header banner hema
Baby

Tips voor een tweede kind!

Begint het bij jou alweer te kriebelen? Is het voor jou weer tijd voor een nieuwe zwangerschap en dus een tweede kind? Super leuk natuurlijk, maar er zijn toch een paar dingen waar je even aan moet denken, zoals wanneer is je lichaam er klaar voor en wat is het ideale leeftijdsverschil. Lees daarom onze tips voor een tweede kind!

cheezzbaby banner

Wanneer is je lichaam klaar voor een tweede zwangerschap?

Wanneer je lichaam klaar is voor een tweede zwangerschap ligt een beetje aan jouw situatie. In ieder geval moet je altijd wachten met seks totdat je geen bloedingen meer hebt. Het bloedverlies na de zwangerschap duurt gemiddeld 6 weken. Na die 6 weken mag je in principe weer met elkaar het bed in duiken, maar het is nog niet slim om al meteen voor een tweede zwangerschap te gaan.




De eerste 3 maanden met een pasgeboren baby zijn best intens en zwaar. Je kunt beter niet compleet gesloopt aan een tweede kind te beginnen. Ook vrouwen die een zware bevalling hebben gehad en nog wat moeten helen daar beneden doen er verstandig aan nog even te wachten. Maar waarschijnlijk heb je helemaal geen zin in seks, of is het dermate pijnlijk dat een zwangerschap er sowieso even niet in zit.

Hoe lang wachten na een keizersnede?

Heb je een keizersnede gehad dan moet je sowieso een half jaar tot een jaar wachten tot een volgende zwangerschap, afhankelijk van het verloop van jouw keizersnede. De reden dat je even moet wachten is dat de buikwond tijd moet krijgen om goed te genezen.

Heb je geen keizersnede gehad en ging jouw bevalling vlekkeloos? Dan kun je in principe na een paar maanden wel weer beginnen. De makkelijkste manier om te bepalen of jouw lichaam er klaar voor is, is of je lichamelijk en mentaal weer zin hebt in seks en de seks ook weer lekker is. Mocht je daarna zwanger worden, dan was je lichaam er blijkbaar klaar voor.

Toch, gewoon voor de zekerheid, is het altijd verstandig om met je huisarts jouw plannen voor een tweede kind te bespreken. Waarschijnlijk heeft hij ook wel wat tips voor een tweede kind.

Lees ook: Leuke weetjes over het krijgen van een tweede kind!

Wat is het ideale leeftijdsverschil

Wat is het ideale leeftijdsverschil?

Wat is het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen? De tip van wetenschappers voor een tweede kind is een leeftijdsverschil tussen de 2 en 3 jaar. Het lichaam van de zwangere vrouw heeft dan voldoende tijd om te herstellen en het eerste kind is zelfstandiger en kan al lopen. Nog een voordeel is dat je eerste ook snel naar de peuterspeelzaal kan, waardoor jij je handen wat meer vrij hebt.

Toch zijn er zeker ook voordelen als je twee kinderen hebt met weinig leeftijdsverschil. Zo is de kans groter dat je kinderen leuk met elkaar kunnen spelen omdat hun belevingswerelden dichterbij elkaar liggen.
Nog een voordeel: je bent er sneller klaar mee. Ik bedoel: je kunt het maar gehad hebben. Binnen een korte tijd ben je helemaal uit de luiers.
Nog een voordeel: je weet nog goed hoe alles moet. Het schijnt dat je bij een groter leeftijdsverschil er weer even in moet komen.

