header banner hema
Baby

Waarom je niet te veel kleine maatjes babykleding moet kopen!

Ik weet het, het is ontzettend verleidelijk om tijdens de zwangerschap al flink wat kleine maatjes babykleding in te slaan. Want ze zijn zo schattig! Maar voordat je op pad gaat, wil ik alvast één ding zeggen: het is echt zonde van je geld om heel veel kleine maatjes babykleding te kopen. De kans is namelijk groot dat de baby het maar één keer aan kan omdat hij pijlsnel groeit in de eerste maanden. Of nog erger: je hebt niet eens de kans gehad om het de baby aan te trekken, omdat het al te klein is geworden. Pak het dus slim aan en lees mijn tips over welke maat babykleding je beter wel kunt kopen!

cheezzbaby banner

Welke maat heeft een pasgeboren baby?

Gemiddeld heeft een pasgeboren baby maat 50. Baby’s die meer dan 7 pond (3,5 kilo) wegen, hebben vaak maat 56. Is de baby te vroeg geboren, dan kan het zijn dat je kleintje maat 48, 44 of misschien nog kleiner heeft.
Helaas is het moeilijk in te schatten hoeveel je baby weegt bij de geboorte. Het is altijd een beetje schatten, of jouw verloskundige moet geavanceerde apparatuur hebben die ook het gewicht van de baby kan achterhalen.
welke maat baby kleding kopen

Welke maat babykleding moet je kopen?

Om het zekere voor het onzekere te nemen, zou ik dus niet teveel kleine maatjes babykleding aanschaffen maar zorgen dat je de volgende maten babykleding in huis hebt (als je baby niet veel te vroeg is geboren):

 1. 3 Rompers in maat 50 en 5 rompers in maat 56

  Ik zou er meer kopen van maat 56 omdat je baby die maat sowieso zal passen, maatje 50 kan misschien te klein zijn. Maar mocht je baby wel maat 50 hebben, dan kan je altijd rompers erbij kopen. Ik zou trouwens geen dure rompers kopen. Gewoon simpele katoenen rompers van de Hema of H&M zijn prima. Nog een tip: koop overslag rompers, die hoef je niet over het hoofdje aan te trekken.

 2. hema rompers
 3. 3 Truitjes en 2 broekjes OF 3 boxpakjes in maat 50

  Ik ben zelf helemaal fan van boxpakjes (ook wel kruippakjes of jumpsuits). Deze zijn super makkelijk aan te trekken en je baby heeft nooit een blote rug.

 4. 4 Truitjes en 2 broekjes in maat 56 en/of 4 boxpakjes in maat 56

  Maat 56 zal je pasgeboren baby altijd wel passen, ook als hij iets groter is, daarom kan je wat meer babykleding in deze maat aanschaffen.

  Is je baby een spuger, dan zal je niet genoeg hebben aan deze kleertjes aangezien je 2 keer (of vaker) per dag iets anders aan moet doen. Maar dan kan je altijd bijkopen. Als je baby geen spuger is, dan kan je echt wel vooruit met 4 setjes kleding. De kans is groot dat je baby over 2 maanden weer een maat omhoog gaat./li>

 5. 4 Paar sokjes

  Koop je broekjes dan is het handig om ook 4 paar sokjes te hebben in sokmaat 10-12 of 0 tot 3 maanden. Je kunt ook de sokjes laten voor wat ze zijn en boxpakjes kopen met sokjes eraan en/of broekjes met sokjes eraan. Super handig! Ik raakte die sokjes namelijk altijd kwijt.

 6. 1 Dik vest

  Mocht het buiten niet heel warm zijn dan is een (dik) vest wel lekker warm als je samen gaat wandelen na de bevalling. Een winterjas is in mijn ogen overbodig omdat het als eerste moeilijk is om aan te trekken (vooral de mouwen), je baby er niet lekker in ligt en je legt toch wel een dekentje over je kleintje.

