header luiers van pampers met 50% korting
Opvoeding peuter

Dit kunnen we leren van de opvoeding in andere landen, of zij van ons!

Dat er veel verschillende opvoedstijlen zijn weten we. Maar wist je ook dat het land waarin je wordt geboren hierop van invloed is. Bepaalde tradities en gewoontes zijn erg bepalend in de opvoeding. Kunnen wij iets leren van de opvoedstijlen in andere landen? Of kunnen we beter eens goed kijken naar hoe wij Nederlanders dat doen?

banner vitamine-D kind

Dit kunnen we leren van de opvoeding in andere landen!

  • De Amerikaanse opvoedstijl

    Amerikanen zijn zo gek als wat, althans, dat is mijn mening. Wist je dat het in Amerika strafbaar is om je kind tot 12 jaar alleen te laten? Maar dat iedereen een wapen in zijn nachtkastje heeft liggen, waarmee regelmatig dodelijke ongelukken gebeuren, is geen probleem.

    Alles wordt gezien als gevaarlijk, behalve wapens dus. Over een muurtje lopen of op een hoge glijbaan klimmen? Not done. Wel is het heel belangrijk om de talenten van je kind goed te benutten. Met de bus naar school is doodnormaal, lopen doen ze niet (omdat de afstanden vaak veel groter zijn dan bij ons).

  • Chinese opvoedstijl

    Chinezen zijn heel erg gefocust op leren. Kinderen moeten hoge cijfers halen en ouders zullen daar gewoon voor drillen, dreigen en boos worden. Ze moeten oefenen, oefenen: net zolang tot er een 9 of 10 gehaald wordt. Want dat is goed voor het zelfvertrouwen.

    Chinese ouders beschermen hun kind goed, ook omdat ze er vaak maar 1 hebben. Maar ze vinden het wel normaal om zonder helm op een scooter te rijden, of geen gordel te dragen in de auto. Verder mogen de kinderen daar zelden tot nooit buiten spelen.




  • Duitse opvoeding

    Ouders in Duitsland maken zich niet zo’n zorgen. Kinderen klimmen en klauteren erop los en de ouders zitten rustig koffie te drinken. Veel kinderen mogen zelf al op jonge leeftijd naar school lopen. Kleuters mogen zo lang mogelijk heerlijk spelen en hoeven nog niet te leren.

    Leraren stimuleren ouders ook niet om thuis te gaan oefenen met hun kind, leren doen de kinderen samen op school. Wel is buiten zijn erg belangrijk. Ouders nemen hun kinderen iedere dag mee naar buiten, ook als het regent.

  • Opvoeden in Dubai

    Je baby in Dubai naar de kinderopvang brengen? Thuis kan je alles in de gaten houden. Er is namelijk cameratoezicht op de kinderopvang, als ouder kan je dus gewoon meekijken. Buiten op straat spelen zal je kinderen hier niet snel zien doen. In de zomer is het simpelweg te heet. Als er al een speeltuin te vinden is zal die waarschijnlijk overdekt zijn. Natuurlijk is er ook een strand om op te spelen.

    In grote winkelcentra is vaak ook veel te doen, zoals een indoor skihal. Vriendjes maken kan best moeilijk zijn, hier is 90% van de bewoner expat, gezinnen zijn er vaak maar korte tijd. Dus vriendjes komen en gaan.

  • Engelse opvoedstijl

    Een van de dingen die Engelsen niet doen is je huis kidsproof maken. Ze geloven erin om je kind er meteen aan te laten wennen dat de wereld niet altijd veilig is. Groeien gaat met vallen en opstaan.

    Wel vinden ze het heel belangrijk dat kinderen goed de taal leren en met twee woorden spreken. Een goed opgevoed kind gaat naar ‘the loo’ en niet ‘the toilet’. Ook zal je Engelsen niet snel horen opscheppen over de talenten van je kind. Op school dragen ze een schooluniform en borstvoeding in het openbaar is helemaal normaal. Winkels hebben er vaak speciale kleedkamers voor. En je krijgt zes maanden tot een jaar zwangerschapsverlof.

  • prenatal banner weekaanbiedingen
  • Je kind opvoeden in Frankrijk

    Hier geldt nog de ouderwetse opvoeding: autoritair. Franse ouders onderhandelen niet met hun kinderen. Regels, discipline en zelfbeheersing zijn erg belangrijk. In Frankrijk is het heel normaal om de baby te laten huilen, ze vallen wel weer in slaap.

    Kinderen spreken beleefd en krijgen met geluk 1 snoepje per dag. Ouders werken vaak beide fulltime en als de kinderen thuis zijn moeten ze zichzelf vermaken. Er wordt tegen kinderen gepraat alsof het volwassenen zijn.

  • India en opvoeden

    In India zijn de ouders de baas, kinderen volgen slechts de instructies op. Op hun vijfde jaar ondergaan jongens een soort tweede geboorte, ook wel transitie genoemd. Ze moeten mee in de harde vaderwereld, waarin ze aan allerlei verwachtingen moeten voldoen. Meisjes blijven tot aan de trouwdag bij hun moeder, vader maakt nagenoeg geen onderdeel uit van haar leven.

  • Japanse opvoeding

    In Japan is familie erg belangrijk. Een groot onderdeel is samen eten en gezond eten. Japanse ouders zijn wel echt de baas, maar hechten veel waarde aan het gezin. Ouderen respecteren de jongeren, zien ze als volwassene in opleiding. Andersom heeft de jeugd ook veel respect voor de ouderen. In Japan benadrukken ze erg de waarde van dingen. Jonge kinderen gaan zelden naar de kinderopvang, moeders nemen ze gewoon overal mee naar toe.

  • Opvoeden in Scandinavië

    In Scandinavië is het buitenleven erg belangrijk. Zo is je baby buiten laten slapen er heel normaal. Niet gek, want buiten slapen kinderen vaak langer en dieper. Als je maar goede kleding aan hebt, is het niet koud.

    Buiten zijn is gezond en door het vele spelen is er veel minder overgewicht. Kinderen mogen ook zo lang mogelijk spelen, ze hoeven pas naar school als ze 6 of 7 jaar zijn. Eerst spelen, dan pas presteren. Al is presteren ook niet een doel, leren gaat in het eigen tempo.

    Er zijn veel genderneutrale spullen en zelfs een genderneutrale geboortebox. Speelgoed op school ligt gewoon door elkaar, geen poppenhoek en bouwhoek.

Met welk land kan jij je het beste identificeren? Ik zie in veel landen wel goede punten: het loslaten uit Duitsland, de taal in Engeland, het familiaire in Japan en het buitenleven in Scandinavië spreken mij zeker aan. En het mooie is dat ik deze opvoeding uit andere landen gewoon in Nederland kan toepassen! 😉

Lees ook: Wat zijn de eerste babyhapjes in andere landen?



banner hoofdluizen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019