“waterwipes
Slapen

De Harvey Karp methode bij een huilbaby! Hoe werkt dat?

Baby’s huilen, dat is heel normaal en natuurlijk. Gemiddeld huilen baby’s ongeveer 2 uur per dag. Maar het kan ook zo zijn dat jouw baby erg veel huilt, bijvoorbeeld ongeveer 3 uur per dag. Een methode die dan kan helpen om jouw baby te troosten is de Harvey Karp methode. Lees hier hoe je deze methode kunt toepassen bij een “huilbaby”.

prenatal extra korting banner

Wat is een huilbaby?

Iedere baby huilt, dat is nu eenmaal een gegeven. Sommige baby’s huilen weinig, andere baby’s veel. Je spreekt van een huilbaby als de baby meer dan 3 dagen per week, langer dan 3 uur per dag huilt en dit meer dan 3 weken achter elkaar aanhoudt. Lees hier hoe je een huilbaby kan herkennen.
Ontroostbaar huilen

Een ontroostbare baby kan veel impact hebben op de ouders en de relatie die zij hebben met hun baby. Het is natuurlijk verschrikkelijk als je baby blijft huilen en je hem of haar maar niet kunt troosten. Dit roept veel zorgen op bij de ouders, terwijl in veel gevallen er eigenlijk niets aan de hand is.

Van de 10 tot 15% van alle baby’s die veel en ontroostbaar huilen, is er bij slechts 5% sprake van een medische oorzaak. Denk bijvoorbeeld aan koemelk-allergie, refluxziekte of obstipatie. Om te achterhalen of dit bij jouw baby van toepassing is, is het verstandig altijd eerst naar de huisarts te gaan zodat dit achterhaald of uitgesloten kan worden.

Als er lichamelijk niets aan de hand is met de baby? Dan kan misschien de Harvey Karp methode helpen om jouw baby te troosten.

harvey karp methode stap voor stap

Het vierde trimester volgens Harvey Karp

Volgens de Amerikaanse kinderarts Harvey Karp zijn baby’s die pasgeboren zijn, nog onrijp voor de buitenwereld. Ze worden in feite nog te vroeg geboren. Harvey Karp spreekt daarom van een vierde trimester waarin baby´s nog compleet afhankelijk zijn van hun ouders en nog niet in staat zijn zichzelf te troosten of te kalmeren.

Tevens hebben ze in dit vierde trimester nog sterke foetale reflexen zoals het zuigreflex en Moro-reflex. De Moro-reflex is een soort van schrikreflex die baby’s hebben als ze het gevoel hebben dat ze vallen. De handjes schieten dan omhoog en je baby gaat jammeren of huilen. Misschien herken je deze reflex zelf ook wel. Soms heb je dit wel eens als je bijna slaapt en droomt dat je valt.

Volgens Karp is er nog een derde reflex, het troostreflex. Deze reflex kan je als ouder ‘aanzetten’ door de 5-S methode toe te passen.
boek happiest baby on de the block harvey karp

Wat is de Harvey Karp methode?

De Harvey Karp methode, ook wel de 5-S methode genoemd, bestaat uit 5 stappen. Deze 5 stappen zijn gebaseerd op de sensaties die de baby ervaart in de baarmoeder. Aan het einde van de zwangerschap zit de baby strak omsloten in de baarmoeder waar hij of zij weinig bewegingsruimte heeft. De baby wordt zachtjes op en neer gewiegd als mama beweegt en ondertussen hoort de baby constant de geluiden van mama’s lichaam zoals de hartslag, geluiden van de maag en het suizen van het bloed door de aderen.

Na de geboorte is alles anders, maar dan ook echt alles. Er is in één keer bewegingsruimte, de baby is niet meer geborgen. De baby ligt in één keer stil, zonder constant gewiegd te worden en laten we het maar niet hebben over alle vreemde geluiden die je baby hoort. Misschien is het helemaal niet gek dat baby’s hierdoor helemaal van slag zijn en niet kunnen ophouden met huilen. Ze missen hun leventje in de baarmoeder.

