“waterwipes
Zwanger Worden

Een zaaddonor zoeken! Hoe moet je dat doen?

Wil je graag zwanger worden, maar mist er een cruciaal ingrediënt, namelijk gezond sperma? Dan is het mogelijk om via de KID-behandeling toch in verwachting te raken. Hiervoor heb je een zaaddonor nodig. Maar een zaaddonor zoeken, hoe kan je dat het beste aanpakken?

conceive plus discreet online bestellen banner

Zwanger worden van een donor

Om zwanger te worden heb je een vruchtbare vrouw en man nodig. Dit lijkt heel simpel, maar is het lang niet altijd. Want stel dat je man niet vruchtbaar is of misschien dat hij lijdt aan een ernstige erfelijke ziekte. Of stel dat je lesbisch bent of je wilt graag een kind, maar je hebt geen vent. In al deze gevallen kan je besluiten een zaaddonor te zoeken om jouw kinderwens toch in vervulling te laten gaan.
Soorten zaaddonors

Misschien had je het niet verwacht, maar er zijn verschillende soorten zaaddonoren. In Nederland hebben we twee soorten:

  1. Identificeerbare donor (B-donor):

    Deze donor vind je via de spermabank die is aangesloten bij een kliniek of ziekenhuis. In Nederland moet je rekening houden met een wachtlijst van minstens 1 jaar. De donor is in eerste instantie anoniem, maar de gegevens mogen door het kind later worden opgevraagd.

    Een aantal persoonsgegevens van de donor worden altijd vrijgegeven in een donorpaspoort. Hierin staat vermeld: opleiding, haarkleur, kleur van de ogen, geloofsovertuiging en karaktereigenschappen. Alle donoren zijn door de spermabank getest op SOA’s en erfelijke ziekten. Ook het zaad wordt op kwaliteit getest.

  2. Donor die je zelf vindt (C-donor):

    Je hoeft niet per se naar een spermabank te gaan voor een donor. Je kunt namelijk ook zelf een zaaddonor zoeken. Bijvoorbeeld een vriend of bekende uit je omgeving. Het is ook mogelijk om via het internet een zaaddonor te zoeken, hier zijn diverse websites voor waarop je een oproep kunt plaatsen.

    Als je zelf een zaaddonor gaat zoeken heb je het voordeel dat je meer weet over de donor. Het nadeel is dat je er maar op moet vertrouwen dat de donor is getest op SOA’s en ziekten en hierover eerlijk is. Ook weet je niet wat de kwaliteit van het zaad is.

clearblue testen of je zwanger bent banner

Vroeger was er nog een derde soort donor, de A-donor. Dit is een anonieme donor waarvan de persoonsgegevens nooit opgevraagd kunnen worden. De donor blijft dus altijd anoniem. In Nederland bestaat dit niet meer, in het buitenland nog wel.
zaaddonor zoeken internet spermabank

Een bekende zaaddonor zoeken

Het is nogal wat, een zaaddonor zoeken voor je toekomstige kind. Want deze zaaddonor gaat je kind uiterlijke en innerlijke kenmerken meegeven. Het is daarom niet vreemd dat je precies wilt weten wat voor vlees je in de kuip hebt. De enige manier om meer zeggenschap te hebben over de donor, is als je zelf de zaaddonor gaat zoeken.

Je kunt dus in principe iemand in je omgeving vragen of hij zaaddonor wilt worden. Je weet dan beter wat voor persoon de biologische vader is. Waar je wel heel goed over na moet denken, is de rol van deze persoon in het leven van je kind. Houd er ook rekening mee dat het soms best vreemde situaties op kan leveren. Want ook al besluiten jullie dat jij het kind opvoedt, hij blijft toch de vader.

blije doos banner

Mocht je voor iemand uit je omgeving kiezen, stel dan een donorcontract op. Hierin leg je alle afspraken vast omtrent de omgang met het kind en welke rol de vader in het leven van het kind speelt. Een donorcontract is niet rechtsgeldig, maar wel altijd fijn om te hebben. Als er later een conflict ontstaat, kan je het contract laten zien aan de rechter. De rechter zal dit laten meewegen in het oordeel.

Als je een kind krijgt van een man door middel van inseminatie, dan is er sprake van een donor. De donor heeft geen vaderschapsrechten of -plichten. Dat is wel het geval als het kind wordt verwekt door gemeenschap. Als je zelf een zaaddonor gaat zoeken, dan hoeft de inseminatie (bevruchting) niet in het ziekenhuis plaats te vinden, maar kun je het zelf doen met een injectiespuit (zelf inseminatie). Het ziekenhuis of kliniek zal je hierover meer informatie geven.

Lees ook: Zwanger worden door eiceldonatie! Hoe werkt dat?

Zaaddonor zoeken via het internet

Er is nog een manier om een zaaddonor te zoeken en dat is via het internet. Er zijn diverse websites opgericht waar stellen of vrouwen een oproep kunnen plaatsen. Hier kan op gereageerd worden door een donor. Jullie kunnen vervolgens afspreken om elkaar beter te leren kennen en afspraken te maken. Er zijn ook websites die speeddates en bijeenkomsten organiseren om voor jou een goede zaaddonor te zoeken.

Websites waar je een zaaddonor kan zoeken:

Lees ook de ervaringsblog:”Dan neem je toch gewoon een zaaddonor?

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Een zaaddonor van de spermabank

Wil je niet zelf een zaaddonor zoeken, dan kun je bij de spermabank terecht. Eén groot nadeel: er is vaak een wachtlijst. Sta er niet vreemd van te kijken als de wachtlijst ongeveer een jaar is. Als je naar de spermabank gaat, dan wordt er een geschikte donor voor je gekozen die qua uiterlijk het meest overeenkomt met de partner of met jou.

Je mag dus niet zelf een donor kiezen en de persoon blijft voor jou anoniem. Vroeger bleef de donor altijd anoniem, maar sinds 2004 is daar verandering in gekomen door de komst van de ‘Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting’. Volgens deze wet hebben de kinderen van donoren het recht om te weten wie hun biologische vader is. De kliniek waar de behandeling heeft plaatsgevonden, zal daarom de gegevens van de donor bewaren.

Kinderen krijgen sowieso, als ze willen, een donorpaspoort. Hierin staan een aantal gegeven van de donor zoals haarkleur, lengte, geloofsovertuiging, opleiding en karaktereigenschappen.

Wat het voordeel kan zijn van een zaaddonor laten zoeken door de spermabank, is dat je geen afspraken hoeft te maken over de omgang met het kind. Je hebt in principe niks met de zaaddonor te maken en hij kan ook geen eisen stellen. Daarnaast worden de donoren regelmatig getest op SOA`s en andere ziekten en wordt de kwaliteit van het zaad gecontroleerd.

Heb je een donor gevonden, dan kan de bevruchting plaatsvinden middels een KID-behandelingtarwekiem banner capsule

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019