingsprocessen die daarin plaatsvinden, is het mogelijk dat het water metalen bevat. Pak dus altijd koud water en warm het op door het flesje op te warmen.

Flesvoeding maken met Quooker

Ik denk dat je prima flesvoeding kunt maken met Quooker. Bij de meeste systemen van Quooker wordt er constant 3 liter water op 110 graden Celsius bewaard in een reservoir. Op die manier is het mogelijk om altijd te beschikken over kokend water. Omdat het water op zo’n hoge temperatuur is, kunnen er geen bacteriën in komen want die trekken die hete temperatuur niet. Natuurlijk moet je het water wel eerst laten afkoelen voordat je het flesje babyvoeding er mee maakt!

Welk bronwater voor flesvoeding?

Wil je graag flesvoeding maken met bronwater, gewoon omdat het kan? Of omdat je jouw leidingen niet vertrouwd of omdat je in het buitenland bent? Let er dan op dat je bronwater koopt zonder koolzuur (lijkt me logisch) en dat er zo min mogelijk natrium in zit, zoals in Spa Reine, Bar le Duc of Evian bronwater.

vadersschapsverlof 2019