luieraanbiedingen header
Peuter

Schermtijd bij kinderen? Tips hoe je ermee om kunt gaan!

Je wilt even eten koken en je kinderen zijn stierlijk vervelend. “Pak de tablet maar even”, hoor je jezelf zeggen. En dat is niet de eerste keer vandaag. Toen je even rustig wilde bellen heb je ook al zonder na te denken de televisie aan gezet. Hoe vaak zet jij je kinderen achter een scherm? Echt, eerlijk? Vast meer dan dan je bedoeling is, of meer dan eigenlijk ‘goed’ voor ze zou zijn. Hoe beperk je nu de schermtijd bij kinderen? Lees deze tips!

banner winkelpromo

Schermtijd bij kinderen, wat is de norm?

Er zijn richtlijnen opgesteld door Stichting Mediaopvoeding. Het zijn uiteraard geen regels, maar misschien handig als je als ouder enige indicatie wilt hebben wat ‘normaal’ is.

  • 2 tot 4 jaar: 5 tot 10 minuten per keer, maximaal 30 minuten per dag.
  • 4 tot 6 jaar: 10 tot 15 minuten per keer, maximaal een uur per dag.
  • 6 tot 8 jaar: maximaal een uur per dag, verdeeld over maximaal 30 minuten per keer.
  • 8 tot 10 jaar: maximaal 1, tot anderhalf uur per dag.
  • 10 tot 12 jaar: maximaal 2 uur per dag.
  • vanaf 12 jaar: maximaal 3 uur per dag.



Probeer je kind van dat scherm af te houden!

Ik merkte het erg bij mijn peuter, kleuren op de tablet was veel leuker dan kleuren op papier. Maar nu ze iets groter wordt merk ik dat het weer veranderd. Volgens mij is kleuren op de tablet makkelijker, en vond ze het daarom leuker. Nu ze beter overweg kan met haar stiften vindt ze ‘echt’ kleuren en tekenen net zo leuk.

Probeer dus eens iets anders aan te bieden als je kind weer om het scherm vraagt. Vraag wat ze willen doen. Wil ze puzzelen? Dat kan ook met een echte puzzel, of bied anders aan het samen te doen. Filmpjes kijken is leuk, maar waarom niet een boek lezen? En als je aanbied om voor te lezen, willen ze dan wel? En ik snap heel goed dat dat juist het probleem is. Want we hebben zelf genoeg te doen, we hebben geen tijd (lees: zin) om altijd voor te lezen of spelletjes te doen. En dan is het schermpje juist zo gemakkelijk.

prenatal banner weekaanbiedingen

Stel vaste momenten in

Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid. Aan een ritme. Spreek daarom schermmomenten af. Zo weet je kind wanneer hij of zij op de tablet mag, of televisie mag kijken. En zo weet jij wanneer je even tijd voor jezelf hebt. En heb je niet de hele dag gedram en gezeur of het al tijd is voor de tablet.
tips om schermtijd bij kinderen te beperken
Ook kan het handig zijn om een wekker te zetten op het moment dat de tijd in gaat. Zo is het des te duidelijker wanneer het weer tijd is om het scherm uit te zetten en hoef je daar niet over in discussie. Probeer, om het goede voorbeeld te geven, voor jezelf ook eens vaste tijden in te stellen. Het zal je namelijk verbazen hoeveel tijd je achter je scherm doorbrengt. Veel telefoons hebben hier een tool voor, zodat je kan zien hoeveel schermtijd je hebt gehad. En ook nog per app uitgesplitst.
greg mckeown schermtijd kinderen tips

Manieren om je kind zelf bewust te maken

De Engelsman Greg McKeown bedacht een methode om de schermtijd van je kind aanzienlijk te verminderen. En niet door politieagentje te spelen, maar door je kind zelf bewust te laten worden van de keuzes die hij heeft. Deze methode was in zijn gezin erg succesvol, en zorgde voor 90% minder schermtijd. Het werkt als volgt:

  1. Geef je kind op maandag 10 muntjes (dit kunnen gewone plastic muntjes zijn, of kleingeld, wat je zelf handig vindt). Elk muntje staat voor 30 minuten schermtijd of 50 cent aan het eind van de week.
  2. Als je kind een muntje inlevert mag hij dus 30 minuten de tablet gebruiken, of tv kijken. Maar als hij 30 minuten een boek leest verdient hij een extra muntje.
  3. Aan het eind van de week worden de overgebleven munten ingewisseld voor geld. Je kind kan dus alle muntjes opmaken door tijd achter een scherm door te brengen. Of extra geld verdienen door boeken te lezen. Als ze de munten bewaren vallen er dus best wat euro’s te verdienen.

Schermtijd beperken van je kind volgens Greg McKeown

Wat je hiermee ontwikkelt is dat je kind zelf de beslissingen neemt. Jij bent niet degene die zegt dat iets niet mag, als de munten op zijn zijn ze op. Je kind leert dat hij geld kan verdienen door bepaalde dingen wel en bepaalde dingen niet te doen.

Natuurlijk is er niets mis mee om je kind soms even achter een scherm te zetten. Het is soms ook voor je kind fijn om even te ontspannen. Wij hebben een hele drukke dochter die nooit stil zit, als ik haar aan het eind van de middag even voor de tv zet is dat voor haar echt even een moment om tot rust te komen. Omdat ze die rust anders niet heeft.

Schermtijd bij kinderen is dus best persoonlijk. De ene ouder zal er makkelijker mee omgaan dan de ander. En het ene kind heeft er meer behoefte aan dan een ander. Maar met deze tips kan je het misschien iets beter binnen de perken houden.



banner hoofdluizen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019