Wanneer je samen met je partner probeert zwanger te worden, heb je het gevoel dat het iedereen wél lukt, behalve bij jullie. Jullie doen alles zoals het hoort, maar jouw menstruatie blijft maar terugkomen en de zwangerschapstest blijft negatief. Als zwanger worden niet lukt, wat moet je dan doen? Hoelang moet je het blijven proberen en als zwanger worden echt niet lukt op de natuurlijke manier, welke opties heb je dan? Je leest het hier.
Waarom zwanger worden soms niet vanzelf gaat
Iedereen om je heen lijkt in een zucht en een scheet zwanger te worden en jullie zijn al maandenlang aan de slag en nog steeds geen kleine baby in de buik. Hoe kan het toch dat zwanger worden niet lukt?
Hier kunnen diverse redenen voor zijn. Als eerste is het natuurlijk belangrijk om regelmatig te vrijen in je vruchtbare periode. Breng dus eerst je ovulatiecyclus in kaart. Weet je wanneer je eisprong is? Vrij dan in de 6 dagen voor de eisprong om de dag.
Heb je een onregelmatige cyclus, gebruik dan een ovulatietest om je eisprong te achterhalen. Er zijn geavanceerde testen die al een aantal dagen voor de eisprong kunnen aangeven dat je vruchtbaar bent.
Heb je regelmatig seks op de juiste momenten, dan kan het nog steeds zo zijn dat het een jaar kan duren voordat je in verwachting raakt. Artsen zullen dus altijd adviseren om het een jaar zelf te proberen aangezien 80% van de stellen binnen 12 maanden zwanger zijn.
Maar wat als het zwanger worden na een jaar niet lukt? In dat geval wordt er gesproken over ‘verminderde vruchtbaarheid’, ook wel: ‘subfertiliteit’.
Men zegt bijna nooit ‘onvruchtbaarheid’ omdat we tegenwoordig middels medische hulp wel zwanger kunnen worden en soms, heel soms, wordt een stel na een lange tijd toch nog zwanger via de natuurlijke weg.
Niets is zo wonderbaarlijk als het menselijk lichaam.
Oorzaken als het zwanger worden niet vanzelf gaat
Als het zwanger worden niet vanzelf gaat, kunnen er diverse oorzaken zijn bij de man of bij de vrouw.
Oorzaken verminderde vruchtbaarheid vrouw
Onderstaand de meest voorkomende vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen.
- Onregelmatige cyclus, te lange of te korte cyclus waardoor er geen of weinig ovulatie plaatsvindt.
- Afgesloten eileiders die de toegang van de zaadcel tot de eicel blokkeert.
- Verklevingen aan de eierstokken of eileiders.
- Hormonale stoornis waardoor er geen eisprong optreedt bijvoorbeeld het PCO Syndroom.
- Endometriose.
- Schildklierafwijking.
- Afwijkend cervixslijm, dit is het slijm in de baarmoeder. Als de samenstelling van dit slijm niet goed is, kan dit voorkomen dat de zaadcellen heelhuids de eicel bereiken.
- Leeftijd, boven de 35 jaar neemt de kans om zwanger te worden iets af.
- Vervroegd in de overgang.
- Zeer ongezonde leefstijl zoals veel drinken, roken, druggebruik.
- Veel overgewicht of ondergewicht.
- Extreem veel sporten.
- Bepaalde antistoffen rondom de eicel die de zaadcel belemmeren binnen te dringen.
- Je moeder heeft toen ze van jou in verwachting was het hormoon DES geslikt. Dit kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen bij jou.
Zwanger worden lukt ook niet als de man vruchtbaarheidsproblemen heeft. Dit is bij 33% van de stellen die verminderd vruchtbaar zijn het geval.
Oorzaken vruchtbaarheidsproblemen bij mannen
- Afwijking in de zaadproductie waardoor het zaad van slechte kwaliteit is. Er zijn bijvoorbeeld geen levende zaadcellen, te weinig cellen of de zaadcellen zijn niet beweeglijk genoeg.
- Hormoonstoornis.
- Afgesloten zaadleider of niet-ingedaalde zaadballen.
- Spataderkluwen in de balzak (varicocèle).
- Als de man in zijn jeugd chemotherapie of bestraling heeft gehad als behandeling van (kinder)kanker kan dat een negatief effect hebben op de vruchtbaarheid.
- Werken met bepaalde chemische stoffen.
- Bepaalde virusziektes die mannen als kind hebben gehad.
Als zwanger worden niet lukt. Wat kan je doen?
Als zwanger worden niet lukt door een vruchtbaarheidsprobleem, dan zijn er nogal wat problemen bekend die de oorzaak kunnen zijn. Het is een behoorlijke waslijst. Je zou er bijna moedeloos van worden, maar gelukkig leven we in de 21ste eeuw en zijn er vele technieken beschikbaar die kunnen helpen om alsnog zwanger te worden.
