“babydeals
Zwanger Worden

Zwanger worden op latere leeftijd tips!

Vrouwen boven de 29 worden gezien als ‘oudere moeders’. Het klinkt heel vreemd, maar als het om je vruchtbaarheid gaat dan ben je oud wanneer je in de 30 bent. Vanaf die leeftijd neem de kans dat je zwanger wordt maandelijks iets af en dat keldert alleen nog maar meer naarmate er meerdere jaren verstrijken. Ben je boven de 30 en wil je erg graag aan kinderen beginnen? Het kan zeker nog! Maar wacht niet te lang en volg de tips op om zwanger te worden op latere leeftijd.

conceive plus discreet online bestellen banner

Wanneer ben je op latere leeftijd zwanger?

Gemiddeld krijgen vrouwen in Nederland kinderen als ze 29,8 jaar oud zijn. Je valt onder de groep ‘zwanger worden op latere leeftijd’ als je 30 plus bent. Klinkt misschien nog als piepjong, maar als het over voortplanten gaat, ben je rond die tijd al aan de oudere kant. Vanaf je 30ste gaat de vruchtbaarheid van je lichaam langzaam achteruit. Wanneer je de 35 jaar gepasseerd bent gaat het nog sneller achteruit. Tegen de tijd dat je de 40 jaar bereikt hebt is je vruchtbaarheid nog maar heel laag.

Tot welke leeftijd kun je zwanger worden?

Het verschilt een beetje per vrouw tot welke leeftijd je zwanger kunt worden. Hoe gezond je lijf is, zegt wat over je kansen. Er zijn verhalen van vrouwen boven de 50 die zwanger werden en bevielen van een gezonde baby. Volgens mij was de oudste vrouw die een kind baarde 70+, maar ik weet niet of zij via de natuurlijke weg zwanger is geworden of dat ze een beetje medische hulp heeft gehad (Wikipedia). Laat ik het zo zeggen: de wonderen zijn de wereld nog niet uit en bijna niets is zo wonderlijk als het menselijk lichaam. Maar mocht je echt een kinderwens hebben, dan zal ik zeker niet wachten tot je 50ste om moeder te worden.

Ovulatietest online bestellen banner

Je lichaam is het meest vruchtbaar als je tussen de 20 en 25 jaar oud bent. Als je zwanger wilt worden op latere leeftijd zijn dit de geschatte kansen:

 • 30 plus: de maandelijkse kans is 20%
 • 35 plus: de maandelijkse kans is 10%
 • 38 plus: de maandelijkse kans is 5%

tot welke leeftijd kan je zwanger worden

Kans om binnen een jaar zwanger te worden

De kans om zwanger te worden is er dus nog wel, alleen wordt die na een aantal jaar steeds kleiner. Toch is het niet hopeloos hoor, als je zwanger wilt worden rond je 40ste. Wanneer je regelmatig onbeschermde seks hebt tijdens je vruchtbare periode, dan is de kans dat je binnen een jaar zwanger bent 44%. Bij vrouwen die 35 jaar oud zijn, is de kans om binnen een jaar in verwachting te raken 66%.

En je vent dan (als je die hebt), hoe zit dat bij hem? Nou bij mannen neemt de vruchtbaarheid ‘pas’ af als ze 45 jaar of ouder zijn.

Zwanger worden op latere leeftijd tips!

Zwanger worden op latere leeftijd zal dus wat minder makkelijk gaan dan wanneer je 20 jaar oud bent, maar het is wél mogelijk. Je kunt zelf ook een aantal dingen doen om de kans dat je zwanger wordt te vergroten. Zoals:

 1. Niet roken en met mate alcohol drinken:

  Roken en veel alcohol drinken is niet goed voor je lijf en kan een zwangerschap in gevaar brengen. Wil je echt graag zwanger worden op latere leeftijd dan is het goed om te stoppen met roken en eigenlijk kun je ook beter even niet meer drinken.

 2. Gezond gewicht:

  Hoe gezonder je lichaam, hoe groter je kansen op een zwangerschap. Heb je ondergewicht, probeer dan wat aan te komen. Heb je overgewicht, dan helpt het echt als je iets afvalt.

 3. Gezond eten:

  Als je ervoor zorgt dat je lichaam is voorzien van alle benodigde vitamines, mineralen, macro nutriënten (zoals gezonde vetten, koolhydraten en eiwitten) en vezels dan kun je jouw baby een optimale ‘omgeving’ bieden om in te ontwikkelen. Ook dat is super belangrijk.

 4. Gezonde partner:

  Niet alleen jij, ook je partner kan wat dingen doen om de vruchtbaarheid te vergroten zoals gezond leven (niet roken, minder drinken en geen drugs), gezond eten en regelmatig bewegen. Het is beter dat je partner niet te strak ondergoed of broeken draagt en de sauna even laat voor wat het is. Lees hier meer over de vruchtbaarheid van je man vergroten.

 5. Voldoende bewegen:

  Je hebt het misschien wel al door: gezondheid is super belangrijk als je zwanger wilt worden op latere leeftijd. En als je gezond wilt zijn, dan hoort bewegen daar ook bij. Mik op dagelijks een half uurtje matig intensief bewegen.

 6. Regelmatig vrijen:

  Natuurlijk moet je ook regelmatig vrijen en ook op het juiste moment. Zorg ervoor dat je op de 6 vruchtbare dagen om de dag seks hebt. Deze vruchtbare dagen zijn de 5 dagen voor je eisprong en de dag van je eisprong.

 7. Ken je menstruatiecyclus:

  Het is van cruciaal belang dat jij je menstruatiecyclus door en door kent. Houd dus bij wanneer je menstruatie begint en wanneer deze stopt. Dit kun je doen in een app.
  Als je weet hoe je menstruatiecyclus verloopt, weet je ook wanneer je eisprong is. Deze is bij de meeste vrouwen 14 dagen voor de eerste dag van de volgende menstruatie.

  Heb je een onregelmatige cyclus, dan kun je meten wanneer je eisprong is met een ovulatietest. Je kunt ook telkens om de 2 of 3 dagen seks hebben (behalve wanneer je ongesteld bent). Maar goed: dat is misschien niet heel fijn als het lang duurt, toch is het eigenlijk wel een hele goede manier om de kansen op een zwangerschap te vergroten.

 8. Neem je rust:

  Hoewel het niet keihard is aangetoond dat stress de kans om zwanger te worden negatief beïnvloed, is het toch goed om te letten op je mentale gezondheid. Probeer dus ook je rust te pakken. Mocht je veel stress ervaren omdat het zwanger worden niet lukt of hier psychische problemen door krijgen (bijvoorbeeld groot gevoel van schaamte, jezelf heel leeg voelen of veel verdriet voelen) praat er dan zoveel mogelijk over. Je lichaam en geest staan altijd in connectie met elkaar en het is goed om ze beide zo gezond mogelijk te houden.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!