De Harvey Karp methode heeft als doel de leefomstandigheden in de baarmoeder zoveel mogelijk na te bootsen in 5 stappen. Sommige baby’s worden al rustig na stap 1 en 2. Andere baby’s moeten alle stappen doorlopen worden voordat ze gekalmeerd zijn.

Lees ook: Een huilbaby? Zo ga je ermee om!

verzwaringsdeken banner

De Harvey Karp methode in 5 stappen

De 5 stappen van de Harvey Karp methode:

 1. Stap 1: Baker de baby in voor een geborgen gevoel

  De eerste stap heeft tot doel je baby een veilig en geborgen gevoel te geven. Net zoals je baby had in de baarmoeder waar op het einde van de zwangerschap nog maar weinig bewegingsruimte was. Je kunt dit nabootsen door je baby in te bakeren. Vraag alsjeblieft aan het consultatiebureau, aan je kraamhulp of aan een specialist hoe je jouw baby het beste kunt inbakeren. Baker je baby alleen in als hij gaat slapen. Overdag moet je baby de ruimte hebben om te bewegen.

 2. Stap 2: Houd je baby vast in zij- of buikligging

  Houd je baby op je arm en zorg dat je baby op zijn of haar zij ligt en iets doordraait naar de buik. Het liefst met de buik tegen jouw buik. Deze houding geeft je baby rust en voorkomt dat het schrikreflex (dat reflex dat je baby heeft als hij het gevoel heeft dat hij valt) wordt geactiveerd.

 3. stap 2 harvey karp methode

 4. Stap 3: Zeg ‘SSSSHHH’ dichtbij het oortje van de baby

  In stap 3 probeer je een geluid na te bootsen dat je baby hoorde in de baarmoeder, namelijk het suizen van het bloed door de aderen. Je bootst dit na door ‘SSSSSHHHH’ te zeggen dichtbij het oortje van je baby (ongeveer 15 centimeter afstand). Zorgt dat jouw ‘SSSSSHH’ harder is dan het huilen van je baby. Het voelt misschien een beetje gek om het zo hard te zeggen, maar het kan echt helpen je baby gerust te stellen.

 5. Stap 4: Wiegen

  Nu probeer je de bewegingen na te bootsen die je baby voelde in de baarmoeder en dat is het wiegen. Telkens als jij ging lopen of überhaupt bewoog, wiegde je baby zachtjes op en neer. Dat ga je nu ook doen. Tijdens het wiegen is het de bedoeling dat het hoofdje van je kindje kleine wiebelbewegingen maakt.

 6. Stap 5: Zuigen

  De laatste stap helpt om het zuigreflex te bevredigen. Je laat je baby zuigen op een goede fopspeen, vinger of aan de borst. Deze stap is niet altijd nodig, maar mocht je baby nog huilen na stap 1 t/m 4, dan kun je deze laatste stap nog proberen.

  Spuugt de baby de speen uit, dan kan je proberen het zuigreflex te activeren door de speen in het mondje te plaatsen en er vervolgen een beetje aan trekken. Vaak gaat je baby dan vanzelf happen en aan de speen zuigen.

Stappen 1 t/m 4 kunnen tegelijkertijd uitgevoerd worden. Als het goed is helpen de handelingen om je baby te kalmeren. Je baby komt tot rust of valt lekker in slaap. Je kunt hem in bed leggen of lekker bij je houden.
huilbaby
Misschien klinken de stappen heel simpel, er is toch enige oefening nodig om alles correct en effectief uit te voeren. Als je het echt goed wilt doen, is het goed om een gecertificeerde coach in te schakelen die bekend is met deze methode. Deze coach kan je leren om correct in te bakeren en je baby op de juiste manier vast te houden.

Harvey Karp methode YouTube

Benieuwd hoe de 5-S methode kan helpen? Bekijk dan dit filmpje van de Harvey Karp methode.

Lees ook: Eerste hulp bij het huilen van de baby!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019