banner cheezzbaby 728x200
Peuter

Leukste oud-Hollandse spelletjes voor kleine kinderen!

Kinderen zijn dol op spelletjes! Op een regenachtige middag in de woonkamer, of tijdens een kinderfeestje? Er zijn heel veel leuke oud-Hollandse spelletjes voor kleine kinderen om een gezellige dag te beleven. We hebben de leukste voor je op een rijtje gezet.

cheezzbaby banner

De leukste oud-Hollandse spelletjes

 1. Blikken gooien

  Iedereen kent dit oud-Hollandse spelletje en vindt dit leuk. Stapel de blikken op tot een toren en probeer ze om te gooien met zakjes of een bal.

  Om het voor verschillende leeftijden leuk te maken, kan je strepen op de grond zetten met stoepkrijt. Kleine kinderen mogen dichterbij staan om te gooien, grotere kinderen verder weg.

 2. Touwtrekken

  Ook dit is leuk voor alle leeftijden. Probeer de kinderen eerlijk te verdelen en trekken maar! Nadeel je hebt wel een geschikt touw nodig.

 3. Koek of snoep happen

  Je kan snoep of koek aan een touwtje hangen. De kinderen moeten een blinddoek om en hun handen op de rug. Je kunt er ook voor kiezen om snoepjes in een bak water te doen en de kinderen moeten ze dan uit het water happen.
 4. Spijker poepen

  Knoop de kinderen een touwtje om waar een spijker aan zit. Het is de bedoeling dat de kinderen de spijker zo snel mogelijk in een fles ‘poepen’. Maar ze mogen niet met hun handen aan het touwtje zitten.

 5. Zaklopen

  In een jute zak zo snel mogelijk naar de overkant lopen.

 6. Sjoelen

  Altijd leuk en een van de favoriete oud-Hollandse spelletjes voor kinderen! Er bestaan zelfs speciale kinder sjoelbakken, die zijn iets kleiner.

 7. Ezeltje prik

  De kinderen moeten met een blinddoek om proberen de staart op de goede plek van de ezel te prikken.

 8. Ring gooien

  Probeer de ringen om de paaltjes te gooien.

 9. Stoelendans

  Ook ideaal voor als het regent! Zodra de muziek stopt moet iedereen op een stoel zitten. Maar o jee, er zijn minder stoelen dan kinderen die mee doen!

 10. Flessen voetbal

  Erg leuk spel om met warm weer te spelen. Vul de fles met water en probeer met de voetbal elkaars fles om te trappen. De persoon van wie de fles het eerst leeg is heeft verloren.

 11. Eierrace

  Met een ei op een lepel zo snel mogelijk aan de overkant komen. Geen zin in geknoei? Kook de eieren dan even, of kies voor een balletje.

prenatal banner weekaanbiedingen

Leuke spelletjes voor op het schoolplein

We denken dat onze kinderen alleen maar druk zijn met Pokemon kaarten en The Squid Games, maar gelukkig is niets minder waar. Op de meeste scholen worden nog steeds de leukste oud-Hollandse spelletjes gedaan.

 1. Knikkeren: Bij mijn dochter op school doen ze dit gelukkig nog steeds! De bedoeling is natuurlijk dat je voor het ‘echie’ speelt. Maar je knikkers verliezen is voor een klein kind natuurlijk geen pretje, dus ‘voor de nep’ kan ook.
 2. Springtouwen: Zelf met je eigen springtouw, of samen in een groot springtouw. Wie is er niet groot mee geworden?
 3. Hinkelen: Met stoepkrijt kan je en prima hinkelpad maken.
 4. Annemarie Koekoek: Dit oud-Hollandse spelletje speelden wij vroeger al. Een kindje staat met zijn rug naar de rest en roept “Annemarie-tje Koekoek!” als hij zich omdraait moet iedereen stokstijf blijven staan. Beweeg je en word je gezien? Dan ben je af.

Lees ook: Waarom buiten spelen goed is voor een peuter!

Deze spelletjes zijn hartstikke leuk om een keer te doen. Bijvoorbeeld een keer op een familiedag of kinderfeestje. Maar ook bij de Koningsspelen op school zal je ze ieder jaar weer voorbij zien komen. Veel spullen heb je waarschijnlijk wel in huis, maar vaak kan je ook prima pakketten huren waarin alle benodigdheden voor de leukste oud-Hollandse spelletjes zitten. Meer tips nodig? Kijk dan eens naar onze top 20 met leuke gezelschapsspellen tot 4 jaar oud.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!