sale kleertjes header
Zwangerschap

Het hCG hormoon en de waarden van dit zwangerschapshormoon!

Zodra je zwanger bent zal jouw lichaam het hCG hormoon of zwangerschapshormoon hCG (human Chorionic Gonadotropin) aanmaken. De hoeveelheid hCG hormoon bereikt zijn piek tijdens de eerste 8 tot 11 weken van de zwangerschap en de hCG waarden zullen daarna langzaam verminderen. Wat is de functie en wat doet hCG met je lichaam? Wat als de waarden te hoog of te laag zijn? Lees hier de antwoorden op veelgestelde vragen.

beste babyfoon bol.com

Wat doet het hCG hormoon met jouw lichaam?

Zodra het bevruchte eitje zich gaat innestelen maakt jouw lichaam het hCG hormoon aan. Het hCG hormoon zorgt ervoor dat jouw lichaam het bevruchte eitje niet afstoot en je dus geen menstruatie krijgt. Daarnaast voorkomt dit hormoon dat er nieuwe eicellen kunnen rijpen. Dankzij het zwangerschapshormoon kan jouw baby zich kan gaan ontwikkelen en groeien.

Als je lichaam flink wat hCG aanmaakt, betekent dit dat je echt zwanger bent. Mocht de hCH waarde in jouw lichaam laag blijven, dan zou dit kunnen betekenen dat het lichaam de foetus gaat afstoten. Toch hoeft dit niet altijd zo te zijn en kan je toch een gezonde baby krijgen.

Wanneer kan het hCG hormoon worden gemeten?

Het hCG hormoon kan met een bloedtest worden waargenomen ongeveer 11 dagen na de bevruchting. Met een urinetest kan het zwangerschapshormoon pas 12 tot 14 dagen na de bevruchting worden gemeten. In het algemeen verdubbelt de hoeveelheid hCG hormoon zich elke 72 uur.
Wat betekent het als je te weinig hCG hormoon hebt?

Een lage hCG waarde kan meerdere betekenissen hebben. Een nieuwe test 2 tot 3 dagen later kan aantonen hoe de waarden veranderen. Een lage hCG waarde kan het volgende betekenen:

 • Vaak komt het door een verkeerde berekening van de zwangerschap veroorzaakt door een late eisprong of innesteling.
 • Dat jouw lichaam het vruchtje gaat afstoten en dat je misschien een miskraam krijgt.
 • Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap waardoor het hCG hormoon niet goed stijgt.
kleertjes sale 70

Wat als je te veel hCG hormoon hebt?

Een hoge hCG waarde kan ook weer meerdere betekenissen hebben. Opnieuw testen 2 tot 3 dagen na de eerste test kan aantonen hoe de concentratie hCG hormoon verandert. Een hoge hCG waarde kan het volgende betekenen:

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

Feiten over hCG waarden van het zwangerschapshormoon

 1. In ongeveer 85% van de normale zwangerschappen verdubbelt de hCG-waarde elke 48 tot 72 uur. Later in de zwangerschap als de hCG-waarde veel hoger is duurt het langer voor de waarden zich hebben verdubbeld. Dan duurt het ongeveer 96 uur.
 2. Belangrijk om te weten: De hCG waarde zegt niet alles! Een normale zwangerschap kan lage hCG waarden hebben en toch resulteren in een perfect gezonde baby! De resultaten van een termijnecho zeggen veel meer over de zwangerschap dan hCG waarden.
 3. Een hCG waarde van minder dan 5mIU/ml betekent een negatieve uitslag voor de zwangerschap.
  Alles boven de 25mIU/ml wordt gezien als een positieve uitslag voor de zwangerschapstest. De beste zwangerschapstesten laten dan ook vanaf 25mIU/ml positieve testresultaten zien.

  Een zwangerschapstest waarvan men zegt dat deze gevoeliger is, bijvoorbeeld 10mIU/ml is dan ook niet doorslaggevend. Dit soort testen zullen altijd moeten worden herhaald met een gewone zwangerschapstest om vast te kunnen stellen of je echt zwanger bent.

