sale kleertjes header
Voeding

Flesvoeding klaarmaken tips!

Na een tijdje kan je met je ogen dicht de flesvoeding klaarmaken. Maar als je voor het eerst moeder bent geworden, kan het in het begin even zoeken zijn. Hoeveel voeding moet je geven, moet het water eerst gekookt worden en mag je een flesje van te voren al maken? Op al deze vragen geef ik antwoord en je krijgt nog meer flesvoeding klaarmaken tips!

philips banner babyfoon

9 Flesvoeding klaarmaken tips

Ga je flesvoeding klaarmaken, lees dan de onderstaande stappen en tips en je doet het precies zoals het hoort.

  1. Was je handen!

    Je wast je handen echt goed als je 20 seconden wast.

  2. Pak een schone speen en fles

    Op flesjes en spenen kunnen aardig wat bacteriën zitten. Omdat de kleine baby nog moet werken aan zijn afweersysteem is het beter om de spenen en flessen te steriliseren.




  3. Vul het flesje met de juiste hoeveelheid water

    De hoeveelheid die je nodig hebt staat aangegeven op de verpakking. Je kunt gewoon koud water uit de kraan pakken. Gebruik geen warm kraanwater. Babyvoeding maken met mineraalwater mag ook, maar let er dan wel op of het geschikt is voor flesvoeding.

  4. Verwarm de fles

    Dit kun je op 3 manieren doen: in de magnetron, een flessenverwarmer (volg de gebruiksaanwijzing van de flessenwarmer) of zet de babyfles in een pannetje met heet water. Het water moet rond de 30 tot 35°C zijn, dit is handwarm. Later meer informatie over de fles verwarmen.

  5. Voeg de juiste hoeveelheid melkpoeder toe

    De hoeveelheid staat aangegeven op de verpakking. Strijk het maatschepje altijd af en doe geen schepjes in de fles met een torentje. Doe ook geen extra schepje in de fles omdat je denkt dat jouw baby heel veel honger heeft.

    Te veel voeding in het water zorgt ervoor dat het erg geconcentreerd wordt en dat kan je baby niet goed verwerken. Je baby kan er meer dorst van krijgen of je baby wordt te zwaar omdat hij of zij standaard iets meer voeding krijgt dan de bedoeling is. De aangegeven hoeveelheden staan er voor een reden!

  6. Meng het water met de poeder

    Je kunt dit doen door de fles rustig te schudden, zo heb ik het ook altijd gedaan. Maar mocht je baby erg veel last hebben van reflux dan kun je misschien beter roeren zodat er minder lucht in de melk komt.

  7. Controleer de temperatuur van de melk op je pols.

    De melk moet ongeveer even warm zijn als je pols. Is het te heet, laat het dan afkoelen.

  8. Geef je baby meteen de fles

  9. Eventuele restjes gooi je weg!

zuiglingenvoeding baby geboorte colostrum

Lees ook: 12 Tips bij flesvoeding geven aan een baby die elke moeder moet weten!

4 Manieren van flesvoeding opwarmen

Er zijn 3 manieren om flesvoeding klaar te maken. Er is niet één manier de beste, kies gewoon wat voor jou makkelijk is.

  1. Flessenwarmer

    Lees de gebruiksaanwijzing van de flessenwarmer hoe je dit doet. Heb je er nog geen? Lees dan deze blog wat de beste flessenwarmer van dit moment is.

  2. Magnetron

    Verwarm het flesje op 600 watt, nooit hoger! Tussendoor moet je de fles voorzichtig schudden of de melk wat ronddraaien zodat het gelijkmatig wordt verwarmd. De magnetron verwarmt namelijk niet gelijkmatig. Houd je vervolgens aan de volgende instructies: 100 ml = 30 seconden. 150 ml = 45 seconden. 200 ml = 60 seconden. Vergeet niet na het opwarmen altijd even te checken of de temperatuur goed is.

  3. In een pannetje

    Dit heet ook wel au bain-marie opwarmen. Je zet de fles gevuld met water in een pannetje met heet water (niet kokend) en je wacht totdat het water de juiste temperatuur heeft. Schud de fles na afloop om de warmte goed te verdelen. Bij deze manier van flesvoeding klaarmaken is het goed om de zoveel tijd te checken of de melk al de gewenste temperatuur heeft.

