sale kleertjes header
Bevalling

Apgar-score wat is dat precies?

Iedere baby krijgt direct na de geboorte een zogenaamde Apgar-score. Dit is een cijfer van 0 tot 10. Een Apgar-score zegt iets over de toestand en gezondheid van je baby, maar wat is het dan precies? Wanneer heeft je baby een goede Apgar score en wanneer niet? Het antwoord lees je hier!

disneybanner

Apgar-score wat is dat precies?

De Apgar-score is de uitslag van een test om te bekijken hoe je baby de bevalling heeft doorstaan. De score is een cijfer tussen 0 en 10. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de algehele gezondheid van je kleintje.

Na de geboorte wordt de test na 1 minuut al uitgevoerd bij je baby. Na 5 en na 10 minuten wordt de test herhaald. In de meeste gevallen is de score van de latere testen hoger dan de eerste test, omdat je baby dan wat meer is bijgekomen van de bevalling.
Het doel van de test is om te bepalen hoe je baby de bevalling heeft doorstaan. Om de Apgar score vast te stellen worden diverse factoren bekeken. Zoals hoe je baby adem haalt, beweegt, hoe het hartje klopt, wat de kleur van het huidje is en de reactie op prikkels (reflexen). De test wordt uitgevoerd door diegene die jouw bevalling heeft begeleid. Dit kan de verloskundige zijn, de gynaecoloog of kinderarts.

Lees ook: Deze woorden kende je nog niet voor de bevalling?

banner autogordel zwangere vrouwen

Waarom heet het de Apgar-score?

Omdat het bedacht is door de Amerikaanse arts Virginia Apgar. Zij koppelde de onderdelen waarop een baby goed moet scoren aan haar achternaam.
wat is apgar score

Wat wordt er getest?

De Apgar-score komt dus uit Amerika en daarom zijn de letters gekoppeld aan Engelse woorden. Apgar staat voor:
A: Appearance (kleur van het huidje)
P: Pulse (hartslag)
G: Grimace (reactie op prikkels)
A: Activity (spierspanning)
R: Respiration (ademhaling)

In het Nederlands is dit dus: ademhaling, pols/hartslag, spierspanning, kleur van de huid en reactie op prikkels.

monuta banner

Lees ook: Dingen die je moet weten over een pasgeboren baby!

Hoe wordt de Apgar-score berekend?

Om de score te bepalen wordt er een punt gegeven voor elk onderdeel. Elk onderdeel kan 0, 1 of 2 punten krijgen, afhankelijk van hoe goed de baby het doet. Als bijvoorbeeld het onderdeel ademhaling wordt getoetst, dan scoort de baby een 0 als hij/zij niet zelfstandig kan ademen. Kan de baby goed doorademen en huilen, dan is de score een 2. Elk onderdeel wordt beoordeeld en krijgt een punt. Deze punten worden bij elkaar opgeteld en deze som is de Apgar-score. De score ligt tussen de 0 en 10.

Beoordeling per onderdeel

Onderstaand een overzicht hoe de Apgar-score wordt bepaald per onderdeel:

Onderdeel 0 punten 1 punt 2 punten
Ademhaling: niet op eigen kracht zwak of onregelmatig goed doorademen en huilen
Spieren: slap weinig beweging actieve beweging
Reflexen: geen reactie reactie zonder huilen huilen
Hartslag: geen hartslag minder dan 100 slagen p.m. meer dan 100 slagen p.m.
Kleur huid: hele lichaam blauw of bleek alleen blauwe armen en benen gehele lichaam roze

Wat is een goede Apgar-score?

Je baby hoeft niet per se een 10 te krijgen om een goede Apgar score te hebben, dus raak niet in paniek als dit bij jouw baby niet het geval is. Een Apgar-score tussen de 7 en 10 is een goede score. Dat wil zeggen dat je baby in normale of goede conditie verkeerd.

Scoort je baby tussen de 4 tot 6, dan is er nog geen nood aan de man. Je baby heeft even wat medische hulp nodig zoals bijvoorbeeld zuurstof of je baby moet in de couveuse. Een dergelijke score geeft aan dat je kindje het even moeilijk heeft gehad tijdens de bevalling.

Als je baby tussen de 0 en 3 scoort dan is ingrijpen direct nodig. Je baby verkeerd in levensgevaar. Je baby zal bijvoorbeeld een hartmassage krijgen of beademd worden. In dit geval is een behandeling nodig van de kinderarts. Mocht je thuis bevallen dan zal de verloskundige contact opnemen met het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Het kan voorkomen dat je baby bij de eerste beoordeling laag scoort en na 5 minuten al een stuk beter. Dat is trouwens heel gebruikelijk. Als de tweede score laag blijft zal de verloskundige waarschijnlijk contact opnemen met een kinderarts.
wat is een goede apgar-score

Wat kan er mis zijn bij een lage score?

In de meeste gevallen wordt een lage Apgar-score veroorzaakt door een zuurstoftekort in het bloed van de baby. Dit zuurstoftekort ontstaat vaak in de laatste fase van het persen. In de meeste gevallen scoort de baby bij de eerste test laag en is dit bij de tweede test, na 5 minuten, al rond de 7.
Lees hier meer over complicaties bij de baby na de geboorte.

Is de Apgar score betrouwbaar?

In principe is de Apgar-score een eenvoudige en snelle manier om te bepalen wat de gezondheid en toestand is van je pasgeboren baby. In Nederland wordt deze methode daarom standaard toegepast.

Toch zijn er wel een aantal punten van kritiek op de Apgar score. Zo zegt de score niet alles over de gezondheid van de baby, de informatie is heel globaal. Daarnaast is de test een beetje persoonsafhankelijk. De één kan bijvoorbeeld een hoger punt geven dan de ander, dat ligt aan de beoordeling van de persoon die dan dienst heeft.
Als laatste kan het zijn dat de persoon die de test afneemt op dat moment ook veel bezig is met andere zaken, zoals bijvoorbeeld de gezondheid van de moeder.hema rompers

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019