Baby

De schoenmaat van je baby of kind bepalen

Je eigen schoenmaat staat al enige jaren vast, maar die van je kind verandert elk jaar een paar keer. Hoe kun je de schoenmaat van je baby of kind bepalen en welke schoenmaat past ongeveer bij welke leeftijd? Je leest het hier!Wanneer krijgt een baby zijn eerste schoentjes?

Voordat je jezelf bezig gaat houden met de schoenmaat van je kind is het misschien handig om te weten wanneer je baby eigenlijk schoenen nodig heeft. Een kleine baby met schoentjes is misschien wel schattig, maar totaal niet noodzakelijk. Ook bij het zetten van de eerste stapjes van de baby zijn schoentjes nog niet nodig. Het wordt zelfs aanbevolen om je baby deze eerste kostbare stapjes te laten zetten op blote voetjes. Zo heeft je baby meer grip. Wil je toch wat om de voetjes doen, kies dan voor sokjes of slofjes met antislip.

Vanaf het moment dat je baby goed kan lopen en de wereld buitenshuis al lopend gaat verkennen, is het tijd voor goede schoentjes. Gemiddeld gaan kinderen zelfstandig lopen als ze ongeveer 18 maanden oud zijn. Het eerste anderhalf jaar hoef je jezelf dus nog geen zorgen te maken om de schoenmaat van je kind.

Hoe weet je zeker dat de schoenen van de baby of het kind passen?

Wil je zeker weten dat je passende schoenen koopt, dan kun je het beste naar een goede schoenenwinkel gaan. In schoenenwinkels kunnen ze goed de voeten van je kind opmeten en je adviseren over welke schoenen het beste bij de voet van je kind passen.

Hier alvast wat tips om de juiste schoenen en schoenmaat van je kind te bepalen:

 • Laat in een schoenenwinkel de voeten van je kind en de binnenkant van de schoenen opmeten, vooral dit laatste is ook belangrijk. Recent onderzoek laat zien dat schoenmaten vermeld op schoenen, in bijna 90% van de gevallen niet overeenkomen met de werkelijke binnenmaat van de schoenen.
 • Kies voor schoenen met veters, deze geven meer ondersteuning en stevigheid.
 • De hiel en het hakgedeelte van de schoen moet stevig zijn.
 • Voor het eerste schoentje is het belangrijk dat de zool flexibel is zodat de voet zo natuurlijk mogelijk kan bewegen.
 • Zorg dat de zool profiel heeft en een schokdemping bevat, zodat het schokken kan opvangen van springen, rennen, wandelen en huppelen.
 • Meet elke 3 maanden opnieuw de voeten van je kind, want die voeten kunnen zo weer een maat gegroeid zijn.
 • Koop nooit schoenen op de groei, dat zit niet lekker en je kind zal dan sneller struikelen.
 • Wacht niet met nieuwe schoenen kopen tot het moment dat je kind aangeeft dat de schoenen te klein zijn. Want dan bestaat er een kans dat de schoenen al een hele tijd te klein zijn. Een kind voelt een te kleine schoen niet knellen. Dat komt omdat de uiteinden van de zenuwen in de voeten nog niet optimaal ontwikkeld zijn. Je kind kan dus weken met kromme tenen in de schoen zitten. Daarom: zorg dat de voeten elke 3 maanden worden opgemeten. Een kindervoet heeft minimaal 12 millimeter extra ruimte nodig in de schoen om zich goed te kunnen ontwikkelen en goed af te kunnen rollen tijdens het lopen.

Welke schoenmaat bij welke leeftijd

Een manier om de schoenmaat van je kind in te schatten is door onderstaande tabel erbij te halen. Dan weet je ongeveer welke maat je kunt verwachten, maar houdt er rekening mee dat dit gemiddelden zijn. En welk kind is nou precies gemiddeld?

