“header
Zwanger Worden

9 Voordelen van op latere leeftijd zwanger worden!

Steeds vaker kiezen vrouwen (of eigenlijk stellen) ervoor om op latere leeftijd zwanger te worden. In 2014 waren de meeste moeders tussen de 25 en 30 jaar oud toen ze hun eerste kindje kregen. Ongeveer 1/5 van de moeders die een kindje kregen was boven de 35 jaar. Er zijn ook best wat kinderen geboren die een moeder hadden van 40 jaar of ouder! Misschien wist je wel dat er diverse risico’s kleven aan op latere leeftijd zwanger worden, maar er zijn ook een veel voordelen! Je leest ze hier!

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

Waarom worden vrouwen steeds vaker op latere leeftijd zwanger?

Hoewel het vroeger doodnormaal was dat je aan kinderen begon rond je 20ste, wordt dat nu gezien als jong moeder worden.
Sinds 1970 schuift de gemiddelde leeftijd dat vrouwen zwanger worden steeds meer naar achteren. Waarom? Omdat vrouwen anno nu wel iets beters te doen hebben dan meteen aan kinderen beginnen. Vrouwen gaan na de middelbare school studeren en daarna werken. Het is niet meer meteen ‘huisje boompje beestje’ het is ‘huisje – werken – beestje’. De focus ligt dus anders.

Vroeger was het normaal dat je redelijk snel ging trouwen en meteen aan de kinderen begon. Nu richten we ons daar helemaal niet op. Alle focus gaat naar studeren, werken en nog een keer een partner tegenkomen. Trouwens, tegenwoordig komen veel vrouwen pas op latere leeftijd hun levenspartner tegen dan voorheen.

Risico’s van op latere leeftijd zwanger worden

Dat het tegenwoordig steeds vaker voorkomt dat vrouwen op latere leeftijd zwanger worden, hoeft nog niet te betekenen dat het de beste keuze is. Gynaecologen en artsen adviseren nog steeds om niet te laat te beginnen met kinderen. Na je dertigste neemt de maandelijkse kans op een zwangerschap steeds meer af. Daarnaast heb je een groter risico op een miskraam of een aangeboren afwijking.
Waarom is dat eigenlijk? Omdat niet alleen jij elk jaar wat ouder wordt, je eitjes ook. Huh? Ik vertel je hoe dat kan.

clearblue testen of je zwanger bent banner

Wanneer jij geboren wordt heb je de hele voorraad eicellen voor de rest van je leven al in je lichaam. Je wordt dus geboren met iets van een miljoen eitjes. Tegen de tijd dat je gaat menstrueren zijn hier nog maar ongeveer 300.000 van over. Dat gaat dus behoorlijk hard! Moet je nagaan hoe erg je voorraad is geslonken als je op latere leeftijd zwanger probeert te worden.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

De eicellen die overblijven zitten dus al je hele leven lang in je lichaam, weliswaar niet gerijpt, maar ze zaten er wel. Omdat de eicellen steeds ouder worden, neemt de kwaliteit af. Dat is de reden waarom ze minder makkelijk bevrucht kunnen worden dan ‘jongere eicellen’.

Ook kan het zijn dat ‘oudere eitjes’ minder goed innestelen, waardoor de kans op een miskraam toeneemt. Tevens kan er eerder wat misgaan in de ontwikkeling. Dat laatste veroorzaakt weer een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen en/of een chromosoomafwijking.

Goed, genoeg over de mogelijke risico’s, want daar word je misschien niet helemaal blij van. Gelukkig worden er genoeg gezonde baby’s geboren waarvan de moeder ouder is dan 30 jaar. De kans dat er een gezonde baby wordt geboren, is nog altijd groter dan de kans dat er iets misgaat!
Risico’s van op latere leeftijd zwanger worden

9 voordelen van op latere leeftijd zwanger worden

Er zijn een aantal hele fijn voordelen van op latere leeftijd zwanger worden. Zowel voor de moeder als voor de baby.

