“babydeals
Baby

14 Dingen die je moet weten over een pasgeboren baby!

Hoeveel je er ook over leest: je bent nooit helemaal voorbereid op de komst van je eerste baby. Er zijn nog genoeg dingen die je moet weten over een pasgeboren baby die niemand je nog heeft verteld. Om je al een beetje op weg te helpen heb ik hier alvast 14 tips voor je verzameld die je graag eerder had willen weten een pasgeboren baby. Weet jij er nog meer?

beste babyfoon bol.com

Dit zijn 14 dingen die je moet weten over een pasgeboren baby!

De 14 dingen die je moet weten over een pasgeboren baby, wat je misschien nog niet wist:

 1. Huiluurtje

  Bijna elke baby heeft een huiluurtje, dit had niemand mij ooit verteld. Pas toen ik het zelf vertelde bleek ieder kind het te hebben. De meeste huiluurtjes zijn ’s avonds. Tijdens het huiluurtje is je baby aan het jengelen zonder dat er iets aan de hand is.

 2. Veel poepluiers

  Baby’s hebben veel poepluiers, zeker als je borstvoeding geeft kan je wel 8 keer per dag een poepluier verschonen.

 3. Heeft je baby een spuitluier? Een rompertje uittrekken doe je zo! Je zou willen dat je dit eerder had geweten!

 4. Poepen tot over de rand

  Geef je borstvoeding, dan kan je rekenen op flinke poepluiers die tot over de rand vol ‘gespoten’ kunnen zijn. Ze worden daarom ook wel ´spuitluiers´ genoemd. Zorg dus maar dat je altijd schone kleertjes meeneemt, want de poep komt regelmatig in de romper terecht.

 5. Sprongetjes en regeldagen

  Is je baby in één keer huilerig, hangerig en humeurig? Wil je baby in één keer vaker drinken? Dan kan het zijn dat je baby een regeldag heeft of in een sprongetje zit. Zeer handig om te weten, want dan weet je waarom je baby even onhandelbaar is!

 6. banner billendoekjes waterwipes
 7. Je baby mag best huilen

  Dit is één van de belangrijkste dingen die je moet weten over een pasgeboren baby! Je baby mag best huilen. Kersverse ouders hebben de neiging om de baby meteen te troosten als ze geluid maken. Hierdoor gaat je baby heel jouw dag bepalen en kom je nergens aan toe, want geloof me: baby’s huilen veel. Als je baby geen honger heeft, een schone luier aan heeft en de baby op goede temperatuur is (dus niet te koud of te warm) dan is er niets aan de hand en mag je baby zich prima even laten horen.

 8. Je baby hoeft niet vaak in bad

  Een pasgeboren baby hoeft bijna niet in bad, die wordt namelijk amper vies en heeft daarnaast een heel erg teer huidje. De eerste maanden is de baby 1 keer per week in bad doen meer dan genoeg!

 9. Borstvoeding is vaak lastig

  Het lijkt soms heel makkelijk, maar dat is het niet. Borstvoeding is vaak best lastig. Gaat het bij jou niet soepel, dan ben je zeker niet de enige. Praat er dus over en vraag op tijd advies aan een lactatiekundige (wordt soms vergoed door je zorgverzekering). Onthoud altijd dat borstvoeding geven geen pijn hoort te doen! Doet het wel pijn, dan gaat er iets verkeerd. Lukt het je niet? Geen probleem, kunstvoeding is ook goed!

 10. Je baby maakt veel geluidjes

  Baby’s maken veel geluidjes zoals kreunen en bewegen. Ook ’s nachts. Houd hier rekening mee!

 11. Je baby ziet weinig

  Een pasgeboren baby ziet alles redelijk scherp dat binnen 20 tot 30 centimeter afstand is. Alles verder weg is wazig. Wil je dat jouw baby je kan zien, dan moet je dus wat dichterbij gaan hangen. Het heeft ook geen zin om de hele box vol te hangen met speelgoed, want dat ziet je baby niet echt en daarnaast heeft hij of zij daar in de eerste maand nog niet zo’n interesse in. Lees ook mijn blog, wat ziet een baby?

 12. Pasgeboren baby verliest gewicht

  Bijna alle baby’s verliezen in de eerste week ongeveer 10% van het geboortegewicht. Dat is heel normaal. Na die eerste week gaat je baby aankomen.

 13. Baby’s houden van huid op huid contact

  Is je baby overstuur? Trek jouw shirt uit en die van je baby en ga eens lekker tegen elkaar aanliggen. Baby’s houden van huid op huid contact en ouders stiekem ook. Zo fijn.

 14. Inwikkelen of inbakeren helpt voor slapen

  Slaapt je baby heel onrustig of is je baby huilerig, ga je baby dan eens inwikkelen of inbakeren. Inwikkelen of inbakeren kan ontzettend goed helpen om je baby rustig te laten slapen. In zo’n lekkere doek voelt de baby zich heerlijk geborgen. Vraag maar eens aan de kraamhulp hoe je dit het beste kunt doen.

 15. Je hoeft je baby niet in slaap te wiegen

  De eerste maanden liepen mijn man en ik altijd met onze baby te hopzakken totdat ze in slaap viel. Helemaal niet nodig. Het is juist goed als je baby leert om zelf in zijn of haar bedje in slaap te vallen. Breng je baby dus naar bed als je duidelijk signalen ziet dat je baby moe is. Vervolgens lampje uit en even laten. De kans is groot dat je baby aan het jengelen is, maar dat is oké en heel normaal. Veel baby’s jengelen 5 tot 20 minuten voor ze in slaap vallen, het is hun manier om de dag te verwerken. Let op: er is natuurlijk wel een verschil tussen jengelen en huilen!