Leeftijd in maandenSchoenmaatKledingmaat
0 tot 110-1250
1 tot 210-1250/56
2 tot 413-1562
4 tot 616-1862/68
6 tot 916-1868/74
9 tot 1219-2174/80
12 tot 1822-2486
18 tot 2422-2492

Lees ook de blog over “Welke babymaat bij welke leeftijd?”

zelf schoenmaat van je kind meten

Zelf schoenmaat van je kind meten

De eerste schoentjes van je kind kun je het beste in een schoenenzaak kopen, zodat je zeker weet dat de maat klopt en dat de schoen stevig genoeg is. Als je eenmaal een idee hebt van welke schoenen jouw kind goed passen of je wilt bijvoorbeeld schoenen ´voor erbij´ kopen, dan kun je schoentjes via internet bestellen. Je hoeft niet elke 3 maanden de voetjes van je kind op te laten meten in een schoenenzaak. Dat kan je ook zelf doen.

Zelf de schoenmaat van je kindje bepalen, voeten opnemen:

 1. Laat je kind met blote voeten op een vel papier staan.
 2. Teken van beide voeten de voetomtrek.
 3. Meet de afstand van de hiel tot het puntje van de grote teen. Pak de lengte in centimeters van de grootste voet (voeten zijn vaak niet even lang). Tel vervolgens 12 millimeter erbij erbij op.
 4. Kijk in de onderstaande tabel voor de maat.

Welke schoenmaat hoort bij het aantal centimeters?

De lengte in centimeters van de voeten, horen bij een bepaalde schoenmaat. Helaas is het bij een schoenmaat niet dat het aantal centimeters van de voeten gelijk zijn aan de schoenmaat. Onderstaand een tabel om de lengte in centimeters van de voeten om te rekenen naar de schoenmaat van je baby of kind.

Aantal centimetersSchoenmaat van je kind
9,2 - 9,816
9,9 – 10,517
10,6 – 11,218
11,3 – 11,819
11,9 – 12,420
12,5 – 13,121
13,2 – 13,722
13,8 – 14,223
14,3 – 1524

Schoenmaat van je baby of kind bepalen

Wil je op een makkelijke manier de schoenmaat van je kind achterhalen? Print dan deze voetenmeter uit. Je kunt dan heel snel zien welke schoenmaat je kind heeft.

Maar, zoals al eerder vermeld komen schoenmaten in bijna 90% van de gevallen, niet overeen met de werkelijke binnenmaat van schoenen. Daarom is het belangrijk om schoenmaten te gebruiken als ’nice to know’ maar vaar er niet volledig op. De enige manier om echt te weten of schoenen passen is door eerst de voeten van het kind te meten in millimeters en vervolgens de werkelijke binnenmaat van de schoen in millimeters.
schoenmaat van je kind bepalen
Een hele makkelijke manier hiervoor is door dit handige meetmaatje te gebruiken. Met behulp van een meetmaatje weet je zeker dat de schoen perfect past! Je kunt er namelijk de voeten van je kind mee meten EN de binnenkant van de schoenen. Met de meter kun je ook goed in de gaten houden of de schoenen van je kind niet te klein zijn geworden.

Schoenmaat met app

Er zijn diverse apps die kunnen helpen de schoenmaat van je kind te achterhalen. Zo heb je iDfits. Deze app maakt een 3D scan van voeten om zo te bepalen welke schoenen perfect passen. De vanHaren app bevat ook een interactieve voetmeting waardoor je digitaal schoenen kunt passen. Zowel voor kinderen als voor volwassenen! Handig hè?
Mocht jij nog een handige app zijn tegengekomen, laat het ons weten! Alvast bedankt!

7 Reacties

 1. Avatar Sylvana Schaap 15 maart 2019
 2. Avatar Ylva van kranen 15 maart 2019
 3. Avatar Wendy Slijpen-Kop 15 maart 2019
 4. Avatar Melina 15 maart 2019
 5. Avatar Korine coppens 16 maart 2019
 6. Avatar De Moor 17 maart 2019
 7. Avatar Darja 18 maart 2019

Reageer

vadersschapsverlof 2019