luieraanbiedingen header
Zwanger Worden

Astma en zwanger worden

Heb je astma en wil je graag zwanger worden? Het belangrijkste advies is: neem contact op met je huisarts en ga absoluut niet zelf vreemde beslissingen nemen. Zoals op eigen houtje stoppen met je medicatie omdat je bang bent dat deze je kindje kunnen schaden. Wat je wel kunt doen? Lees hier alles wat je moet weten over zwanger worden als je astma hebt.

conceive plus discreet online bestellen banner

Wat is astma precies?

Astma is een aandoening van de luchtwegen. Door deze aandoening vernauwen de luchtwegen van tijd tot tijd. Dit maakt het ademhalen lastiger. De vernauwing van de luchtwegen ontstaat dikwijls door diverse prikkels. Soms komt de reactie pas uren nadat de longen eraan zijn blootgesteld. Bekende prikkels zijn bijvoorbeeld huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren, stuifmeel van bomen, grassen en onkruid (hooikoorts), bepaalde schimmels, rook, luchtvervuiling of bepaalde pijnstillers zoals aspirine of nsaid’s. Astma kan erfelijk zijn.

Lees ook: Zorg voor schone lucht op de babykamer met deze luchtreiniger!

Astma en zwanger worden

Uit een onderzoek van de Universiteit van Groningen is gebleken dat ongeveer 3 op 10 vrouwen met astma stoppen met hun astma medicatie als ze zwanger willen worden of zwanger zijn. Ze doen dit omdat ze bang zijn dat de medicatie hun baby schaadt.
Maar wist je dat een astma-aanval omdat je bent gestopt met je medicatie, schadelijker is voor de baby dan de medicatie? Dus wat je ook doet als je zwanger wilt worden of zwanger bent: stop nooit zomaar met je astma medicatie!

Als je langwerkende luchtweg verwijders gebruikt zal je hier wel mee moeten stoppen tijdens de zwangerschap. Je huisarts zal je andere medicijnen voorschrijven die wel veilig is.

clearblue testen of je zwanger bent banner

Astma en zwanger zijn

Helaas kan astma complicaties veroorzaken tijdens de zwangerschap. Denk aan vroeggeboorte, laag geboortegewicht, aangeboren afwijking of groeivertraging. Maar laat dit je alsjeblieft niet weerhouden om aan kinderen te beginnen.
Laat je gewoon goed informeren door je huisarts en zorg dat je overstapt op veilige astmamedicatie.

Tijdens de zwangerschap zal men jou en je kind goed in de gaten houden. Zo zal je waarschijnlijk maandelijks op controle moeten bij een longarts. Dit zal erg helpen om complicaties tijdens de zwangerschap te verminderen.

Astma kan beïnvloed worden door de zwangerschap. Bij een derde van de vrouwen met astma wordt de ernst van de aandoening slechter, maar het kan ook zijn dat de astma juist minder wordt. Bij een derde van de gevallen blijft de situatie stabiel.

Tips voor vrouwen met astma voor en tijdens de zwangerschap

Hironder wat tips voor vrouwen met astma voor en tijdens de zwangerschap die kunnen helpen het risico op een astma-aanval te verkleinen en er minder last van te hebben.

  • Ga meteen naar je huisarts als je astma hebt en zwanger wilt worden of zwanger bent zodat de huisarts eventueel je medicatie kan aanpassen.
  • Rook je nog, dan is het heel verstandig daar meteen mee te stoppen. Hetzelfde geldt voor je partner of andere mensen in je woning.
  • Vermijd ruimtes waar wordt gerookt.
  • Zorg voor dagelijkse beweging, bijvoorbeeld elke dag een half uurtjes fietsen, wandelen of zwemmen. Beweging is goed voor mensen met astma.
  • Vermijd alle prikkels die bij jou astma kunnen veroorzaken. Zorg dat je huis schoon is en je goed doorlucht. Neem bijvoorbeeld deze luchtreiniger in huis. Veel mensen hebben hier baat bij.
  • Heb je hooikoorts, laat je huisarts je dan hooikoortsmedicatie voorschrijven die je veilig kunt gebruiken tijdens de zwangerschap.
  • Soms kan het helpen om de griepprik te laten zetten als je astma hebt omdat deze ziekte astma kan verergeren. Tijdens je zwangerschap mag je gewoon een griepprik halen.

davitamon mamavitaal banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019