  4. Met een flesvoeding apparaat!

    Met een flesvoeding apparaat kan je de juiste hoeveelheid melk bereiden op de juiste temperatuur in slechts enkele seconden! precies in de juiste verhouding en op de juiste temperatuur. Super handig met een huilende hongerige baby op je arm! Kijk over dit apparaat heb ik het!

Hieronder vind je nog meer flesvoeding klaarmaken tips die van pas kunnen komen!

manieren om flesvoeding te maken

Wanneer kan je geen kraanwater pakken voor babyvoeding?

In Nederland hebben we (gelukkig) heel schoon water. Als je flesvoeding gaat klaarmaken kun je dus gewoon koud kraanwater pakken. Pak geen warmwater uit de kraan want dat bevat hele kleine hoeveelheden metaal wat op langere termijn mogelijk schadelijk kan zijn. Koud water bevat minder metalen en dat mag dus wel.

Op veel verpakkingen van babyvoeding staat dat je het water eerst moet koken en dan laten afkoelen tot de gewenste temperatuur. Dat is dus niet nodig, maar mag natuurlijk wel. Een andere manier is koud kraanwater pakken en dit opwarmen naar de gewenste temperatuur.

Er zijn uitzonderingen als het gaat om koud water uit de kraan pakken. Woon je in een oud huis met loden waterleidingen, dan kun je het beste mineraalwater gebruiken.

In sommige andere landen kun je ook beter niet het kraanwater pakken, dat zijn de landen waar je zelf ook niet uit de kraan drinkt. Wil je flesvoeding klaarmaken dan kan je beter mineraalwater gebruiken of kook het water eerst.

nutricia actie banner

Welk mineraalwater is geschikt voor flesvoeding klaarmaken?

Let op het soort mineraalwater dat je gebruikt voor de flesvoeding. Mineraalwater of water uit bepaalde privébronnen bevatten soms kleine hoeveelheden nitraat, natrium, nitriet en fluor en dat is minder goed voor je baby. Op de verpakking van mineraalwater staat of het geschikt is voor flesvoeding of kunstvoeding. Lees hier meer over flesvoeding klaarmaken met bronwater.
hongerige baby speciale flesvoeding

Mag je flesvoeding opnieuw opwarmen?

Het komt regelmatig voor dat baby’s de fles niet helemaal opdrinken. Dit hoeft ook niet, jouw baby bepaalt zelf hoeveel hij of zij nodig heeft. Het restje dat overblijft kan je beter weggooien.

Flesvoeding die al is opgewarmd kan je beter niet nog een keer opwarmen, de voeding bevat dan bacteriën waarvan je baby ziek kan worden. Mocht het vaak voorkomen dat je baby flesjes in twee delen drinkt, dan kan je beter in kleinere hoeveelheden flesvoeding klaarmaken.

Lees ook: Wat is de beste babyvoeding?

Mag je flesvoeding van te voren klaarmaken?

Het mag, maar het beste is je baby altijd een ‘verse’ fles te geven. Wel kan je de melkpoeder alvast in de juiste portie verdelen en bewaren in doseerbakjes. Is het toch echt nodig om flesjes van te voren klaar te maken, maak dan nooit meer dan 2 flesjes.

Volg hiervoor alle genoemde stappen, maar warm het water nog niet op. Of gebruik gekookt water dat je eerst hebt laten afkoelen naar 37°C en voeg daarna pas de poeder toe. Vervolgens zet je het meteen achterin de koelkast. De koelkast moet op 4°C staan, niet warmer. De voeding mag maximaal 8 uur in de koelkast bewaard worden.

Het is een must als je vooraf flesvoeding gaat klaarmaken om die te bewaren in de koelkast. Als dit niet kan omdat je onderweg bent, kun je het dus beter niet alvast maken. Neem dan de poeder mee in een doseerbakje of melktoren, een thermosfles met gekookt water (dat is na enkele uren op de juiste temperatuur) en een flesje met koud water (dit kan je mengen met het water uit de thermosfles als deze nog te heet is).

Lees ook: Hoe kan je moedermelk hygiënisch bewaren en opwarmen?



kleertjes sale 70

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019