header banner hema
Bijzondere bevallingen

Complicaties tijdens de bevalling

Complicaties tijdens de bevalling komen niet heel vaak voor en daarnaast zijn de meeste direct op te lossen. Toch kan het wellicht fijn zijn om er wat meer van te weten. In deze blog kan je lezen welke complicaties je kunt hebben tijdens de bevalling en hoe deze worden aangepakt.

cheezzbaby banner

Wat kan er misgaan tijdens de bevalling?

De geboorte van een baby blijft een klein wonder. Tijdens de zwangerschap kan van alles misgaan maar ook tijdens de bevalling kunnen er complicaties optreden die men pas tijdens de bevalling ontdekt. De artsen zullen dan ter plekke actie ondernemen. Deze complicaties tijdens de bevalling zijn:

  1. Afwijkingen van het geboortekanaal

    Het geboortekanaal heeft een afwijkende vorm waardoor de baby er niet gemakkelijk doorheen kan. Mogelijke oorzaken zijn, te nauwe bekken, obstipatie (verstopte darmen) of volle blaas. Aanpak: spoedkeizersnede.

  2. Complicaties tijdens de bevalling

  3. Uitzakking van navelstreng

    De navelstreng komt eerder dan de baby naar buiten, hierdoor bestaat het risico dat de navelstreng bekneld raakt. Zo kan dan de bloedtoevoer naar de baby worden afgesneden. De kans dat dit gebeurt is 1 op 1000. Aanpak: keizersnede.




  4. Navelstreng om het nekje

    Tijdens de bevalling kan het gebeuren dat de navelstreng om het nekje van de baby zit. In de meeste gevallen heeft dit geen ernstige gevolgen. De arts of verloskundige zal dan de navelstreng over het hoofdje van de baby schuiven. Dit komt bij 1 op de 4 bevallingen voor.

  5. Schouderdystocie

    Dit betekent dat de schouder blijft haken achter het schaambeen. Deze complicatie tijdens de bevalling komt vaak voor bij grotere baby’s. Vooral tijdens zeer moeizame bevallingen.

    Tijdens de geboorte blijft een schouder achter het schaambeen haken. Het gevolg is dat de baby niet kan ademen doordat de borst wordt samengedrukt. Aanpak: keizersnede of kunstverlossing.

  6. Foetale nood

    Foetale nood houdt in dat de baby te weinig zuurstof krijgt. Er zijn diverse handelingen die verricht kunnen worden. Bijvoorbeeld de ligging veranderen, het vruchtwater met vocht aanvullen of de baby halen met een vacuüm of verlostang. Deze complicatie tijdens de bevalling komt niet vaak voor.




  7. Complicaties tijdens de bevalling: Vruchtwaterembolie

    Deze complicatie is behoorlijk ernstig, maar is zeer zeldzaam. Vruchtwaterembolie houdt in dat er vruchtwater in het bloed van de moeder komt. Vervolgens wordt het vruchtwater vervoerd naar de longen waarna de slagaders in de longen vernauwen.

    Dit leidt tot een snellere of onregelmatige hartslag, shock en in het ergste geval hartstilstand. De arts zal met spoed actie ondernemen.

  8. Afwijkende ligging van de baby

    In het meest gunstige geval ligt je baby met het hoofdje naar beneden en het gezichtje naar de rug van de moeder. Maar het kan voorkomen dat je kind met het hoofdje boven ligt en de billen beneden (stuitligging) of dwarsligt (dwarsligging).

    Als je baby in deze houdingen ligt kan dat complicaties met zich mee brengen tijdens de bevalling. Om die reden houdt de verloskundige de ligging van je baby nauwlettend in de gaten in de laatste weken van de zwangerschap.
    Aanpak: vooraf draaien van de baby, natuurlijke bevalling, keizersnede of kunstverlossing.

Lees ook: Waarom overlijdt een baby in de baarmoeder?

banner billendoekjes waterwipes

Complicaties na de bevalling

Ook na de bevalling kan het voorkomen dat niet alles gaat zoals gepland. Gelukkig komen deze bevalling complicaties niet heel vaak voor. We hebben de meest voorkomende complicaties na de bevalling verzameld voor je.

  1. Hevig bloedverlies na de bevalling

    Iedere vrouw heeft bloedverlies na de bevalling. Gemiddeld is dit een halve liter. Bloedverlies wordt veroorzaakt doordat de placenta die losgekomen is een wondje achterlaat. Normaal gesproken zorgen de samentrekkingen van de baarmoeder ervoor dat de bloedvaatjes die open zijn gegaan, zich sluiten. Maar wanneer de baarmoeder onvoldoende samentrekt ontstaan er hevige bloedingen.

    In dit geval verliest de kersverse moeder ruim 1 liter bloed. Andere oorzaken zijn een stuk placenta dat blijft zitten of het inscheuren van de vagina of baarmoederhals. Aanpak:

    • Masseren van de baarmoeder om samentrekkingen te stimuleren.
    • Infuus met oxytocine.
    • Injecties met prostaglandinen wanneer andere methodes niet werken.
  2. Instulping van de baarmoeder

    Bij instulping van de baarmoeder (zeer zeldzaam) zakt deze binnenstebuiten naar de baarmoederhals of zelfs buiten de vagina. Aanpak: de arts zal de baarmoeder terugduwen.

luiers met korting banner

Controles van de baby na de bevalling

Na de bevalling zal men jouw baby meteen controleren. Met een test kijkt de verloskundige of arts of je baby goed door de bevalling is heen gekomen (apgar score). Denk aan het controleren van de ademhaling, hartslag, spierspanning, reflexen en kleur van je baby.

Controles voor mama

Ook jij wordt meteen gecontroleerd. Zo kijkt men of de placenta in het geheel naar buiten is gekomen en zo nodig krijg je hechtingen. (als je bent ingeknipt). Tevens word je temperatuur gemeten en houden ze het bloedverlies na de bevalling nauwkeurig in de gaten.

Complicaties baby na de bevalling

Naast complicaties tijdens de bevalling kunnen er ook complicaties voor je baby optreden. In zeldzame gevallen ademt de baby niet na de geboorte, terwijl hij of zij voor de bevalling nog helemaal gezond was. Je baby wordt dan direct gereanimeerd. In een andere blog bespreken we meer complicaties van de baby na de bevalling.



prenatal extra korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019