luieraanbiedingen header
Zwanger Worden

Overtijd maar toch een negatieve zwangerschapstest!

Als je overtijd bent, is het eerste dat je denkt: ‘ben ik zwanger?’ Misschien is het wel een droom die eindelijk uitkomt en kan je niet wachten om een test te doen. En vervolgens heb je dan een negatieve zwangerschapstest in handen. Hoe kan dat? Hoe kan je overtijd zijn maar toch een negatieve zwangerschapstest hebben? En kan je misschien toch zwanger zijn?

conceive plus discreet online bestellen banner

Hoe kan een zwangerschapstest negatief zijn als je overtijd bent?

Overtijd zijn is wel één van de meest ‘betrouwbare’ zwangerschapssignalen die aangeeft dat je weleens in verwachting kan zijn. Als je daarnaast last hebt van nog meer zwangerschapssymptomen dan acht je jouw kansen natuurlijk heel groot. Hoe teleurstellend kan het dan zijn dat je toch een negatieve zwangerschapstest krijgt?!

Redenen dat je overtijd bent maar niet zwanger bent!

Deze redenen zijn:

  1. Je hebt veel stress gehad

    Je cyclus kan beïnvloed worden door je fysieke maar ook mentale gezondheid. Heb je veel en langdurig stress gehad, dan bestaat er een kans dat je cyclus even van de ‘wap’ is en je daardoor later ongesteld wordt dan normaal.

  2. Je bent snel en veel afgevallen

    Snel en veel gewicht verliezen kan er ook voor zorgen dat je menstruatie even wat langer uitblijft.




  3. Heel veel sporten

    Heel veel sporten heeft ook effect op je menstruatiecyclus. Heel veel sporten is niet 4 keer per week een uurtje, maar bijvoorbeeld dagelijks behoorlijk intensief.

  4. Ziekte

    Ben je erg ziek geweest, dan is dat misschien de oorzaak van de verlate menstruatie.

  5. Vergissing in cyclus

    Het kan natuurlijk ook zijn dat je jezelf hebt vergist in de dag dat je menstruatie moet beginnen. Tel het daarom voor de zekerheid nog even na of je wel echt overtijd bent.

  6. Verlate eisprong

    En verder komt het regelmatig voor dat de eisprong gewoon een keer later is. Mijn menstruatie was voorheen altijd regelmatig, maar om de één of andere reden was dat plots anders: de cyclus werd met 10 dagen langer en onregelmatiger.

    Hoe dat kan? De huisarts geeft aan dat het gewoon mogelijk is. ‘Mensen zijn geen robot’, zei ze nog.

clearblue testen of je zwanger bent banner

Kan je toch zwanger zijn bij een negatieve zwangerschapstest?

Het laatste wat ik wil doen is je valse hoop geven. De kans dat je toch zwanger bent na een negatieve zwangerschapstest is niet groot. Zeker niet als je de test op het juiste moment hebt uitgevoerd (lees hier wat het beste moment is om een zwangerschapstest te doen).
De testen van tegenwoordig zijn namelijk voor 99% betrouwbaar.
toch zwanger met een negatieve zwangerschapstest

Redenen dat vrouwen toch zwanger zijn maar met een negatieve zwangerschapstest!

Soms komt het voor dat vrouwen toch zwanger bleken maar met een negatieve zwangerschapstest. Dat kan de volgende redenen hebben:

  1. Test te vroeg uitgevoerd

    Het kan zijn dat je de test toch iets te vroeg hebt gedaan. Zwangerschapstesten zijn pas voor 99% betrouwbaar als je test doet op de eerste dag dat je overtijd bent.

  2. Urine te dun

    Een zwangerschapstest meet de hoeveelheid hCG in je bloed. Dit is het zwangerschapshormoon dat je lichaam direct gaat aanmaken nadat het eitje is ingenesteld. Als je urine erg is verdund, doordat je bijvoorbeeld veel water o.i.d. hebt gedronken, dan is het lastiger om het hormoon goed te meten. Test daarom voor de zekerheid met ochtendurine.

  3. Late innesteling

    In de meeste gevallen vindt de innesteling ongeveer 8 of 9 dagen na de eisprong plaats. Maar het kan zijn dat er sprake is van een late innesteling. Het bevruchte eitje nestelt pas na 12 dagen in. Mogelijk was op het moment van testen de hCG waarde in je bloed nog te laag om te meten. De dagen die volgen zal de hoeveelheid hCG ongeveer elke 48 uur verdubbelen.

  4. Lees ook: Kan je de innesteling voelen?

  5. Weinig hCG

    Heel soms komt het voor dat vrouwen nog niet zoveel hCG aanmaken in het begin van de zwangerschap. Soms kan dat een teken zijn van een miskraam, maar soms hebben sommige vrouwen nu eenmaal wat minder van het hormoon in het bloed aan het begin van de zwangerschap. Zoals eerder vermeldt zal het hCG hormoon snel toenemen.

  6. Test niet goed uitgevoerd

    Een negatieve zwangerschapstest krijg je ook als je de test niet goed hebt uitgevoerd. Check dus altijd of je het controlestreepje ziet. Lees voor gebruik goed de gebruiksaanwijzing, want niet iedere zwangerschapstest werkt hetzelfde. Of lees hier hoe je een zwangerschapstest moet doen.

zwangerschapstest digitaal

Wanneer kan je opnieuw testen?

Ben je overtijd en heb je een negatieve zwangerschapstest, maar denk je dat je toch zwanger bent? Dan kan je gewoon nog een keer opnieuw een test doen. Hoe langer de menstruatie uitblijft, hoe meer kans er is dat je toch zwanger bent. Wacht even een dag of 3 en doe dan weer een test. Het beste is eigenlijk een weekje wachten, dan kan je bijna zeker weten dat je niet te vroeg bent geweest met testen.

Wanneer moet je de huisarts raadplegen?

Blijf je na ruim een week overtijd nog steeds een negatieve zwangerschapstest houden, dan kan je de huisarts raadplegen. Zorg dat je precies weet hoe lang je cyclus normaal gesproken is en op welke dag je menstruatie zou moeten beginnen.

Bij een onregelmatige cyclus is het goed het aantal dagen te noteren van de afgelopen 6 cycli. Zo kan de huisarts goed bepalen of het nodig is je bloed te testen. Met een bloedonderzoek kan namelijk voor 100% zeker worden vastgesteld of je zwanger bent of niet. Een zwangerschapstest is namelijk 99% betrouwbaar. Dat is heel betrouwbaar, maar toch zijn er 1 op de 100 vrouwen waarbij de uitslag niet klopt.

Probeer toch realistisch te blijven. In de regel is een negatieve zwangerschapstest een teken dat je niet zwanger bent. Dit is altijd een heel lastig moment, zeker als je graag kinderen wilt, maar geef nooit op en blijf doorgaan.
Ben je na een jaar nog niet zwanger en ben je jonger dan 36, ga dan naar de huisarts. Ben je 36 plus, ga dan na een half jaar proberen naar de huisarts. De huisarts kan wat onderzoeken doen en jullie als het nodig is door verwijzen naar een fertiliteitskliniek.

Lees ook: En toen waren er ineens twee knalroze streepjes!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019