header banner hema
Baby

De baby tv laten kijken! Is dat verstandig?

Zet jij de baby ook weleens voor de tv? Of leg je jouw baby op zo’n manier op het speelkleed dat hij de TV kan zien? Ik wel! En mijn baby vindt het reuze interessant. Maar met al dat gedoe over ‘schermtijd’ en ‘je moet je kinderen niet te veel TV laten kijken’ begin ik me toch af te vragen of het verstandig of slecht is om de baby tv laten kijken. Ik heb het uitgezocht, maar ik ben trouwens ook heel benieuwd naar jullie mening!

baby kleertjes banner

Je baby tv laten kijken, is het verstandig?

Mijn baby is nu 13 maanden en heeft al wat tijd tv gekeken. Het is niet zo dat ik haar voor de tv zet om haar favoriete series te bingewatchen. Maar als de tv aanstaat ’s avonds en soms overdag, dan pikt ze wel wat schermtijd mee.

Toen ze nog klein was zat ze in haar stoeltje voor de tv, maar dat stoeltje vindt ze niet meer leuk. Nu ligt ze altijd op haar speelkleed en als de tv aanstaat dan kijkt ze soms ‘mee’.
Dus het enige moment dat wij onze baby tv laten kijken is ’s avonds en in het weekend soms overdag, als we zelf ook tv kijken. Voorheen zette ik wel eens Nijntje voor haar op overdag als ik thuis was. Maar daar voelde ik mezelf dan meteen schuldig over. Is dat wel goed? Je baby tv laten kijken?

Persoonlijk denk ik dat het geen kwaad kan, als de baby maar niet uren achter elkaar tv zit te kijken en daarnaast ook speelt met speeltjes en spelletjes doet. Maar goed, dat is mijn mening.

Ik heb uitgezocht wat wat de professionals hierover zeggen. Je leest het hieronder!

prenatal banner weekaanbiedingen

Waarom de baby tv laten kijken goed is voor de ontwikkeling!

Ik dacht ergens dat zo’n programma als Nijntje met al die contrasterende kleuren, misschien wel goed zou zijn voor haar ontwikkeling. Net als programma’s waarin er wordt geteld of goed wordt uitgelegd welke kleur iets is (als je Teletubbies kijkt wordt alles je heel fijn 3 keer uitgelegd). Maar het schijnt dat jonge baby’s, dus jonger dan 2 jaar, nog niet veel opsteken van alles wat zich op dat scherm afspeelt.

De baby tv laten kijken omdat jouw baby dan iets leert, is dus geen argument. Als de baby wat ouder is en dingen beter gaat begrijpen, dan kunnen ze soms wel iets opsteken. Als je jouw baby iets wilt leren, kun je beter zelf tegen je baby aan praten en speeltjes erbij pakken. Dat is veel leerzamer en daarmee stimuleer je de ontwikkeling van de baby.
baby tv laten kijken schadelijk of slecht

Waarom een baby tv laten kijken schadelijk is?

Er zijn heel veel studies geweest die onderzocht hebben of het schadelijk is je baby tv te laten kijken. In Amerika en Frankrijk was (of is?) er zelfs een verbod om kinderen onder de twee jaar tv te laten kijken. In Nederland hebben we dat niet, omdat onze overheid nog gelooft in het beoordelingsvermogen van ouders. Ook instanties zoals de Gezondheidsraad en de Vereniging van Kinderartsen hebben geen gericht advies.

Voorheen had alleen de Stichting Mijn Kind Online (red. overgenomen door kennisnet) richtlijnen gepubliceerd omtrent het kijkgedrag van kinderen. Zij gaven aan dat je een baby soms tv kunt laten kijken, maar niet meer dan 5 minuten per dag. Kijk dan samen tv. Kinderen ouder dan twee jaar mogen van de stichting 5 tot 10 minuten per keer tv kijken, in totaal niet langer dan een half uur per dag. Vanaf 4 jaar is het advies 10 à 15 minuten per keer, maximaal 1 uur per dag.

