sale kleertjes header
Borstvoeding

Tandemvoeden! Wat is dat?

Borstvoeding geven. De ene moeder moet er niet aan denken. De ander wil het zo graag maar het lukt niet. En je hebt er moeders bij die het maanden, soms zelfs jaren volhouden. Maar er is een overtreffende trap. De moeder die meerdere kinderen voedt. Maak kennis met: tandemvoeden!

banner vitamine-D kind

Wat is tandemvoeden?

Waar denk je aan bij een tandem? Ja, aan twee mensen op een fiets. Nu is mijn gedachte tussen tandems en borsten niet meteen logisch (iets met “op een oude fiets…”). Maar tandemvoeden heeft toch echt niets met fietsen te maken.

Tandemvoeden is borstvoeding geven aan twee kinderen. Niet perse een tweeling, maar twee kinderen van verschillende leeftijden. Dit hoeft niet tegelijk (een links, een rechts), maar dat kan wel.
Waarom kiezen voor tandemvoeden?

Als jij je kindje de borst geeft wil je dat misschien zo lang mogelijk doen. Je kunt immers gewoon blijven voeden als de baby geen baby meer is. Voor een groter kindje zoals een peuter kan borstvoeding geven heel veel troost bieden, even lekker dicht bij mama. Zeker als je zwanger bent en je peuter merkt dat er dingen gaan veranderen.

Zo lang je blijft voeden blijf je borstvoeding aanmaken. Stel, je hebt een kindje gekregen die je lang bent blijven voeden en inmiddels ben je weer zwanger van je volgende baby. Dan denk je misschien dat je moet stoppen met je oudste borstvoeding geven. Maar dat is dus helemaal niet nodig.
Je kunt gewoon twee kindjes blijven voeden en daarvoor heb je ook voldoende melk. Borstvoeding werkt volgens het vraag-aanbod principe. Dus hoe meer je kindjes vragen, hoe meer melk jij aanmaakt.

cheezzbaby banner

De voordelen en nadelen van het tandemvoeden

 1. Wat zijn de voordelen van het tandemvoeden

  Borstvoeding geven aan twee kinderen en je oudste niet af hoeven wijzen is natuurlijk de reden waarom je aan tandemvoeden zou willen doen. Ook is het goed voor de band met je oudste kindje. Het kan zijn dat hij jaloers wordt op de baby, zeker als hij ook ineens niet meer aan je borst mag. Blijven voeden kan dit verminderen. Vaak verwachten we van het oudste kindje dat zij zich ‘groot gedragen’.

  We benoemen graag het fenomeen grote broer of zus. Maar misschien wil je kindje ook nog gewoon mama’s baby zijn. Als je je kinderen tegelijk kunt voeden, is het ook nog eens goed voor de band die zij samen ontwikkelen.
  Ook zijn er praktische voordelen. Heb je veel last van stuwing? Dan kan de oudste de ergste druk er even af drinken. Zelfs tijdens de bevalling kan het helpen als je even je kind laat drinken. Het kan namelijk de weeën opwekken.

 2. En wat zijn dan de nadelen van tandemvoeden?

  Je oudste kan toch jaloers worden op de baby. Het is natuurlijk wel zo dat de baby qua voeding voorrang heeft. Je jongste kindje is afhankelijk van jouw borst, terwijl de oudste ook al gewoon kan eten. Probeer dit ook uit te leggen aan je oudste kindje en maak hier afspraken over.
  Borstvoeding geven is vermoeiend en het vreet energie. Als je dan behalve de baby ook nog je dreumes of peuter moet voeden kan dat best wel veel zijn.

Borstvoeding geven terwijl je zwanger bent

Als je zwanger bent, kan je prima borstvoeding blijven geven. Je borsten worden wel wat gevoeliger, dus het kan zijn dat het voeden wat pijnlijker wordt. Ook kan de smaak en structuur van je melk veranderen.

Het kan wel zijn dat het voor jezelf toch ineens niet goed meer voelt. Je lichaam verandert en je hebt last van hormonen. Hierdoor kan je last krijgen van ‘breastfeeding agitation’. Een enorme irritatie tijdens het voeden naar je drinkende kindje toe. Wees eerlijk naar jezelf, als jij het niet meer trekt om zwanger te zijn en te voeden moet je het niet doen.

Tips als je wilt gaan tandem voeden

Ten eerste: denk aan jezelf! Zet niet alles op alles om twee kindjes te kunnen voeden, je moet het ook aan kunnen. Geef dan ook eerlijk toe als het niet lukt. Probeer afspraken te maken met je oudste kindje over hoe je gaat voeden als de baby er is. Ook is het fijn als je oudste kindje niet meer afhankelijk is van je borst en zeker in de nacht niet meer bij je hoeft te drinken. Probeer het als een extraatje te zien.

Zou jij ervoor kiezen om twee kinderen borstvoeding te geven? Het is voor veel moeders een ver van je bed show om lang borstvoeding te blijven geven. Er zijn dan ook veel beren op de weg, zoals werk. Maar het is mogelijk, al zul je er wel je leven omheen moeten puzzelen. Hoe denk jij erover? Of heb je er ervaring mee? Lees ook, wat als je geen borstvoeding wilt geven?Beste babyfles difrax banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019