header banner hema
Voeding

Flesvoeding maken met bronwater

Geef je jouw baby flesvoeding, dan wil je er natuurlijk voor zorgen dat je jouw kindje het allerbeste geeft. Dus flesvoeding zonder bacteriën, metalen of een hoge dosis kalk, want dat kan in kraanwater zitten. Is het tegenwoordig gewoon veilig om kraanwater te gebruiken of moet je flesvoeding maken met bronwater? Je leest het antwoord in deze blog.

hema rompers

Flesvoeding maken met bronwater of kraanwater?

Vroeger werd geadviseerd om flesvoeding te maken met bronwater, maar tegenwoordig is dat eigenlijk niet meer nodig. Ziekenhuizen, consultatiebureaus, het Voedingscentrum en waterleidingbedrijven geven allemaal aan dat kraanwater geschikt is voor flesvoeding.

Het kraanwater in Nederland is namelijk uitgebreid getest en van een hoge kwaliteit. Het is zelfs niet nodig om het water eerst te koken, voordat je er een flesje mee maakt.

Wanneer wel flesvoeding klaarmaken met bronwater?

 1. Oude waterleidingen

  Ongeveer iedereen in Nederland kan kraanwater gebruiken en hoeft niet te kiezen voor bronwater om babyvoeding te maken.
  Er is alleen één uitzondering: als jouw woning oude leidingen heeft die uit lood bestaan, dan is het goed om wél flesvoeding te maken met bronwater!

  Laat dus van te voren je leidingen controleren als je twijfelt. Als je woning is gebouwd voor de oorlog (1945) dan is de kans groot dat de leidingen van lood zijn. In principe komt dit bijna niet meer voor in Nederland.
 2. Als je naar het buitenland gaat

  Het kraanwater in het buitenland is minder veilig en in de meeste landen mag je zelfs als volwassenen niet uit de kraan drinken.

 3. Als je zelf ook liever bronwater drinkt dan water uit de kraan

  Steeds vaker kiezen mensen voor bronwater uit de supermarkt dan voor water uit de kraan drinken. En daarom wil je ook graag flesvoeding gemaakt met bronwater aan je baby geven. 😉

 4. Je geeft jouw baby biologische flesvoeding

  Je kiest voor biologische voeding omdat je het allerbeste voor jezelf en jouw kindje wilt. Biologische voeding is altijd vrij van bestrijdingsmiddelen en dat geldt natuurlijk ook voor biologische flesvoeding. Vaak is in deze voeding de palmolie vervangen door melkroom waardoor het nog beter is voor jouw kindje.

  Logisch dat je er dan ook voor kiest om deze flesvoeding klaar te maken met bronwater in plaats van kraanwater.

Lees ook: Waarom kiezen voor biologische flesvoeding voor de baby?

babyvoeding laag geprijsd banner

Wanneer moet je water voor flesvoeding eerst koken?

Het kraanwater in Nederland is zo veilig dat het niet eerst gekookt hoeft te worden voordat je er een flesje babyvoeding mee maakt.
Wil je echter een voorraad flesvoeding klaar maken, dan is het wel verstandig om eerst het water te koken, dan af te laten koelen om vervolgens het flesje ermee te maken. Als je kant-en-klaar flesjes maakt met kokend water en ze daarna in de koelkast legt, kan je ze 8 uur bewaren.

Natuurlijk kan je kiezen voor flesvoeding maken met bronwater. Gewoon omdat het kan en omdat je zelf waarschijnlijk ook liever bronwater drinkt dan gewoon kraanwater. Maar het is niet echt nodig.

Lees ook: 12 Tips bij flesvoeding geven aan een baby die elke moeder moet weten!

Flesvoeding maken met warm kraanwater

Ons koude kraanwater is veilig, maar toch is het niet verstandig om het kraanwater lauw of warm te gebruiken voor de flesvoeding. Warm of lauw water komt uit de boiler of geiser. Door de verbrandingsprocessen die daarin plaatsvinden, is het mogelijk dat het water metalen bevat. Pak dus altijd koud water en warm het op door het flesje op te warmen!

Flesvoeding maken met Quooker

Ik denk dat je prima flesvoeding kunt maken met een Quooker kraan. Bij de meeste systemen van Quooker wordt er constant 3 liter water op 110 graden Celsius bewaard in een reservoir. Op die manier is het mogelijk om altijd te beschikken over kokend water.

Omdat het water op zo’n hoge temperatuur is, kunnen er geen bacteriën in komen want die overleven die hete temperatuur niet.
Natuurlijk moet je het water wel eerst laten afkoelen voordat je het flesje babyvoeding er mee maakt!

Welk bronwater voor flesvoeding?

Wil je graag flesvoeding maken met bronwater, gewoon omdat het kan? Of omdat je jouw leidingen niet vertrouwd of omdat je in het buitenland bent? Let er dan op dat je bronwater koopt zonder koolzuur (lijkt me logisch) en dat er zo min mogelijk natrium in zit, zoals in Spa Reine, Bar le Duc of Evian bronwater.cheezzbaby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019