“waterwipes
Bevalling

Hoe kan je zelf weeën opwekken?

De ene vrouw is er na 38 weken zwanger zijn al helemaal klaar mee. En de andere loopt na 41 weken nog geduldig en vrolijk rond. Bij welke twee hoor jij? Probeer jij er aan het eind van je zwangerschap alles aan te doen om de bevalling op gang te brengen? Er zijn een heleboel tips voor, zelf weeën opwekken. Maar of ze werken? Daar kom je vanzelf achter.

beste babyfoon bol.com

In welke week bevallen de meeste vrouwen?

Vanaf het moment dat je zwanger bent kijk je uit naar de uitgerekende datum. Die 40e week van je zwangerschap waarin je eindelijk je kindje in je armen kunt houden. Maar wist je dat een gezonde zwangerschap eigenlijk tussen de 37 en 42 weken duurt.
Maar 5% van de baby’s wordt echt op de uitgerekende datum geboren. En ben je nog steeds zwanger in week 41? Dan is de kans nog steeds groot dat de bevalling vanzelf op gang komt. Want acht op de tien vrouwen die nog zwanger is in week 41 bevalt alsnog spontaan in week 42!

Lees ook: Hoeveel vrouwen bevallen op de uitgerekende datum?

monuta banner

11 Tips hoe je zelf weeën opwekken kan!

 1. Acupunctuur

  Door je te laten pijnigen met kleine naaldjes kan het stofje oxytocine vrij komen. Dit hormoon kan de weeën op gang laat komen. Het is belangrijk dat acupunctuur altijd door een professional gedaan wordt. Het heeft alleen een kans als de baarmoederhals rijp is. Door de acupunctuur wordt de doorstroming van bloed naar het bekkengebied op de baarmoeder gestimuleerd.
 2. Ananas eten of bitter lemon drinken

  Hier zit het stofje kinine in, wat bekend staat dat het de weeën kan opwekken.

 3. Bewegen

  Of je nu danst of springt. Bewegen is altijd een goed idee. Het is goed voor je conditie en de doorbloeding is beter. Ook wordt je baarmoedermond sneller week. De meest invloedrijke manier van bewegen is traplopen, Hierdoor gaat het indalen van je kindje gemakkelijker.

 4. Homeopathisch middel

  En dan vooral caulophyllum. Deze druppels kunnen helpen om de baarmoederhals te laten rijpen en werken vanaf de 37e week van je zwangerschap. Er zijn zelfs verloskundigen die het voorschrijven.

 5. Masseren

  Door bepaalde drukpunten in de handen te masseren zou de bevalling opgewekt kunnen worden. Maar ook het masseren van je tepels kan invloed hebben. Je moet er wel even de tijd voor nemen, een uurtje of 3 minimaal…

 6. Sporten, bepaalde fitness oefeningen

  Door het regelmatig doen van squat oefeningen druk je als het ware de baby naar beneden en verbreed je tegelijkertijd jouw bekken. Andere fitness oefeningen die de weeën kunnen opwekken kan je bekijken in deze video.

 7. Op hakken lopen

  Dit is eigenlijk een hele slechte tip. Niemand zal je aanraden om met een dikke buik op hakken te gaan lopen. De kans op spataderen en bekkeninstabiliteit wordt hier namelijk door verhoogd.

  Het voordeel van op hakken lopen is dat je bekken iets kantelt, waardoor er meer druk op de baarmoedermond komt te staan. Hierdoor kan de baby makkelijker indalen.

 8. Seks

  Misschien moet je er niet meer aan denken, in die laatste weken. Maar met een flink potje seks kan je zomaar zelf de weeën opwekken en de bevalling inleiden. De stof prostaglandine dat in sperma zit kan namelijk voor weeën zorgen, net als de stof oxytocine dat bij een orgasme vrij komt. Het stimuleren van de tepels kan ook helpen, zoals je bij het punt over masseren hebt kunnen lezen.

 9. Spinning baby’s

  Dit zijn makkelijke oefeningen die ervoor kunnen zorgen dat je baby in de goede positie gaat liggen en gemakkelijker kan indalen. Lees hier meer over wat is spinning baby’s?

 10. Voetreflexmassage

  Zie het eerste punt, acupunctuur. Maar dan voor diegenen die totaal geen zin hebben in allemaal naalden. De druk wordt met de vingers en handen gegeven. Het helpt te ontspannen en de baarmoeder te stimuleren om de weeën op te wekken.

 11. Volle maan

  Iets waar je dus helemaal geen invloed op hebt. Maar als er volle maan is worden er gemiddeld meer baby’s geboren. Dus schijnt die maan in vol ornaat door je raam? Kijk er dan maar eens extra goed naar, kwaad kan het in ieder geval niet.

 12. Vrouwenmantelthee

  Deze thee is rijk aan tannine, wat een samentrekkende werking op je baarmoeder kan hebben. Drie keer per dag een kopje kan de bevalling op gang brengen. Maar het zorgt er ook voor dat het bloeden na de bevalling sneller stopt en voor een gunstig herstel van je baarmoeder. Win-win dus!

Er zijn mensen die zeggen dat zelf weeën opwekken ook met oliën kan. Bijvoorbeeld een kruidenolie of wonderolie. Maar de meningen zijn hier erg over verdeeld, daarom zullen we het je niet aanraden. Is je baby echt niet van plan om uit zichzelf te komen? Zelfs niet na avonden ananas etend de trap op en af gelopen te hebben? Dan wordt er uiteindelijk voor gekozen om je bevalling in te leiden. Lees hier hoe het inleiden van de bevalling in zijn werk gaat.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019