sale kleertjes header
Nieuws

Wat zijn de eerste babyhapjes in andere landen?

Wij Nederlanders zijn gewend om tussen de 4 en 6 maanden te beginnen met de eerste hapjes voor de baby. Sommige ouders kiezen voor fruit, anderen voor groente. We kopen potjes of pureren het zelf. In verschillende landen hebben we te maken met verschillende eetgewoontes, zo ook met babyhapjes. Wat eten baby’s in andere landen als eerste hapje?

prenatal extra korting banner

Wat zijn de eerste babyhapjes in andere landen?

 • Filippijnen

  Als een baby in de Filipijnen opgroeit, heet zijn eerste hapje Lugaw: dat is een rijstepap gekookt in kippenbouillon, gember en knoflook.

 • Hawaii

  In Hawaii heet het eerste hapje van de baby Poi. Dit is een gefermenteerde pasta van tarowortel.

 • India

  Als de baby in India 5 maanden oud is krijgt hij graan. Dit heet Dalia of Daliya en wordt in siroopvorm in een fles gegeven, met suiker.

  Het volgende hapje heet Ragi Kanji, dat is pap gemaakt van overgebleven water waar rijst in is gekookt vermengd met ragi meel. Daarna krijgen ze Khichdi: gepureerde rijst met gele gespleten linzen en zelfgemaakte yoghurt. Is de baby 8 maanden oud? Dan gaan ze door naar de volgende hapjes: groentesoep en fruitsapjes.
 • Italië

  Van alle landen eten baby’s als eerste hapje in Italië ongeveer hetzelfde als onze kinderen in Nederland. Namelijk gepureerde groenten. Alleen maken de Italianen het iets lekkerder door er olijfolie of Parmezaanse kaas overheen te strooien. Als baby’s 6 maanden oud zijn, voegen ouders vlees en kip toe aan het babyhapje.

 • Jamaica

  Het is in Jamaica heel normaal om de baby voor het melk drinken een stukje fruit met honing te geven. Als de baby vier maanden oud is krijgt hij fruithapjes en stukjes fruit, ook met honing.

 • Japan

  Rijstepap is voor veel Japanse baby’s het eerste hapje, dat noemen ze daar Okayu.

  Daarna krijgen ze vaak pompoen en wortel puree. Meestal geven Japanners een echt feestje voor een eerste hapje van de baby: de Okuizome. De baby krijg dan een bijtsteen/ring met spread van vis, rijst, octopus en zachte groente.

 • nanabeebi luiertas best beoordeeld
 • Kameroen

  Als de baby in Kameroen woont is het heel normaal dat zijn eerste hapje waterige polenta is.

 • Midden Oosten

  Wij smeren hummus op een broodje, in het Midden Oosten is dit een prima babyhapje.

 • Mexico

  Baby’s in Mexico eten ongeveer alles wat de volwassenen ook eten. Zo krijgen ze soep, tortilla’s, avocado, bonen en papaya. En als extra smaakmaker wordt er rustig wat chilipoeder of limoen toegevoegd.

 • Peru

  Passievrucht is verreweg het meest populaire fruithapje in Peru.

 • Vietnam

  Als baby in Vietnam krijg je als eerste hapje vooral gepureerde rijst gekookt in water of kippenbouillon. Daarna worden er groenten toegevoegd en stukjes garnaal. Als de baby 18 maanden is worden grotere stukken vlees toegevoegd.

 • Zweden

  De Zweedse eerste babyhapjes lijken veel op onze aanpak in Nederland. Maar met 6 maanden krijgen ze Valling. Dit is een bewerkte tarwe op basis van granen, dat lijkt op havermoutpap.

Wat zijn de grote verschillen met Nederlandse babyhapjes?

Vergeleken met de eerste babyhapjes in andere landen, zijn er in Nederland nogal wat haken en ogen. Zo wordt ons aangeraden om zoveel mogelijk de babyhapjes zelf te maken. We moeten groente en fruit pureren en verder zo weinig mogelijk toevoegen. Dit is dus anders in het buitenland, daar geven ze zelfs in onze ogen ‘gevaarlijke’ producten.

 1. Honing

  In Jamaica hebben ze de gewoonte om honing op het fruit te smeren. Hier in Nederland wordt ons juist afgeraden om de baby honing te geven, vanwege de bacterie Clostridium botulinium die (zuigelingen)botulisme kan veroorzaken. Hierdoor kan de baby verlammingsverschijnselen krijgen en zelfs komen te overlijden.

 2. Suiker

  In Vietnam is het vrij normaal om suiker toe te voegen aan babyhapjes. Hier in Nederland wordt dat afgeraden. Als je kinderen te jong laat wennen aan suiker hebben ze er later meer behoefte aan. Daardoor heeft je kindje een grotere kans op overgewicht en tandbederf.

 3. Kaas

  De Italianen strooien rustig wat parmigiano over hun babyhapjes. Terwijl in Nederland het advies is om je kind tot vier jaar geen kaas te geven vanwege de grote hoeveelheid zout.

Lees ook: Is babyvoeding uit een potje gezond?

Het is natuurlijk logisch dat de eerste babyhapjes in andere landen over de wereld verschillend zijn. De eerste babyhapjes zijn anders omdat er andere producten voor handen zijn en de eetgewoontes zijn natuurlijk overal ter wereld verschillend. Wel is er een overeenkomst, in de meeste landen zijn de hapjes eerst fijngemalen (of fijn gekookt) en worden ze steeds grover. Maar je kunt natuurlijk ook meteen beginnen met grotere stukken, zoals met de Rapley-methode.
Wil je meer weten hoe het in andere landen gaat? Lees dan ook deze blog over wat we kunnen leren over opvoeding in andere landen!cheezzbaby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019