“waterwipes
Zwanger Worden

Dun lijntje zichtbaar op de zwangerschapstest? Ben ik nu zwanger?

Het zijn misschien wel de één van de langste minuten in je leven: het aantal minuten dat je moet wachten voordat je het resultaat van de zwangerschapstest kunt aflezen. En wat als nou in plaats van een duidelijk streepje, er een dun lijntje zichtbaar op de zwangerschapstest is? Nog even wachten en we geven je het antwoord. Maar denk in ieder geval positief!

conceive plus discreet online bestellen banner

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Dit is misschien overbodige informatie, maar om te begrijpen waarom de 2e streep heel licht kan zijn, is het handig om te weten hoe een zwangerschapstest werkt. Een test meet de hoeveelheid van het hCG hormoon in je lichaam. Dit is dat fijne hormoon dat ook medeverantwoordelijk is voor de zwangerschapskwaaltjes zoals ochtendmisselijkheid. Een gedeelte van het hormoon plas je uit. Om die reden kan een zwangerschapstest meten of het hormoon aanwezig is in je urine.

Je begint het hormoon al snel na de bevruchting aan te maken omdat het ervoor zorgt dat je lichaam het vruchtje niet afstoot. In de dagen en weken daarna zal de hoeveelheid van het hCG hormoon in je lichaam pijlsnel toenemen.

banner winkelpromo

Wat betekent een vaag lijntje op de zwangerschapstest?

Er zijn diverse soorten zwangerschapstesten op de markt. Tegenwoordig heb je ook al digitale versies die je een smiley of het woord ‘zwanger’ laten zien als je in blijde verwachting bent.

clearblue zwangerschapstest digitaal conceptie indicator

Goede reviews en geen gedoe meer met een licht streepje of niet. Deze test geeft zelfs aan hoeveel weken zwanger je bent!

Bestel hem hier

Maar als je niet 20 euro wilt neerleggen voor een test, zal je toch streepjes moeten tellen. Bij deze zwangerschapstesten heb je één streep als controle lijn (zodat je weet dat je de test goed hebt uitgevoerd) en een tweede (super belangrijke streep) die aangeeft of je zwanger bent of niet.

Heb je de test gedaan en is er binnen de aangegeven tijdslimiet naast de controle lijn een dun lijntje zichtbaar op de zwangerschapstest? Dan ben je zwanger! Er zit dus wel degelijk hCG in je lichaam, maar misschien nog niet genoeg om een dikke lijn te laten zien. Als je over een paar dagen nog een test doet zal dit al duidelijker zijn!
dun lijntje zichtbaar op de zwangerschapstest

Waarom een dun lijntje zichtbaar op de zwangerschapstest?

Het komt geregeld voor dat het cruciale lijntje een heel licht streepje is. De reden hiervoor zijn:

  • Je bent iets te vroeg met testen of je zwanger bent en er zit daarom nog niet zoveel hCG in je urine.
  • Je hebt veel water gedronken zodat je urine is verdund.
  • Misschien heb je een zwangerschapstest die niet zo gevoelig is voor hCG. De gevoeligheid van de test staat op de verpakking. Bijvoorbeeld: Heb je een test die aangeeft dat het hCG kan waarnemen als deze rond de 20-10 mIU/ml is? Dan zal deze eerder kunnen aangeven dat je zwanger bent, dan een test die vanaf de 50 mIU/ml meet.
clearblue testen of je zwanger bent banner

Wat is een indrooglijn? En hoe ziet het eruit

Een indrooglijn is een vaag lijntje dat je ziet op je zwangerschapstest. Vaak precies op de plek waar ook het tweede lijntje zou moeten staan als je een positieve test had. De indrooglijn wordt veroorzaakt door opgedroogde urine. Hij wordt zichtbaar als je na de aangegeven tijdslimiet op de test kijkt (bijvoorbeeld na een half uur).

Denk bij een indrooglijn alsjeblieft niet: ik ben zwanger, want als het lijntje niet zichtbaar was binnen de aangegeven tijdslimiet ben je niet zwanger!

Hoe voorkom je een indrooglijn?

Elke zwangerschapstest heeft een bijsluiter waarop staat aangegeven na hoeveel minuten je de uitslag kunt aflezen. Lees de test precies na de aangegeven hoeveelheid tijd af. Staat er maar één streepje, dan heb je helaas een negatieve zwangerschapstest en ben je dus niet zwanger. Gooi de test hierna weg. De resultaten die je na een half uur afleest zijn niet meer betrouwbaar en dan zie je dus vaak een indrooglijn.

Is er na het aangegeven tijdslimiet wel een 2e streep zichtbaar, en is er een dun lijntje zichtbaar op de zwangerschapstest? Dan is het geen indrooglijn maar ben je in blijde verwachting!

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019