“waterwipes
Blogs

Deze tijdloze spelletjes kan je in en om het huis doen

We zijn meer thuis dan ooit, of we nu willen of niet. COVID-19 houdt ons van de straat, en dat doen we met liefde. Hoe beter iedereen zich aan de regels van het RIVM houdt hoe sneller alles hopelijk weer normaal is. Er zijn mensen die het heerlijk vinden, zo veel thuis te zijn. Quality time met het gezin, dat hebben we nu meer dan we misschien zouden willen. Kan leuk zijn, maar de kinderen die niet naar school en de opvang mogen, die zijn ook weleens stierlijk vervelend. Ik zet wat tijdloze spelletjes die je in en om het huis kan doen voor je op een rijtje om de kids te vermaken.

baby kleertjes banner

Wat zijn de 7 leukste tijdloze spelletjes?

 • Tikkertje:

  “Tikkie, jij bent hem!” Iedereen kent het spelletje, en het wordt al jaren gespeeld. Nog steeds roept mijn peuter graag uit het niets “Tikkie!” en gaat ze er vandoor. Met terugtik, zonder terugtik. Er bestaan verschillende varianten op het goede oude tikkertje. Tikkertje met hindernis is ook een mooie variant, beter bekend als “Apenkooi”.

  Menig gymles werd er in mijn tijd geapekooid, en iedereen was dolgelukkig tijdens die lessen. De gymzaal stond vol hindernissen en daar tussenin speelde je tikkertje. Het blijkt nu als gevaarlijk gezien te worden, want in veel gymlessen wordt apenkooi niet meer gespeeld.

 • Verstoppertje:

  “Wie niet weg is is gezien, ik kom!” Uren konden we er vroeger druk mee zijn, verstoppertje spelen. Buiten, binnen, overal kan het gespeeld worden. Er waren altijd kinderen bij die nooit gevonden werden en de beste verstop plekken wisten.

 • Knikkeren:

  Elk jaar is het op school weer knikkerseizoen. De knikkerzakken worden weer van zolder gehaald en de knikkers moeten weer mee naar school. Op menig schoolplein is een knikkerpotje te vinden.

  Als die er niet is zijn er ook plastic potjes te koop. Zet deze op de stoep, of in je woonkamer en laat het knikkeren beginnen. Alle knikkers hebben hun eigen waarde, zoveel kleintjes tegen een grote. Diegene die als eerst al zijn knikkers in het potje heeft mag alle knikkers die er dan in zitten houden.

 • luiers met korting banner
 • Stoepkrijten:

  Waar je in deze periode ziet dat de mooiste boodschappen op de stoep verschijnen doen we het al jaren, een van die tijdloze spelletjes, stoepkrijten! Maar met stoepkrijt kan je ook leuk interactief spelen. Maak een hinkelpad, en je kind kan hinkelen.

  Meer ruimte? Krijt een weg, een rotonde, een stoplicht. En met een step, fietsje, skeelers of welk voertuig dan ook zijn ze uren zoet in hun eigen ‘stad’. Teken twee voetbaldoeltjes en een voetbalveld is geboren. Ook spelletjes als boter kaas en eieren kunnen prima met stoepkrijt gespeeld worden.

 • Stoepranden:

  Benodigdheden; twee stoepranden en een bal. Een kind aan de ene kant, een kind aan de andere kant en de bal op de stoeprand gooien. Ideaal in rustige wijken, al is bij ons geen fatsoenlijke stoeprand meer te vinden. Allemaal van die lage, afgeronde dingen.

 • Annemarie Koekoek:

  Elke pauze op school speelden we dit op een gegeven moment. Een kind stond met zijn gezicht naar de muur, de andere kinderen zo’n meter of 8 (?) verderop. Het kind bij de muur riep “An-ne-ma-rie je koe-koek!” Waarop de rest voorzichtig naar voren schoof. Als het kind dat aan de beurt was zich omdraaide moest iedereen stokstijf blijven staan. Bewoog je nog? Dan was je af.

 • Ik zie ik zie wat jij niet ziet:

  Prima spelletje voor lange autoritjes met je kind, maar ook voor verveling op een regenachtige dag. Iedereen kent dit. “Ik zie ik zie wat jij niet ziet en de kleur is…” Mijn peuter vindt het al een tijdje een leuk spel. Ook toen ze het nog niet begreep en zelf “oranje mandarijn!” er achteraan zei, ach. Als ze maar zoet zijn toch?

De meeste spelletjes zijn vast nog wel bekend bij onze kinderen, maar kennen ze Annemarie Koekoek en Stoepranden nog? Met het mooie weer en het advies om thuis te blijven leuk om eens te proberen. Als ze het niet kennen vinden ze het vast (even) leuk.

En er zijn nog veel meer leuke spellen om te doen, zoals eitje leggen, bliklopen en hoelahoepen. Dus komen ze voor de zoveelste keer bij je met “Maam, ik verveel me?!”, geef ze dan eens een andere tip. Of ben je het zat dat ze weer achter de Ipad hangen? Begin zelf eens met “Ik zie ik zie wat jij niet ziet” en kijk wat er van terecht komt. Het zijn tijdloze spelletjes, dus vast ook anno 2020 nog leuk.

tips baby fotoboek maken eerste jaar albelli
vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!