sale kleertjes header
Verzorging

Waarom moet je een baby laten boeren? Wat als het boertje laten niet lukt?

Jouw baby laten boeren na elke voeding is heel belangrijk. Doe je dat niet dan komt er lucht in het maagje te zitten, wat helemaal niet fijn is voor de baby. Maar waarom moet je een baby laten boeren, wat is de oorzaak en wat moet je doen als een boertje laten niet lukt?

luierkorting op pampers banner

Waarom moet je een baby laten boeren tijdens en na het drinken?

Iedereen zal je adviseren dat de baby een boertje moet laten na elke maaltijd. Maar waarom moet je een baby laten boeren? De reden is omdat een baby tijdens het drinken lucht binnen heeft gekregen en dat moet er weer uit.
Een boertje laten zorgt ervoor dat de eventuele lucht die in het maagje zit, kan ontsnappen. Baby’s die geen lucht binnenkrijgen hoeven vaak geen boertje te laten.

Het is dus een fabel dat baby’s altijd moeten boeren!

Toch krijgen bijna alle pasgeboren baby’s lucht binnen tijdens het drinken. Als de baby dan niet boert dan blijft deze lucht in het maagje. Dit is niet prettig voor je kleintje.
Een gevolg van teveel lucht in het maagje zorgt ervoor dat jouw baby minder honger heeft omdat de lucht of gas een vol gevoel geeft. De baby drinkt dan minder, wat natuurlijk niet de bedoeling is: baby’s moeten drinken om te groeien en ontwikkelen.
Een andere reden waarom je moet zorgen dat de baby een boertje laat, is omdat de gasvorming in het maagje ook kan leiden tot darmkrampjes.
Kortom: genoeg reden om altijd even de tijd te nemen om de baby te laten boeren na de maaltijd.

babyvoeding laag geprijsd banner

Wat is de oorzaak dat er lucht in het maagje van de baby komt tijdens het drinken?

De reden waarom je een baby moet laten boeren is dus omdat er lucht in het maagje kan zitten. Deze lucht krijgt jouw baby binnen tijdens het drinken.

Oorzaken dat de baby lucht binnen krijgt tijdens het voeden zijn bijvoorbeeld:

 1. Onervarenheid

  Vooral bij de borstvoeding geldt dat de onervarenheid van de baby’s ervoor zorgt dat de baby lucht binnen krijgt. Dit gebeurt tijdens het aanhappen. Als het aanhappen goed gaat, dan zal de baby waarschijnlijk veel minder moeten boeren.

  Tijdens het drinken krijgen borstgevoede baby’s nagenoeg geen lucht binnen omdat er een goed vacuüm moet zijn. Wanneer het aanhappen goed gaat, zal een boertje laten waarschijnlijk niet meer nodig zijn. Geef je baby er wel altijd een kans voor.

 2. Lucht tijdens drinken

  Tijdens het drinken krijgen baby’s die de fles krijgen wel eens lucht binnen. Dit gebeurt wanneer de speen niet goed gevuld is met melk. Ook tijdens het aanhappen kan je baby wat lucht binnenkrijgen.

 3. Gulzig drinken

  Baby’s die heel gulzig drinken en hongerig zijn, happen ook lucht naar binnen.

 4. hongerige baby speciale flesvoeding

 5. Fles of borst niet goed aanbieden

  Hierdoor moet de baby telkens opnieuw aanhappen waardoor hij weer lucht binnen krijgt.

 6. De baby snapt het drinken nog niet zo goed

  Dat komt veel voor bij pasgeboren baby’s. Het is nogal wat: ademhalen, zuigen en slikken tegelijk. Dat vraagt om wat oefening. In het begin kan het dus voorkomen dat de baby veel lucht binnenkrijgt.

 7. Het is overigens een fabel dat de baby moet boeren door iets wat jij als moeder hebt gegeten!

 8. Lucht in de voeding

  Bijvoorbeeld door teveel schudden. Schud daarom altijd voorzichtig en niet te enthousiast. Het is beter het water en de melkpoeder al roerend te mengen.