Maar om te weten welke techniek ingezet kan worden, moet eerst de oorzaak van de (mogelijk) verminderde vruchtbaarheid worden achterhaald.
Als zwanger worden niet lukt, dan kan je het volgende doen
- Een jaar proberen: Als je jonger bent dan 35 jaar zal er eerst van je verlangd worden dat je het een jaar zelf probeert. Zorg dus dat je het echt volgens het boekje doet, want dat zal het eerste zijn waar ze later naar vragen.
- Ouder dan 35 jaar, ga dan eerder: Is de vrouw ouder dan 35 jaar, dan moet je niet eerst een jaar zelf proberen, want het klokje tikt bij iets oudere dames wel wat harder. Je tijd verdoen met proberen terwijl er misschien iets aan de hand is, is zonde. Ga daarom na een half jaar goed proberen (volgens het boekje) naar de huisarts.
- Naar de huisarts: Zwanger worden lukt niet na een jaar of half jaar (als je 35+ bent) dan is de eerste stap naar de huisarts gaan. Mogelijk kan de huisarts al wat kleine onderzoekjes verrichten en als hij vermoedt dat er sprake is van verminderde vruchtbaarheid, dan verwijst de huisarts je door naar een ziekenhuis of fertiliteitskliniek.
- Kliniek of ziekenhuis: In de kliniek of het ziekenhuis zal er een onderzoek plaatsvinden zo wordt bijvoorbeeld een echo gemaakt van de eileiders en het kan zijn dat je partner wat zaad moet inleveren. Pas als de oorzaak achterhaald is, wordt er een behandelingsplan opgesteld. Heel soms wordt er geen oorzaak gevonden.
Mogelijke behandelingen en stappen als zwanger worden niet lukt
Er zijn een tal van behandelingen die ingezet kunnen worden als zwanger worden niet lukt. Onderstaand de meest bekende behandelingen. Als je op de link klikt, kom je op een pagina met uitgebreide informatie.
- KID: Kunstmatige inseminatie met donorzaad. Deze behandeling wordt toegepast als het zaad van de man van dermate slechte kwaliteit is, dat het nooit een kindje kan verwekken.
- Hormoonbehandeling: Is er sprake van een hormoonafwijking bij de vrouw, dan kan er door middel van medicatie ervoor gezorgd worden dat er toch een eisprong optreedt.
- IUI: Een inseminatiebehandeling Intra Uteriene Inseminatie.
- IVF: In Vitro Fertilisatie: er worden eitjes verzamelt en sperma. In het laboratorium worden de ei- en zaadcellen samengebracht voor bevruchting. Als deze heeft plaatsgevonden wordt het vruchtje teruggeplaatst in de moeder.
- ICSI: Intra Cytoplamatische Sperma Injectie: een zaadcel wordt geïnjecteerd in een eitje, de bevruchting vindt dus niet ‘natuurlijk’ plaatst.
- MESA en PESA: Wanneer er problemen zijn met ejaculeren, bijvoorbeeld omdat de zaadleider is geblokkeerd kan middels deze behandeling zaadcellen worden verzameld uit de bijbal. Vervolgens zal de bevruchting via ICSI plaatsvinden.
- Eiceldonaties: Kan je niet zwanger worden omdat je eicellen niet optimaal zijn of niet aanwezig, dan kun je een eiceldonatie overwegen. Het eitje van een donor wordt bevrucht door het zaad van je partner en bij jou ingebracht. Je kunt dus zelf de zwangerschap voldragen.
Heel soms wordt er geen oorzaak gevonden, waardoor er geen behandeling beschikbaar is. Dit is misschien wel nog moeilijker. Geef in ieder geval nooit op als zwanger worden niet lukt. Want er zijn genoeg mensen die na een tijd alsnog zwanger zijn geworden.
Wat als zwanger blijven een probleem is?
Als zwanger worden niet lukt zijn er behandelingen die je kunnen helpen. Maar wat als je wel zwanger kunt worden, maar zwanger blijven het probleem is? Ook in dit geval moet eerst de oorzaak achterhaald worden en zijn er behandelingen die je mogelijk kunnen helpen.
Mocht je lichaam echt geen zwangerschap aankunnen, dan kun je altijd nog een draagmoederschap overwegen. Een andere vrouw zal dan de zwangerschap van jullie kindje op zich nemen.
Wil je meer informatie over verminderde vruchtbaarheid, in contact komen met lotgenoten of een bijeenkomst bijwonen? Ga dan eens naar de website van Freya.
Lees ook eens deze tips om niet te veel bezig te zijn met het krijgen van een kind.