Kortom: beide hebben voor- en nadelen. Het is dus aan jullie wat jullie het fijnste vinden.
lichaam klaar voor een tweede zwangerschap

9 Tips voor een tweede kind

Een tweede kind kan best heftig zijn, zeker omdat je nog een kleintje hebt rondlopen. Het komt geregeld voor dat het oudere broertje of zusje wat moeite heeft met de nieuweling. Dat is natuurlijk ook niet gek. Eerst kreeg hij alle aandacht en nu komt er in één keer concurrentie. Wat is dat nou?! Gelukkig zijn er veel tips voor een tweede kind die kunnen helpen de overgang van 1 naar 2 kids soepel te laten verlopen.

prenatal extra korting banner

De tips voor een tweede kind:

  1. Veranderingen op tijd invoeren

    Moet de oudste naar een andere kamer, een ander bed of naar de kinderopvang als nummer twee er is. Begin hier dan op tijd mee en niet als de baby geboren is. Als je hiermee wacht lijkt het voor je eerste kind alsof hij letterlijk plaats moet maken voor de nieuwe baby en dat kan natuurlijk nooit goed zijn voor het zelfvertrouwen.

    Laat je kind daarom een paar maanden voor de geboorte in de nieuwe kamer slapen of in het nieuwe bedje. Laat je kind ook op tijd wennen aan de kinderopvang.

  2. Breng de veranderingen op een goede manier

    Tegen je kind zeggen: ‘je moet nu in een andere kamer slapen omdat de nieuwe baby hier moet slapen’ is geen goede manier om het nieuws te brengen. Dit komt over alsof alles dat verandert, komt door de baby. En dat zal niet altijd in goede aarde vallen.

    Een betere manier om het te brengen is dat je kind in een andere kamer mag slapen omdat hij daar nu groot genoeg voor is. Hetzelfde geldt voor een groter bed of de kinderopvang. Bijvoorbeeld: ‘Omdat je nu zo’n grote meid bent, mag je in een mooi groter bed slapen. Is dat niet leuk?` Zie je het verschil? Lees hier meer tips voor de overstap naar een peuterbed.

  3. Push je eerste kind niet in de grote broer/zus rol

    Sommige kinderen willen niet groot worden, maar lekker klein blijven. Push je kind dan niet in de rol van dé grote broer of zus die op de jongste moet passen.

  4. Laat de kinderen nooit alleen

    Ook al is je oudste nog zo’n engeltje bij de kleine, laat ze nooit alleen. Kinderen kunnen vergeten hoe kwetsbaar een baby kan zijn.

  5. Quality time is super belangrijk

    Het is echt belangrijk dat je één op één contact blijft houden met je oudste, al is het maar een kwartier tot half uur per dag. Zo zorg je ervoor dat de oudste zich veilig en geliefd voelt en niet altijd de aandacht moet delen met de jongste.

  6. Vertel meteen dat er een baby komt

    Weet je dat je zwanger bent, vertel dan meteen dat er een broertje of zusje bijkomt. Houd dit niet verborgen voor je kind, want kinderen voelen feilloos aan dat er iets voor ze geheim wordt gehouden.

  7. Verdeel de taken

    Misschien nam jij veel taken voor je kind op je, nu de tweede eraan komt is het belangrijk dat de taken goed verdeeld worden. Begin met de taakverdeling voordat nummer twee er is, zodat jouw kind er ook aan kan wennen.

  8. Betrekken bij de voorbereiding en informatie

    Betrek de oudste bij jouw zwangerschap en de voorbereiding op de nieuwe baby. Natuurlijk wel met mate, het moet niet alleen om de zwangerschap gaan. Je kunt de oudste erbij betrekken door foto’s of afbeeldingen te laten zien van de ontwikkeling van de baby in de buik. Misschien kun je hem of haar meenemen naar een controle. Je kunt ook samen spulletjes uitzoeken voor de baby of gaan winkelen.

  9. Maak de nieuwe baby niet het grootste onderwerp

    De laatste van de tips voor een tweede kind: zorg dat je niet alleen praat en bezig bent met de komst van de nieuwe baby. Je oudste kan dan het gevoel krijgen dat de nieuwe baby het allerbelangrijkste is in het gezin en hij er niet meer zo toe doet. Besteed ook aandacht aan de hoogtepunten in het leven van jouw oudste en probeer jezelf eens in je kind te verplaatsen.



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019