“waterwipes
Zwanger Worden

Acupunctuur bij vruchtbaarheidsproblemen en een kinderwens

Gilles Stoop

Acupuncturist

In mijn praktijk voor acupunctuur houd ik me voornamelijk bezig met mijn specialisaties vrouwenklachten en vruchtbaarheidsproblemen. Daarnaast ben ik bestuurslid bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur.

Een geboortekaartje bij je post. Een ooievaar en babyslingers in een tuin. Een collega die vertelt dat ze zwanger is. En ineens wel heel veel zwangere vrouwen en kinderwagens op straat. Het lijkt alsof iedereen zomaar kinderen krijgt. Al dat babygeluk en die gezinnen om je heen kunnen je hard raken als je vruchtbaarheidsproblemen hebt. Acupuncturist Gilles Stoop behandelt dagelijks vrouwen én mannen met een kinderwens. Hij vertelt graag hoe acupunctuur bij vruchtbaarheidsproblemen kan helpen.

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

Als zwanger worden niet vanzelf gaat

Je bent met dit ingrijpende probleem niet alleen: bij één op de zes stellen gaat zwanger worden niet vanzelf!
Eén op de zes, dat is best veel. Dan zijn er in je omgeving ook mensen die ermee te maken hebben. Helaas weet je meestal niet wie. Want praten over je vruchtbaarheidsproblemen is nog vaak taboe, waardoor het een eenzaam probleem is.
De eerste stap bij vruchtbaarheidsproblemen is vaak een bezoek aan de huisarts voor hulp bij je onvervulde kinderwens. En daarna? Meestal kom je bij de gynaecoloog terecht voor onderzoek, vaak gevolgd door vruchtbaarheidsbehandelingen.
Maar er is nog meer mogelijk: aanvullend op de reguliere medische zorg kan acupunctuur goed helpen. Wat doet een acupuncturist dan eigenlijk bij vruchtbaarheidsproblemen?

Acupunctuur als geneeswijze

Acupunctuur (acus=naald, punctum=prik) is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Daarbij worden dunne naalden op bepaalde punten in het lichaam geplaatst. De acupuncturist kan daarmee energieën afremmen of juist stimuleren.
De WHO (World Health Organisation) publiceerde in 1979 een lijst van aandoeningen waarvoor acupunctuur als geneeswijze inzetbaar is.

banner winkelpromo

Verminderde vruchtbaarheid staat ook op die lijst. Steeds meer mensen met vruchtbaarheidsproblemen maken sindsdien gebruik van acupunctuur, vaak naast de hulp vanuit de reguliere geneeskunde.

Veel mensen kennen acupunctuur als middel voor pijnbestrijding, waarvoor het inderdaad bewezen effectief is. Maar het is veel breder inzetbaar, waaronder ook bij veel verschillende vruchtbaarheidsproblemen.
acupunctuur geneeswijze vruchtbaarheid who

Hoe werkt acupunctuur bij vruchtbaarheidsproblemen?

Acupunctuur kan helpen bij veel verschillende vruchtbaarheidsproblemen, ook bij patiënten met de diagnose “onbegrepen onvruchtbaar”.
Voor de vruchtbaarheid van de vrouw begint een acupuncturist meestal met het reguleren van de menstruatiecyclus. Menstruaties die onregelmatig zijn, pijnlijk of met veel bloedverlies zijn niet alleen heel vervelend, maar laten vaak zien dat een bepaald evenwicht verstoord is.

Acupunctuur kan helpen dit evenwicht en een goede cyclus te herstellen, een belangrijke voorwaarde voor de vruchtbaarheid.
Acupunctuur versterkt verder de energie en de doorbloeding van de gynaecologische organen. Daarnaast zorgt het voor een goede hormoonhuishouding, rust en vermindering van stress.

Acupunctuur en jouw vruchtbaarheid

Gelukkig zijn er binnen de reguliere geneeskunde veel behandelmogelijkheden zodat er ook bij verminderde vruchtbaarheid toch kansen zijn om zwanger te worden. Maar hoe groot is nou eigenlijk de kans dat het toch lukt? Deze vraag speelt een hoofdrol bij iedereen met een onvervulde kinderwens. Eigenlijk kan niemand daarop een goed antwoord geven.

Bij vruchtbaarheidsbehandelingen gaat het vaak over gemiddelden en statistiek. Maar dat gaat niet over jouw/jullie specifieke situatie. Dat is een groot verschil met de aanvullende geneeswijze acupunctuur waar het niet gaat om standaarden maar juist om jouw specifieke situatie en conditie. Iedere behandeling is precies op maat. We besteden daarnaast in de volle breedte aandacht aan de vruchtbaarheid van beide partners, alle aspecten willen we goed in beeld hebben. Adviezen voor leefstijl en goede voeding voor zowel vrouwen als mannen komen daarom ook uitgebreid aan bod. Alles om jullie vruchtbare conditie te optimaliseren.

Acupunctuur bij IUI, IVF en ICSI

Begeleiding met acupunctuur van vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IUI, IVF of ICSI is een mooi voorbeeld van hoe moderne medische techniek en de eeuwenoude geneeswijze acupunctuur elkaar heel goed kunnen aanvullen.

