“waterwipes
Zwangerschap

De sterrenkijker en andere afwijkende hoofdliggingen

Het liefst heb je natuurlijk dat jouw baby rond het einde van de zwangerschap in de meest ideale hoofdligging ligt voor de geboorte. De ideale positie waarin de baby kan indalen heet de achterhoofdsligging. Maar wat als jouw baby een sterrenkijker is of hij ligt in een andere afwijkende hoofdligging? Kan je dan nog wel vaginaal bevallen? Je leest het hier!

startersbox zwitsal banner

Wat is de ideale ligging bij de geboorte?

Meest ideale ligging van de baby is de achterhoofdsligging. Het hoofdje van de baby ligt beneden in je bekken waarbij het achterhoofdje in de richting van je buik staat. Het gezichtje wijst dus naar ‘beneden’ met het kinnetje op de borst.

Deze houding is het meest ideaal omdat in deze houding het hoofdje het beste door de bekken past en uiteindelijk door de uitgang kan. Het achterhoofdje heeft namelijk schedelbeenderen (fontanel van de baby) die over elkaar kunnen schuiven, waardoor het hoofdje iets verkleind en het allemaal prima past.
achterhoofdsligging geboorte




In ongeveer 95% van de gevallen ligt de baby in de juiste positie. Want de natuur heeft het namelijk zo geregeld dat deze positie voor de baby ook het meest prettig is. Halverwege de zwangerschap spartelt je baby nog vrolijk rond in de baarmoeder, het kleintje heeft dan nog voldoende ruimte. Maar naarmate je baby groeit, wordt ook de speelruimte iets kleiner.

Rond de 7de maand ligt je baby waarschijnlijk met het hoofdje bij jouw ribben en de voetjes naar beneden. Maar op een gegeven moment wordt dat hoofdje behoorlijk zwaar en zal je baby besluiten om met het hoofdje beneden te liggen. Meestal houdt de baby deze positie aan en zal tegen het eind van de zwangerschap de baby verder indalen.

kleertjes sale 70

Wat als jouw kindje een afwijkende hoofdligging heeft tijdens de zwangerschap?

Hoewel de natuur het nog zo goed heeft proberen te regelen, kan het gebeuren dat jouw baby toch niet in die ideale positie gaat liggen. Je baby is bijvoorbeeld een sterrenkijker of hij ligt in een andere afwijkende hoofdligging. Wat zijn de gevolgen hiervan?

Dat hangt een beetje af van de afwijkende hoofdligging die je baby heeft uitgekozen, hoe groot je baby is en jouw persoonlijke situatie. Ben je bijvoorbeeld al vaker bevallen, hoe verliepen die bevallingen en hoe is jouw conditie. Al dit soort zaken kunnen meespelen in de beslissing om toch vaginaal te bevallen of voor een keizersnede te kiezen. Bij sommige afwijkende hoofdliggingen heb je geen keus en is de keizersnede de enige optie.

Let op: een afwijkende hoofdligging is iets anders dan een stuitligging!

Bij een stuitligging ligt je baby niet met het hoofdje beneden maar met de billen of voetjes. Bij een afwijkende hoofdligging ligt je baby altijd met het hoofdje naar beneden, alleen is de wijze waarop het hoofdje ligt niet optimaal.

sterrenkijker afwijkende hoofdligging geboorte

Sterrenkijker

Wat is een sterrenkijker?

Als je kindje een sterrenkijker is, dan is je baby wel braaf met het hoofdje naar beneden gaan liggen, maar in plaats van met het achterhoofd richting jouw buik te liggen, ligt het gezichtje richting jouw buik. Je baby zou dus tijdens de geboorte naar de sterren kunnen kijken, of eigenlijk direct in het gezicht van de verloskundige.

Deze positie is niet ideaal omdat de schedelbeenderen niet goed over elkaar kunnen schuiven, waardoor het hoofdje dus te groot is. Soms is het toch mogelijk om vaginaal te bevallen, bijvoorbeeld omdat de baby voor de rest heel gunstig ligt of omdat je baby relatief klein is.

voorhoofdsligging achtergezichtsligging afwijkende hoofdligging

Voorhoofdsligging en achtergezichtsligging

Welke afwijkende hoofdliggingen zijn er nog meer naast sterrenkijker?

Behalve sterrenkijker zijn er nog een aantal andere afwijkende hoofdliggingen.

  1. Achtergezichtsligging

    Je baby ligt met het gezichtje naar beneden, maar het gezichtje ligt richting de baarmoedermond. Het kinnetje rust daardoor dus niet meer op de borst. Als je kindje geboren wordt dan komt eerst het gezichtje naar buiten en daar zitten geen delen die over elkaar kunnen schuiven.

    Gevolg is dat het hoofdje zo te groot blijft. Sommige vrouwen kunnen nog steeds vaginaal bevallen, maar de kans is aanwezig dat er voor een keizersnede wordt gekozen.

  2. Voorhoofdsligging

    Bij een voorhoofdsligging heeft de baby het hoofdje een beetje naar achteren gekanteld alsof hij het hoofdje in de nek legt. Door deze ligging ligt het voorhoofd en niet het achterhoofd bij de baarmoedermond. In veel gevallen wordt er gekozen voor een keizersnede als je baby zo ligt.

  3. Kruinligging

    Niet het achterhoofd, maar de kruin bevindt zich voor de baarmoedermond. Ook in deze afwijkende hoofdligging wordt er vaker voor een keizersnede gekozen, maar er bestaat een kans dat vaginaal bevallen toch mogelijk is.

Lees ook: Alles over de fundushoogte en de zwangerschap!



banner autogordel zwangere vrouwen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019