header banner hema
Baby

14 Dingen die je moet weten over een pasgeboren baby!

Hoeveel je er ook over leest: je bent nooit helemaal voorbereid op de komst van je eerste baby. Er zijn nog genoeg dingen die je moet weten over een pasgeboren baby die niemand je nog heeft verteld. Om je al een beetje op weg te helpen, heb ik hier alvast 14 tips voor je verzameld die je graag eerder had willen weten een pasgeboren baby. Weet jij er nog meer?

beste babyfoon bol.com

Dit zijn 14 dingen die je moet weten over een pasgeboren baby!

De 14 dingen die je moet weten over een pasgeboren baby, wat je misschien nog niet wist:

 1. Huiluurtje

  Bijna elke baby heeft een huiluurtje, dit had niemand mij ooit verteld. Pas toen ik het zelf vertelde bleek ieder kind het te hebben. De meeste huiluurtjes zijn ’s avonds. Tijdens het huiluurtje is jouw baby aan het jengelen zonder dat er iets aan de hand is.

 2. Veel poepluiers

  Baby’s hebben veel poepluiers, zeker als je borstvoeding geeft, kan je wel 8 keer per dag een poepluier verschonen. Lees hier meer over hoe vaak moet je een luier verschonen?
 3. Poepen tot over de rand!

  Geef je borstvoeding, dan kan je rekenen op flinke poepluiers die tot over de rand vol ‘gespoten’ kunnen zijn. Ze worden daarom ook wel ´spuitluiers´ genoemd. Zorg dus maar dat je altijd schone kleertjes meeneemt, want de poep komt regelmatig in de romper terecht.

 4. Heeft jouw baby een spuitluier? Een rompertje uittrekken doe je zo! Je zou willen dat je dit eerder had geweten!!

 5. Sprongetjes en regeldagen

  Is je baby in één keer huilerig, hangerig en humeurig? Wil je baby in één keer vaker drinken? Dan kan het zijn dat je baby een regeldag heeft of dat de baby in een sprongetje zit. Zeer handig om te weten, want dan weet je waarom je baby even onhandelbaar is!

 6. prenatal extra korting banner
 7. Jouw baby mag best huilen

  Dit is één van de belangrijkste dingen die je moet weten over een pasgeboren baby! Jouw baby mag best huilen. Kersverse ouders hebben de neiging om de baby meteen te troosten als ze geluid maken. Hierdoor gaat je baby heel jouw dag bepalen en kom je nergens aan toe, want geloof me: baby’s huilen veel.

  Als je baby geen honger heeft, een schone luier aan heeft en de baby op goede temperatuur is (dus niet te koud of te warm) dan is er niets aan de hand en mag je baby zich prima even laten horen. Hoe weet je of de baby het niet te koud heeft in bed?

 8. Je baby hoeft niet vaak in bad

  Een pasgeboren baby wordt amper vies en heeft daarnaast een heel erg teer huidje, dus een pasgeboren baby hoeft niet vaak in bad. De eerste maanden is de baby 1 keer per week in bad doen meer dan genoeg!

 9. Borstvoeding is vaak lastig

  Het lijkt soms heel makkelijk, maar dat is het niet. Borstvoeding is vaak best lastig. Lukt borstvoeding niet gelijk, dan ben je zeker niet de enige. Praat er dus over en vraag op tijd advies aan een lactatiekundige (wordt soms vergoed door je zorgverzekering).

  Onthoud altijd dat borstvoeding geven geen pijn hoort te doen! Doet het wel pijn, dan gaat er iets verkeerd. Lukt het je niet? Geen probleem, kunstvoeding is ook goed!

 10. Je baby maakt veel geluidjes

  Baby’s maken veel geluidjes zoals kreunen en bewegen. Ook ’s nachts. Houd hier rekening mee!

 11. Je baby ziet weinig

  Een pasgeboren baby ziet alles redelijk scherp dat binnen 20 tot 30 centimeter afstand is. Alles verder weg is wazig. Wil je dat jouw baby je kan zien, dan moet je dus wat dichterbij gaan hangen. Het heeft ook geen zin om de hele box vol te hangen met speelgoed, want dat ziet je baby niet echt en daarnaast heeft hij of zij daar in de eerste maand nog niet zo’n interesse in.

  Lees ook mijn blog, wat ziet een baby?

 12. Pasgeboren baby verliest gewicht

  Bijna alle baby’s verliezen in de eerste week ongeveer 10% van het geboortegewicht. Dat is heel normaal. Na die eerste week gaat je baby aankomen.

 13. banner billendoekjes waterwipes
 14. Baby’s houden van huid op huid contact

  Is je baby overstuur? Trek jouw shirt uit en die van je baby en ga eens lekker tegen elkaar aanliggen. Baby’s houden van huid op huid contact en ouders stiekem ook. Zo fijn.

 15. tips pasgeboren baby

 16. Inwikkelen of inbakeren helpt voor slapen

  Slaapt je baby heel onrustig of is je baby huilerig, ga je baby dan eens inwikkelen of inbakeren. De baby inwikkelen of inbakeren kan ontzettend goed helpen om je baby rustig te laten slapen. In zo’n lekkere doek voelt de baby zich heerlijk geborgen. Vraag maar eens aan de kraamhulp hoe je dit het beste kunt doen.

 17. Je hoeft je baby niet in slaap te wiegen

  De eerste maanden liepen mijn man en ik altijd met onze baby te hopzakken totdat ze in slaap viel. Helemaal niet nodig. Het is juist goed als je baby leert om zelf in zijn of haar bedje in slaap te vallen. Breng je baby dus naar bed als je duidelijk signalen ziet dat je baby moe is. Vervolgens lampje uit en even laten.

  De kans is groot dat je baby aan het jengelen is, maar dat is oké en heel normaal. Veel baby’s jengelen 5 tot 20 minuten voor ze in slaap vallen, het is hun manier om de dag te verwerken. Let op: er is natuurlijk wel een verschil tussen jengelen en huilen!

 18. Je hebt totaal geen ritme

  Het laatste van de dingen die je moet weten over een pasgeboren baby: accepteer dat je de komende maanden totaal geen ritme hebt. Mocht je gehecht zijn aan een geroutineerd leven, dan kun je dat wel gedag zeggen. Je baby bepaalt je ritme en die heeft er zelf nog niet een. Just go with the flow, na 4 tot 6 maanden kan het zijn dat je baby gaat doorslapen en je langzaamaan een ritme kunt krijgen.

pasgeboren baby wat moet je weten

Wil je nog meer tips over een pasgeboren baby?

Als je nog meer vragen hebt over wat wel en wat niet te doen met een pasgeboren baby. Lees dan deze artikelen waar je antwoord vindt op veel vragen en dingen die je wil weten over een pasgeboren baby.

Heb jij nog tips voor zwangere vrouwen over dingen die je moet weten over een pasgeboren baby? Schrijf het in de reacties hieronder dan zet ik het in de lijst erbij!aerosleep babymatras veilig slapen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019