header luiers van pampers met 50% korting
Baby

De baby leren lopen? Tips om het te stimuleren!

Hoe ouder de baby wordt, hoe meer hij in beweging komt. Vaak geeft een baby zelf aan wanneer hij er klaar voor is om de wereld staand te verkennen. Maar er zijn wel dingen die je kunt doen om bij een baby het leren lopen te stimuleren! Deze tips vind je terug in ons leren lopen stappenplan.

baby kleertjes banner

Van staan en optrekken naar de eerste stapjes van de baby

Het begint allemaal met dat jouw baby zichzelf kan omdraaien gevolgd door langzaamaan leren kruipen als de baby 3 maanden oud is.

De volgende stap is dat een baby gaat staan en zichzelf gaat optrekken om zo langs de meubels te gaan schuifelen. Zo leert hij zichzelf staan en ziet de wereld er in één keer heel anders uit!
Gemiddeld zetten de meeste baby’s de eerste stapjes als ze tussen de 9 maanden en 1 jaar oud zijn. Helemaal zelfstandig rondstappen kunnen de meeste baby’s pas als ze ongeveer 1,5 jaar oud zijn.

Kan je een baby helpen om te leren lopen?

Jouw baby leren lopen moet soepel en vanzelf gaan. Het is niet de bedoeling dat je gaat dwingen. Het gevaar is dan dat je de natuurlijke ontwikkeling van de baby in de weg gaat staan en jouw baby er alleen maar bang van wordt.

Maar er zijn wel manieren waarbij je het leren lopen kunt stimuleren. Hiervoor hebben we een klein stappenplan bedacht met wat tips.
Leren lopen stappenplan

Wil je jouw baby leren lopen of het leren lopen stimuleren? Volg dan dit leren lopen schema op. Houd er wel rekening mee dat ieder kind anders is. De ene pakt het sneller op dan de ander. Blijf in ieder geval altijd jouw baby aanmoedigen en goed oefenen.

 1. Schaf een wipstoel aan!

  Je baby traint ook de beenspieren terwijl hij of zij lekker wipt op een goede wipstoel of baby bouncer. Deze stoeltjes zijn geschikt voor baby’s vanaf 4 tot 6 maanden. Je vindt ze hier.

 2. nunaleaf wipstoel met motor

  Deze design wipstoel van Nuna Leaf zal niet misstaan in jouw interieur. Wist je dat ze een motortje hebben om je baby in slaap te wiegen?

 3. Leg speelgoed buiten bereik

  Je kunt jouw baby stimuleren om te gaan lopen als je het speelgoed wat verder weg legt, maar dichtbij genoeg zodat hij het kan zien liggen.

 4. Baby leren zitten

  Als de baby kan staan, leer hem of haar dan ook om weer te gaan zitten door zachtjes de knietjes te buigen terwijl je blijft ondersteunen.

 5. Biedt houvast

  Om het leren lopen te stimuleren kan je het voor jouw baby makkelijker maken door meubels dichter bij elkaar te zetten. Zo kan je kindje zichzelf voortbewegen, terwijl hij steun heeft van de meubels.

  Pas wel op voor scherpe randjes en uitstekende tafelpunten en gebruik hiervoor deze bescherming. Zorg er daarnaast voor dat de baby de eerste bewegingen niet op een spekgladde vloer maakt en dat er geen objecten in de weg liggen.

 6. Gebruik een loopwagen

  Als je baby zich al heeft verplaatst met behulp van de meubels, is het tijd voor de volgende stap. Koop een loopwagen zoals een kinderwagen of boodschappenkar die jouw baby vooruit kan duwen. Zorg er wel voor dat het een stevige loopwagen of loopkar is en er goede handgrepen op zitten. Zoals bijvoorbeeld onze top 3 met de beste loopstoel of deze.

 7. Samen met je baby aan de wandel

  Je baby leren lopen gaat ook heel goed als je zelf met je kindje aan de wandel gaat. Laat de baby jouw vingers vastpakken en laat hem of haar zichzelf omhoog hijsen. Ga vervolgens samen wat lopen terwijl je de baby jouw vingers laat vasthouden of hem of haar vasthoudt onder de armen.

prenatal extra korting banner

De eerste schoentjes voor de eerste stapjes van de baby

In het begin is het niet nodig om speciale eerste babyschoenen aan te schaffen voor die eerste stapjes binnenshuis. Het is zelfs goed voor de ontwikkeling van je baby om hem of haar gewoon op blote voeten te laten stappen. Heb je een koude of gladde ondergrond? Koop dan sokjes met antislip of babyslofjes.

Kan jouw baby al een beetje lopen zodat hij ook naar buiten kan? Koop dan lichte en flexibele babyschoentjes. In het begin is het belangrijk dat de spieren in de voeten, benen en enkels zich goed kunnen ontwikkelen en je baby een goede balans kan vinden.

Leren lopen schoenen kopen voor de baby

Je kan natuurlijk naar de lokale schoenen winkel gaan bij jou in het dorp maar de kans is groot dat je dan maar een beperkte keuze hebt in babyschoenen. Makkelijker is het om te kiezen voor een online baby schoenen specialist met een ruim assortiment aan babyschoentjes en babyslofjes.

Lees ook: Wanneer gaat een baby praten?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019