  Mijn advies: koop een dik vest in een groter maatje zodat het makkelijk aan kan over de kleertjes. Is het zomer, dan heb je misschien niet eens een vest nodig.

 7. 2 Mutsjes

  Een pasgeboren baby moet de eerste week een mutsje op. Zorg dat de muts van katoen is omdat deze stof goed ademt. Mocht het winter zijn dan kun je natuurlijk meer mutsjes kopen. Is je baby te vroeg geboren, dan moet je baby waarschijnlijk langer een muts op. Het is dan handig om er 3 te hebben.

 8. 2 Pyjama’s

  Pyjama’s zijn ideaal, in de herfst en winter kan je het beste kiezen voor pyjama’s met sokjes eraan. In de lente en zomer hoeft dat niet.

Lees ook: Dingen die je moet weten over een pasgeboren baby!

Waarom je niet te veel kleine maatjes babykleding moet kopen?

Te veel kleine maatjes babykleding is echt zonde van je geld. Ik heb een aantal leuke kleertjes in maat 50 die mijn dochter niet eens heeft aangehad. Een baby groeit in het begin gewoon heel snel, daarom heeft het geen zin. Je baby is vooral heel snel uit maat 50 gegroeid, meestal na een paar weken. Sommige baby’s slaan maat 50 compleet over. Het zou jammer zijn als je allemaal kleding in die maat hebt gekocht.

Maat 56 kan binnen een maand of 1 à 2 weer naar zolder of op marktplaats. Veel kleertjes in dit kleine maatje babykleding is dus ook overbodig. Wanneer je baby ongeveer 3 tot 4 maanden oud is, kan hij waarschijnlijk al in maatje 62.

Hoelang je baby in deze maat blijft ligt een beetje aan de groei en het gewicht van je baby. Sommige baby’s groeien pijlsnel en kunnen als ze 6 maanden zijn al in maatje 68, sommige zelfs al eerder. En er zijn baby’s die niet zo snel groeien en na een half jaar nog steeds maat 62 aan kunnen. Gelukkig weet je rond die tijd beter wat je voor je baby kunt kopen.

Tip: Welke maat babykleding hoort bij welke leeftijd?

babymaat voorspellen

Babymaat voorspellen?

Wil je een beetje voorspellen in welke maat jouw baby zit over een x aantal maanden? Download dan de app KledingMaatje (alleen voor Android) of ga naar de website kledingwijzer.nl. Deze app en website kijken naar de groeicurve die wij in Nederland gebruiken om de groei van je baby te voorspellen.

Je vult in hoe oud je baby is en de lengte van je baby. De app en website voorspellen dan globaal welke maat babykleding je kleintje de komende maanden zal hebben. Je kunt ook aangeven of je baby wat zwaarder is dan gemiddeld en of je baby afwijkt van het gemiddelde qua groei. Hier wordt tijdens de voorspelling rekening mee gehouden.

Lees ook: Belangrijke tips en regels voor kraambezoek!

Vragen om grotere maten als cadeau

Van je kraamvisite ga je gegarandeerd kleine maatjes babykleding krijgen. Dit is super schattig, maar niet altijd handig. Ik heb veel kleertjes van kraamvisite gekregen die ik mijn dochter niet heb kunnen aantrekken omdat het niet meer paste of omdat het niet paste bij het seizoen.

Vind je het leuk om babykleding te krijgen, dan is het goed om te vragen of je kraamvisite grotere maatjes als kraamcadeau wilt geven. Hier kan je baby langer in pronken dan in kleine maatjes babykleding die na een maand weer te klein zijn. Zonde toch?
Nog een tip: vraag ook of ze letten op het seizoen in combinatie met de maat. Een zomerjurkje geven die je baby in de winter pas aan kan is natuurlijk niet handig. Kijk hier voor nog meer babykleding kopen tips!

Lees ook: Fouten die alle nieuwe ouders maken! Ja jij ook!top 5 beste babyfoons banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019