Onderzoek naar kinderen die veel televisie kijken

Volgens een onderzoek verricht door Amerikaanse kinderartsen moeten kinderen jonger dan 2 jaar helemaal geen tv kijken. Volgens hen zou dit de geestelijke en lichamelijke gezondheid van kinderen aantasten.

Zij onderzochten kinderen die veel tv keken en concludeerde dat deze kinderen eerder last hadden van vetzucht, agressief gedrag, stoornissen in taalontwikkeling, autisme en stoornissen in sociale vaardigheden.

Best alarmerende resultaten!

Toch moet je het allemaal een beetje met een korreltje zout nemen. Ik kan me voorstellen dat kinderen die heel de dag voor de tv zitten of veel gamen, misschien wat minder sociaal zijn. Maar geldt dat ook voor een baby die een half uurtje naar de Teletubbies kijkt?

En daarnaast moet je er ook aan denken dat er andere factoren een rol spelen in het ontwikkelen van vetzucht, agressief gedrag etc. Want misschien zijn de ouders die hun kinderen veel tv laten kijken, ook wat coulanter in andere zaken en dat speelt natuurlijk ook mee. Misschien gaan die ouders ook niet vaak met de kinderen naar buiten of zitten ze zelf ook de hele dag voor de tv met een zak chips. Ik bedoel maar…

Het ligt er natuurlijk ook aan wat je kind kijkt. Zorg er daarom altijd voor dat je kind passende programma’s kijkt en niet een zware misdaad- of oorlogsfilm. Dat is voor je kind veel te heftig en iets oudere kinderen die de beelden beter begrijpen, kunnen daar echt bang van worden. Denk er ook aan dat er veel andere speeltijd en leuke interactie tussen jou en je kind verloren gaat als je kind telkens voor de tv zit.

Zoals eerder gezegd kan een baby nog niet veel leren van een tv, maar van jou wel.

En als laatste: als je kind opgroeit met het idee dat de tv heel vaak aanstaat, is het heel lastig om je kind op latere leeftijd achter de tv vandaan te krijgen.
tv kijken met een baby leuk en leerzaam

Zo is tv kijken met een baby leuk en leerzaam!

Het Amerikaans onderzoek zegt dat kinderen onder de 2 jaar geen tv mogen kijken. Maar in Nederland zijn er geen andere onderzoeken die deze resultaten onderstrepen.
Patti Valkenburg, hoogleraar jeugd en media aan de Universiteit van Amsterdam, heeft een boek geschreven over het tv-kijkgedrag van baby’s en peuters met de naam Beeldschermkinderen.

Zij geeft aan dat baby’s vanzelf afhaken als de televisie te veel prikkels geeft. Je hoeft jezelf dus geen zorgen te maken dat de tv te veel prikkels geeft of slecht voor de ogen is.

Ze geeft ook aan dat er nog nooit is aangetoond dat kort televisie kijken schadelijk is voor baby’s. Je kunt je baby dus tv laten kijken, zolang het maar bij een half uurtje per dag blijft en het programma leuk is voor je baby. Want zoals Valkenburg zegt: ‘Bij de Teletubbies zaten baby’s van negen maanden al te schaterlachen. Dat is toch niet erg? Volwassenen ontspannen toch ook bij een grappig programma?”.

Voor kinderen vanaf 2,5 jaar oud kunnen bepaalde televisieprogramma’s wel schadelijk zijn. Kinderen begrijpen vanaf die leeftijd de verhaallijn en ze kunnen geen onderscheid maken tussen fictie en de werkelijkheid. Alles wat ze zien is dus ‘echt’. Let daarom heel erg op welke programma’s je jouw kind laat kijken. Laat je kind niet alleen kijken. Ook niet als het een Disneyfilm is, want ook die kunnen voor kleine kinderen best eng zijn.

De leukste programma’s voor de baby op tv

Een half uurtje per dag je baby tv laten kijken kan dus prima. Zeker als je de volgende programma’s aanzet. In volgorde van populariteit (volgens Robin ;-)):

  1. Teletubbies,
  2. Nijntje,
  3. Bumba,
  4. of Tik Tak


Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019