“babydeals
Zwanger Worden

Wanneer ben je klaar voor een tweede baby?

Je eerste baby heeft er al een aantal maanden opzitten, hij of zij kan steeds meer en je voelt jezelf ook weer een beetje de oude. Om je heen krijg je al de vraag of en wanneer er een tweede komt. Tja, wanneer? Wanneer ben je klaar voor een tweede baby? Zo zwanger helpt!

Zwangerschapskleding mamalicious banner

Wanneer is je lichaam klaar voor een tweede zwangerschap?

Voordat je aan een tweede baby begint, is het als eerste belangrijk dat je lichaam er weer klaar voor is. Er zijn hier geen strikte regels voor aangezien het herstel na een bevalling per vrouw verschilt. Geef je lichaam in ieder geval de tijd om te ontzwangeren en zorg ervoor dat je goed bent geheeld daar onder. Verder moet je zelf bepalen wanneer je klaar bent voor een tweede baby.
Een gynaecoloog zei een keer: ‘Als je zwanger kunt worden, dan is dat het teken dat je lichaam er weer klaar voor is’. Als je een keizersnede hebt gehad moet je minimaal een half jaar wachten voordat je weer zwanger mag worden. De wond heeft namelijk tijd nodig om goed te genezen.
Soms wordt het advies gegeven om een jaar te wachten tot de volgende zwangerschap, waarschijnlijk omdat er bepaalde complicaties tijdens de bevalling zijn geweest. Bespreek dus goed met je verloskundige of gynaecoloog wat ze jou adviseren.

baby kleertjes banner

Wanneer ben je geestelijk klaar voor een tweede baby?

Bij de één begint het na 5 maanden alweer te kriebelen en de ander wil na een jaar nog steeds niet denken aan een tweede. Wanneer je klaar bent voor een tweede baby is heel persoonlijk. Waarschijnlijk speelt het verloop van de zwangerschap en de bevalling een grote rol. Vrouwen die een zware zwangerschap hebben gehad, kijken iets minder naar een volgende zwangerschap uit dan vrouwen die ongeveer nergens last van hadden.

Misschien heb je wel een licht trauma aan je bevalling overgehouden en houdt dat je tegen. Mocht het zo zijn dat je er nog niet klaar voor bent omdat je de zwangerschap en/of bevalling heel zwaar vond, praat er dan over met je partner en mensen in je omgeving.

de beste ovulatietest direct bestellen banner

Onthoud ook dat het echt geen race is, je bent klaar voor een tweede baby als je daar voor 100% achter staat.

Test: Wil je weten of je emotioneel klaar bent voor een tweede baby? Beantwoord dan onderstaande vragen!

Als je meer dan de helft met ja kunt beantwoorden, ben je er wel klaar voor 😉 :

 1. Denk je met een beetje heimwee weer terug aan de momenten dat je eerste kind nog een kleine baby was en wil je heel graag weer zo’n klein wondertje?
 2. Ben je vergeten dat je zwanger zijn niet altijd even leuk vond en verlang je er weer naar om zwanger te zijn? (Misschien omdat je jezelf wijs maakt dat het nu vast beter zal gaan.)
 3. Wil je ontzettend graag een broertje of zusje voor je kleintje?
 4. Mis je de babygeuren?
 5. Lijkt je een tweede kindje echt een feestje?
 6. Vind je dat je eerste baby al veel te snel groot is geworden?
 7. Heb je jouw draai weer gevonden in het dagelijks leven?
 8. Slaap je ’s nachts weer door (net als je baby?)
 9. Heeft je partner het vaderschap (of moederschap) onder de knie?
 10. Denk je dat je eerste baby er klaar voor is?
 11. Gaat het moeder zijn je goed af (let op: perfect hoeft niet!)

Wat betekent een tweede baby financieel?

Als je lichamelijk en geestelijk klaar bent voor een tweede baby, is het misschien ook handig te bekijken of jullie dit financieel gaan trekken. Een kind kost jaarlijks gemiddeld ongeveer 4500 euro. Een tweede kind is iets goedkoper dan het eerste kind omdat je niet alle spullen nieuw hoeft te kopen.

Mochten jullie nu wat krap zitten met geld, dan is het misschien een goed idee om een financieel overzicht te maken zodat jullie weten of het haalbaar is of niet. Dit helpt trouwens ook om zelf meer gerustgesteld te zijn.

Lees ook: Dingen die je bij een tweede kind zeker anders doet!

Voordelen tweede kind ten opzichte van de eerste baby

Een tweede baby kan behoorlijk intensief zijn, maar er zijn ook wat voordelen aan een tweede. Dus mocht je nog twijfelen of je klaar bent voor een tweede baby, lees dan de onderstaande voordelen:

 1. De zwangerschap gaat sneller

  Voor de ongeduldige moeders onder ons: De zwangerschap van een tweede gaat een stuk sneller omdat je druk bezig bent met de eerste.

 2. Minder nieuwe dingen kopen

  Deze keer hoef je niet honderden euro’s uit te geven aan babyspullen omdat je veel kunt hergebruiken. Handig!

 3. Minder stress

  Je weet nu dat een baby best even mag huilen, het niet uitmaakt dat een fles niet is uitgekookt en je weet ook wat je jouw baby moet aantrekken. Dat scheelt veel stress.

 4. Meer handigheid

  Je kunt nu de deur uitgaan zonder dat je iets vergeet, je weet hoe de kinderwagen werkt en hoe je snel de maxi cosi in de auto kunt plaatsen. Eitje!

 5. Bevalling minder eng

  Je weet nu ongeveer wat je kunt verwachten wat de bevalling hopelijk wat minder eng maakt. Misschien weet je nu ook beter wat je wel en niet moet doen zodat je er relaxter in staat.

 6. Je beleeft het intensiever

  Omdat je nu weet wat je na 9 maanden kunt krijgen, zorgt dat ervoor dat je al heel snel van dat kleine wondertje gaat houden.

 7. Je partner kan beter meeleven

  Ook je partner weet nu beter wat hij kan verwachten tijdens de zwangerschap en hij kan zich daardoor beter inleven. Dit voorkomt ruzie en stress tijdens de zwangerschap.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!