 1. Oudere ouders zijn vaak goede opvoeders

  Volgens sociologe Melinda Mills, zijn late ouders prima opvoeders, zelfs iets beter dan jongere ouders. Een Deens onderzoek onderstreept deze bevinding. Oudere moeders scholden minder en leerden hun kinderen meer discipline aan.

 2. Gezonder, lichamelijk en geestelijk

  Jacqueline Barnes, psychologe van de University of London, ontdekte dat kinderen van late ouders vaak mentaal en lichamelijk iets gezonder zijn dan de kinderen van jonge ouders. Ze liepen een minder grote kans om zichzelf te verwonden en ze belandden minder snel in het ziekenhuis. Ook de taalontwikkeling van ‘late kinderen’ was op drie- of vierjarige leeftijd gemiddeld beter.

 3. Heel bewust voor kinderen kiezen

  Vrouwen die op latere leeftijd zwanger worden, kiezen vaak heel bewust voor kinderen. Ze plannen dit met zorg en kijken er enorm naar uit. Ze zijn er echt klaar voor en hebben meestal alles financieel op orde. En ze hebben de rust en ruimte om met kinderen te starten.

 4. Meer geld en stabiele relatie

  Ik zeg niet dat jonge moeders dit niet hebben hoor, maar het schijnt dat oudere moeders vaker financieel helemaal goed zitten en een stabielere relatie hebben dan jonge ouders. Dit heeft een positief effect op de kinderen omdat ze in een goed nest komt zonder financiële zorgen of spanningen in de relatie.

 5. Je bent beter voorbereid

  Nog een voordeel van op latere leeftijd zwanger worden: je hebt je al beter kunnen voorbereiden omdat meer mensen om je heen al kinderen hebben. Je hebt kunnen zien hoe andere het doen met kinderen en je hebt er vooral van kunnen leren.

 6. beste babyfles banner
 7. Gratis spullen

  Als je laat met kinderen begint, is de kans groot dat andere al uit de luiers zijn en dus misschien wat spullen voor jou op zolder hebben staan. Mijn man en ik hebben bijvoorbeeld alles van zijn zus over kunnen nemen en we krijgen geregeld wat van vrienden. Ideaal!

 8. Meer vrijheid op je werk

  Oudere moeders hebben vaak stabielere levens en hebben al een fundament van hun carrière opgebouwd. Doordat ze al enige tijd werken, hebben ze iets meer vrijheid op het werk omdat ze hun sporen al hebben verdiend.

  Daarnaast hebben deze dames vaak functies waarin ze meer hun eigen uren kunnen indelen en als het nodig is de werktijden wat kunnen aanpassen.

 9. Wijsheid komt met de jaren

  Het is echt waar: wijsheid komt met de jaren. Zo schelden oudere moeders minder vaak en hebben ze doorgaans minder ruzie met hun kinderen. Waarschijnlijk omdat ze beter in staat zijn de rust te bewaren.

 10. Meer op één lijn met vrienden

  Als je op latere leeftijd zwanger wilt worden, dan hebben de meeste vrienden in je omgeving zelf ook kinderen. Het is dan makkelijker om de vriendschap te behouden, dan wanneer je ongeveer de enige bent met kinderen en je andere vrienden nog niet. Zij willen gaan stappen in het weekend, naar festivals gaan of spontaan even een terrasje pakken.

  Dat gaat niet als je net kinderen hebt. Vaak veroorzaakt dit een kloof tussen vrienden. Hier heb je geen last van als oudere moeder/vader aangezien iedereen in hetzelfde schuitje zit of onlangs heeft gezeten.

Wilde jij juist niet op latere leeftijd zwanger worden, maar wilde je een jonge moeder worden? Lees dan hier de voordelen van jong moeder zijn!

Ovulatietest online bestellen banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!