 9. beste babyfles banner
 10. Flessen gebruiken die geen anti colic systeem hebben

  Hierdoor komt er lucht in de speen tijdens het voeden. Let hier goed op. Koop liever een van deze beste drinkfles voor de baby.

 11. Grote toeschietreflex

  Wanneer er sprake is van een grote toeschietreflex, komt er ineens veel melk uit de borst. Baby’s kunnen wat moeite hebben om deze hoeveelheid goed weg te drinken waardoor je kindje lucht binnenkrijgt.

Wat is nou de beste flesvoeding per leeftijd van de baby? Je leest het hier

welke borstkolf past bij jou banner

Hoe kan je een baby makkelijk laten boeren?

Er zijn diverse manieren om de baby te laten boeren. De manier die het meest wordt gebruikt en doorgaans het makkelijkste is, is jouw baby rechtop tegen je aanhouden. Het hoofdje kan je tegen of over je schouder leggen. Je ondersteunt de baby bij de billetjes. Vervolgens klop of wrijf je zachtjes vanaf de onderrug naar de schoudertjes.

Je kunt de baby nog op de billetjes kloppen, dit helpt om hem te laten ontspannen. Als je het kloppen of wrijven zat bent, kan je ook nog even rondlopen met de baby in dezelfde houding. Hup een beetje op en neer, door deze beweging komt er soms nog een boertje naar boven borrelen.

Lees ook deze tips hoe je een baby kan laten boeren!

zwitsal 50p korting banner

Hoe baby laten boeren als hij slaapt

Hoe kan je een baby laten boeren als hij slaapt?

Veel baby’s vallen in slaap tijdens het drinken. Je hebt dan eigenlijk geen kans gehad om de baby te laten boeren. Dat is op zich echt niet erg. Als jouw baby in slaapt valt is die waarschijnlijk tevreden en is het niet nodig om een boertje te laten.

Mocht er toch wat dwars gaan zitten, dan zal de baby zich vanzelf wel melden. 

Wil je toch graag de baby laten boeren, probeer dan de baby te laten boeren door hem over je knieën te leggen. Kijk hier voor manieren en tips om de baby te laten boeren.

beste babyfles banner

Wat te doen als een boertje laten niet lukt?

Soms lukt het boeren niet meteen, het eerste advies is dan ‘heb geduld’. Vaak houden we er na 10 minuten al mee op, terwijl veel huisartsen adviseren het een half uur te proberen! Lukt het na een half uur nog steeds niet, leg dan jouw baby op het buikje neer.

Doe dit echt niet eerder dan na een half uur omdat het eten eerst een beetje moet zakken. Blijf bij de baby en wacht totdat jouw baby het hoofdje omhoog probeert te krijgen. De luchtbellen hebben zich dan samengevoegd tot 1 bel en die ene bel kan gemakkelijker naar boven komen. Til je kind nu op en houdt hem of haar in één van de houdingen om te laten boeren.
tips baby weinig lucht binnenkrijgt tijdens voeden

Moet je een baby altijd laten boeren?

Pasgeboren jonge baby’s moet je echt altijd laten boeren of het in ieder geval proberen. Waarom? Want een pasgeboren baby krijgt vaak lucht binnen bij het drinken. Baby’s die geen lucht binnenkrijgen hoeven geen boertje te laten, vaak zijn dit oudere baby’s. Op een gegeven moment heb je zelf door of jouw baby altijd moet boeren of niet.

Baby’s die flesvoeding krijgen 
zal je langer laten boeren dan baby’s die borstvoeding krijgen. Als een baby goed aan de borst drinkt, komt er bijna geen lucht meer naar binnen. Een boertje laten is dan niet meer nodig. Dat zal je vanzelf merken.Bij flesvoeding moet je jouw baby wel laten boeren, totdat hij of zij geen flesvoeding meer krijgt. Maar merk na 3 maanden of meer dat jouw baby nooit hoeft te boeren (ook niet na een half uur proberen) en verder heel tevreden is en nergens last van lijkt te hebben, dan is het boeren waarschijnlijk niet meer nodig.

Lees ook: Mijn baby heeft de hik! Wat doe je dan?startersbox zwitsal banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019