Dat is nou net niet waar je op hoopte: Een stuitligging tijdens de zwangerschap en bevalling. De meeste baby’s liggen aan het eind van de zwangerschap met het hoofdje naar beneden. Mijn zoon deed dat ook, maar wel met z’n neus naar boven. Een sterrenkijker noemen ze dat. Maar wat nou als je baby helemaal verkeerd om ligt in stuitligging? Welke soorten stuitligging zijn er?
Wat is een stuitligging?
Bij een stuitligging ligt het hoofdje van de baby bovenaan in de baarmoeder en de billen, de stuit, naar beneden. Dat kan problemen opleveren omdat de stuit kleiner is dan het hoofdje van de baby. Meestal is er daardoor minder sterke persdrang en weeën zwakte. Verloskundigen kunnen helpen door middel van stuitextractie of een verlostang. Maar liever vermijden ze dit soort riskante kunstige verlossingen.
Soorten stuitligging tijdens de zwangerschap
Aan het eind van de zwangerschap bekijkt de verloskundige met een liggingsecho de ligging van de baby. Het kan zijn dat jouw baby (nog) niet is omgedraaid en met het hoofdje omhoog ligt. Op de echo kan je zien of het gaat om een (half) onvolkomen of volkomen stuitligging. We kennen deze soorten stuitligging:
- Bij een volkomen stuitligging zit de baby in een soort van kleermakerszit.
- Een onvolkomen stuitligging kenmerkt zich door de gestrekte beentjes van de baby die omhoog liggen naast het lichaam. Het ziet eruit als een oncomfortabele stretch.
- Als je baby een been gestrekt omhoog heeft en de ander naar beneden, spreken we van een half onvolkomen stuitligging.
- Als de voetjes lager liggen dan de billen van de baby, is het een voetligging.
Stuitligging draaien of niet?
Na 36 weken is de kans dat je baby nog uit zichzelf draait steeds kleiner. De baby wordt groter en het vruchtwater minder. Hij heeft dus steeds iets minder plek om te draaien. En toch hoor je het vaker, dat de baby nog spontaan draait naar een hoofdligging in de laatste weken.
Soms kan een verloskundige de baby laten draaien van buitenaf. Ze drukt dan met haar handen op jouw buik. Dat stimuleert de baby om te bewegen. Zo kan zij als het ware de baby draaien. Als dat lukt, kun jij gewoon thuis bevallen.
Bekijk hier een video over het draaien van een baby in stuitligging.
Stuitbevalling
Dat weet je misschien niet maar een stuitbevalling is niet altijd automatisch een geplande keizersnede. Je kunt namelijk ook vaginaal bevallen bij een stuitligging. Dit heeft met allerlei factoren te maken als het geschatte geboortegewicht, de ligging van de baby en vorige bevallingen.
Waar je ook voor kiest of wat het ook gaat worden; laat je goed informeren en luister naar je lichaam als jouw baby in stuitligging ligt tijdens de zwangerschap.