Acupunctuur ondersteunt deze behandelingen en helpt de bijwerkingen van medicatie te verminderen. Zo staat bijvoorbeeld in de eerste fase van een IVF-behandeling een goede rijping van de eicellen en goede conditie van de baarmoeder centraal en in de tweede fase richt de behandeling zich op rust om een goede innesteling te bevorderen. Ook het reguleren van het immuunsysteem is een belangrijk aspect, om een gezonde en doorgaande zwangerschap te bevorderen.
acupunctuur ontspanning en stress

Prikken, maar dan anders

Als je met vruchtbaarheidsbehandelingen bezig bent kun je soms geen naald meer zien. Heel begrijpelijk na al die prikken met hormonen en ook nog eens de punctienaald. Acupunctuurnaalden zijn daar gelukkig niet mee te vergelijken. Ze zijn zo dun dat je ze niet of nauwelijks voelt. En als je ze soms voelt is dat geen pijn, maar alleen een soort tinteling. Nog meer geruststellende informatie: acupunctuurnaalden werken ontspannend. Het komt dan ook wel voor dat patiënten er zo rustig van worden dat ze ter plekke bij de behandeling in slaap vallen.

De cirkel van stress doorbreken

Vruchtbaarheidsproblemen geven veel stress. De onzekerheid en leven tussen hoop en vrees bij een vruchtbaarheidsbehandeling zorgen dat de spanning hoog kan oplopen. Het wordt vaak een lastige cirkel als je ook nog bedenkt dat stress een zwangerschap in de weg kan staan. Afleiding zoeken kan helpen. Maar vaak blijven je vruchtbaarheidsproblemen je bezighouden bij alles wat je onderneemt of juist op het moment dat je moet slapen. Het is daarom goed om te weten dat acupunctuur de nodige rust kan brengen.

Stresshormonen en ontspanning

Hoe dat werkt? Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat acupunctuur de aanmaak van stresshormonen zoals bijvoorbeeld cortisol kan beïnvloeden. Acupunctuur kan helpen om een verhoogd niveau van deze stresshormonen te verlagen. Ook kan het de aanmaak van lichaamseigen stoffen zoals serotonine bevorderen. Dit zorgt voor ontspanning en een betere slaap. De behandeling zelf heeft vaak ook al een diep ontspannend effect, dat daarna nog zal aanhouden.

Aandacht voor emoties bij je kinderwens

Zoals al opgemerkt bij de inleiding van deze blog: een onvervulde kinderwens is emotioneel zwaar. Een vruchtbaarheidsbehandeling is vooral een “technische operatie”. Veel tijd en aandacht voor je emoties is er in het ziekenhuis meestal niet. Maar juist dan is aandacht, ook voor je emoties heel belangrijk ter ondersteuning van je vruchtbaarheid.

Acupuncturisten besteden veel aandacht aan de emoties rond vruchtbaarheidsproblemen. De Chinese Geneeskunde ziet je lichaam en geest namelijk als één geheel. Niet alleen het medische dossier is dus belangrijk, maar ook je gevoelens rond je kinderwens. Wat is er nodig om je emoties ruimte en een plaats te geven?
Met gesprekken en acupunctuur geven we aandacht aan je gevoelens waardoor de energie weer beter kan stromen. Heel belangrijk want opgekropte emoties kunnen tot blokkades in je lichaam leiden. Terwijl een vrije doorgaande energie volgens de Chinese Geneeskunde een sleutelrol vervult voor je gezondheid én je vruchtbaarheid.

Acupunctuur en mannelijke (on)vruchtbaarheid

Helaas nog erg onderbelicht, maar mannen hebben net zo vaak vruchtbaarheidsproblemen als vrouwen. Ook voor de vruchtbaarheid van de man kan acupunctuur veel goeds doen. Veel onderzoeken laten zien dat acupunctuur en ook Chinese kruiden een positief effect hebben op de spermakwaliteit. Dat is goed nieuws, want de reguliere geneeskunde heeft dan meestal geen oplossing voorhanden.

Vaak wordt al snel gekozen voor vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF en ICSI; heel belastend voor de vrouw. Het is heel fijn als door de verbeterde kwaliteit een lichtere behandeling zoals IUI mogelijk is. En soms ontstaat er zelfs toch een natuurlijke zwangerschap.
acupunctuur bij zwangerschapsklachten

Werkt acupunctuur echt om zwanger te worden?

Acupunctuur geeft vaak heel goede resultaten. Bij onbegrepen onvruchtbaarheid maar ook bij heel complexe vruchtbaarheidsproblemen. Veel onderzoeksresultaten bevestigen de positieve effecten. Maar helaas geeft acupunctuur net zoals de diverse vruchtbaarheidsbehandelingen geen garantie op een vervulde kinderwens voor iedereen. Het helpt om je zo vruchtbaar, rustig en gezond mogelijk voor te bereiden op je poging om je kinderwens te vervullen.

Veel patiënten geven aan dat ze zich door acupunctuurbehandelingen beter voelen. Ze krijgen meer energie en voelen zich rustiger. De fysieke en emotionele belasting van een kinderwens traject is dan veel beter te dragen.
Vaak zien wij patiënten later tijdens hun zwangerschap weer terug. Om zwangerschapsklachten te helpen verlichten. En met acupunctuur de bevalling voor te bereiden. Één van de leukste dingen van ons vak!

Wordt acupunctuur vergoed?

De meeste zorgverzekeraars vergoeden acupunctuur geheel of gedeeltelijk, vanuit de aanvullende verzekering.
Check voordat je naar een acupuncturist gaat of hij/zij is aangesloten bij een beroepsvereniging, zoals bijvoorbeeld de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA). Acupuncturisten die bij deze beroepsverenigingen zijn aangesloten moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen voor opleiding en praktijk. Zoek voor vruchtbaarheidsproblemen een acupuncturist die daarin is gespecialiseerd en er ervaring mee heeft.

Wil je meer informatie? Kijk dan eens op mijn website voor acupunctuur in de regio Utrecht en Rotterdam of op mijn Facebook pagina.Ovulatietest online bestellen banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!