 4. Lees ook: Wat is een goed moment om een zwangerschapstest te doen?

 5. Een enkele hCG waarde meting geeft onvoldoende informatie voor een goede diagnose. Er zijn minimaal twee metingen nodig om te kunnen zien of de zwangerschap goed vordert en de hoveelheid hCG hormoon toeneemt.
 6. clearblue testen of je zwanger bent banner
 7. De hCG waarden moeten niet gebruikt worden om de duur van de zwangerschap te bepalen. Daarvoor verschillen de waarden te veel van vrouw tot vrouw en van zwangerschap tot zwangerschap.
 8. Er zijn twee verschillende hCG testen. Een qualitatieve hCG test die alleen kijkt óf er hCG in het bloed aanwezig is. En de quantitatieve hCG test die de waarden meet van de hoeveelheid hCG in het bloed.

zwangerschapshormoon hcg

hCG Waarden tabel: Hoeveelheid hCG hormoon tijdens zwangerschap

Hieronder zie je een hCG waarden tabel met de hoeveelheid hCG hormoon in weken vanaf de bevruchting (*). De hoeveelheid hCG hormoon wordt uitgedrukt in International Units per milliliter:

Zwangerschapsduur Hoeveelheid hCG Hormoon
3 weken na bevruchting 5 - 50 mIU/ml
4 weken na bevruchting 5 - 426 mIU/ml
5 weken na bevruchting 18 - 7.340 mIU/ml
6 weken na bevruchting 1.080 - 56.500 mIU/ml
7 tot 8 weken na bevruchting 7.650 - 229.000 mIU/ml
9 tot 12 weken na bevruchting 25.700 - 288.000 mIU/ml
13 tot 16 weken na bevruchting 13.300 - 254.000 mIU/ml
17 tot 24 weken na bevruchting 4.060 - 165.400 mIU/ml
25 tot 40 weken na bevruchting 3.640 - 117.000 mIU/ml
Niet-zwangere vrouwen 5,0 mIU/ml
Vrouwen in de overgang 9,5 mIU/ml


* Deze waarden zijn alleen bedoeld als leidraad. De waarden verschillen per vrouw en de hCG waarden veranderen en zijn bij iedereen weer anders. Een lage hCG waarde hoeft niet meteen te betekenen dat er iets mis zou zijn. Een tweede test kan daar duidelijkheid over geven.

prenatal banner weekaanbiedingen

Moet je de hCG waarde geregeld laten controleren?

Het is niet gebruikelijk om jouw hCG waarden te laten controleren, behalve als jouw dokter een probleem vermoedt. Jouw huisarts zal jouw hCG waarden waarschijnlijk controleren als je bloedverlies hebt, ernstige krampen of een als je al vaker een miskraam hebt gehad. Al zal men tegenwoordig eerder een echo adviseren dan een hCG bloedtest.

Wat zijn de hCG waarden na een miskraam?

De meeste vrouwen zullen 4 tot 6 weken na de miskraam weer op een niet-zwanger niveau zitten van 5 mlU/ml met de hoeveelheid zwangerschapshormoon. Het is afhankelijk van de manier waarop jouw miskraam plaatsvond (spontane miskraam, abortus, natuurlijke geboorte,curretage) en hoe hoog de hCG waarden waren rond de tijd van het verlies.

Lees ook: Hoe zit het met zwangerschapshormonen na een miskraam!

Wat kan de hCG waarden beïnvloeden?

Niets zou jouw hCG-waarde kunnen beïnvloeden behalve medicijnen die hCG bevatten. Deze medicatie wordt meestal gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Jouw gynaecoloog kan je informatie geven over hoe de medicatie je testresultaat beïnvloed.

Andere medicijnen zoals antibiotica, pijnstillers, contraceptie of andere hormoon preparaten zullen nooit de hoeveelheid hCG hormoon of zwangerschapshormoon kunnen beïnvloeden.

Lees hier meer over wat doen zwangerschapshormonen met je lichaam?davitamon mamavitaal banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019