 16. Je hebt totaal geen ritme

  Het laatste van de dingen die je moet weten over een pasgeboren baby: accepteer dat je de komende maanden totaal geen ritme hebt. Mocht je gehecht zijn aan een geroutineerd leven, dan kun je dat wel gedag zeggen. Je baby bepaalt je ritme en die heeft er zelf nog niet een. Just go with the flow, na 4 tot 6 maanden kan het zijn dat je baby gaat doorslapen en je langzaamaan een ritme kunt krijgen.

pasgeboren baby wat moet je weten

Met je pasgeboren baby naar buiten

Eén van die dingen die je moet weten over een pasgeboren baby is: Wat trek je jouw pasgeboren baby aan als je naar buiten gaat om te wandelen? En hoeveel trek je jouw baby aan? Persoonlijk vond ik dat altijd lastig, want je wilt natuurlijk niet dat je kleintje het te koud of te warm heeft.

In de eerste week moet je pasgeboren baby nog een mutsje op omdat hij de temperatuur niet goed kan regelen. Als de mussen van het dak vallen, is een mutsje niet nodig. Een baby die te vroeg geboren is, moet langer een mutsje op, vraag dit even na.

Bij koud weer trek je jouw baby een rompertje aan met lange mouwen, broekje, trui/vestje en eventueel nog een jasje of je doet een dekentje in plaats van een jasje.

Is je baby iets ouder dan geldt de volgende regel: je trekt jouw baby hetzelfde aan als wat jij aan hebt, met daarbij nog 1 laagje extra (dat laagje is meestal de romper).

Is het warm buiten, dan hoef je misschien niet eens een mutsje op te doen. Daarnaast geldt ook hierbij de regel: trek je baby hetzelfde aan als jij plus een extra laagje. Wanneer het extreem warm is, is een mouwloos rompertje waarschijnlijk al genoeg.

Lees ook: De 20 meest gestelde vragen van ouders met een pasgeboren baby!

Hoe vaak gaat een pasgeboren baby huilen?

Een van de dingen die je moet weten over een pasgeboren baby is dat je niet kunt voorspellen hoeveel de baby gaat huilen. Elke kind is uniek en geen enkel kind huilt evenveel. Een pasgeboren baby zal meestal wel wat huil uurtjes maken. Dat komt omdat je baby vaak voeding nodig heeft en huilen ongeveer de enige manier is om aan te geven dat het weer tijd is om te voeden.

Gemiddeld huilt een pasgeboren baby ongeveer anderhalf uur per dag (opgedeeld in heel veel kleine blokjes). Op sommige dagen is dit meer dan op andere dagen. Aangezien je baby tussen de 8 tot 10 voedingen nodig heeft, zal hij zich ongeveer 10 keer per dag even melden. Maar dat kan meer zijn of minder zijn. Het huilen neemt af vanaf de 6 weken.
tips pasgeboren baby

Hoeveel kleding heb je nodig bij een pasgeboren baby?

Het is totaal niet nodig om de halve winkel leeg te kopen voor je pasgeboren baby, want een van die dingen die je moet weten over een pasgeboren baby is: ze groeien snel. Te snel. Zo snel dat je die super super schattige outfit misschien maar 1 keer kunt aantrekken en daarna past je baby er al niet meer in.

Vooral de eerste kleertjes (meestal maat 50 of 56) gaan slechts een maandje mee!

babykleren aanbieding

Het is dus niet nodig om veel kleertjes te kopen. Wat je minimaal moet hebben:

 • 6 rompertjes in totaal. 3 in maat 50, 3 in maat 56 (korte mouwen in de zomer, lange mouwen in de winter).
 • 6 bovenkleding zoals shirtjes of truitjes. Houd rekening met het seizoen van je baby!
 • 1 jas of vest.
 • 6 broekjes waarvan 3 sokbroekjes (broekjes met sokjes eraan)
 • 4 paar sokken in maat 10-12 of sokjes voor baby’s van 0 tot 3 maanden.
 • 2 mutsjes.
 • 3 pyjama’s.

Wat je ook kunt doen is 5 of 6 boxpakjes of kruippakjes kopen in plaats van losse bovenkleding en broekjes. Ik vond kruippakjes altijd ideaal, het aankleden gaat een stuk sneller en je hoeft niet telkens de kleding recht te trekken.

Hoeveel moet een pasgeboren baby slapen?

Een pasgeboren baby slaapt heel veel in de eerste weken. Gemiddeld is dit 14 tot 18 uur per dag. Je baby zal dit zelf regelen, hier hoef je niets voor te doen. In de eerste 6 weken na de bevalling zal je kleintje telkens 2 tot 3 uur slapen, een uurtje wakker zijn en dan weer slapen.
Verwacht dus nog niet veel interactie met een pasgeboren baby, het grootste gedeelte van de tijd zal je naar dichte oogjes moeten kijken.

Heb jij nog tips voor zwangere vrouwen over dingen die je moet weten over een pasgeboren baby? Schrijf het in de reacties hieronder dan zet ik het in de lijst erbij!

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

Reageer

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!