header luiers van pampers met 50% korting
Bevalling

Een verzakking na de bevalling

Heb je last van een baarmoeder verzakking na de geboorte? Schaam jezelf alsjeblieft niet, ongeveer 1 op de 4 vrouwen krijgt een vorm van verzakking. Naast het feit dat je lang niet de enige bent, is een verzakking na de bevalling heel goed te behandelen. Meer informatie en antwoorden op vragen lees je hier!

Zalando 1 75p korting banner

Wat is een verzakking na de bevalling?

Een verzakking houdt in dat jouw banden, bekkenbodemspieren en bindweefsel in de onderbuik bepaalde organen niet meer goed op hun plek kunnen houden. Deze organen zakken dan naar beneden naar de vagina en kunnen zelfs gedeeltelijk naar buiten komen. Organen die kunnen verzakken zijn de baarmoeder, blaas en endeldarm.




Hoe ontstaat een verzakking?

Mocht je een verzakking na de bevalling hebben gekregen, dan komt dit door de zwangerschap en de bevalling. Bevallen van een zware baby of een meerling zijn bekende oorzaken van een verzakking.

Daarnaast zorgen de zwangerschapshormonen ervoor dat de banden waarin je baarmoeder ‘hangt’ en de bekkenbodemspieren verslappen, dit kan ook een verzakking tot gevolg hebben.

libido banner

Een verzakking ontstaat ook vaak omdat bekkenbodemspieren te veel belast worden, door een te hoge druk op de bekken. Een zwangerschap is natuurlijk al flink belastend voor je bekken en tijdens een vaginale bevalling zal je veel druk uitoefenen op je bekken door het persen. Andere factoren die veel druk op de bekken uitoefenen en dus een verzakking kunnen veroorzaken zijn:

  1. Veel zwaar tillen;
  2. Staand werk;
  3. Velen jaren verkeerd plassen en obstipatie waarbij je veel moet persen;
  4. Overmatig veel hoesten;
  5. Ernstig overgewicht.

Een verzakking kan ook door de overgang veroorzaakt worden. Tijdens de overgang verandert de hormoonhuishouding van de vrouw, hierdoor worden de bekkenbanden en bekkenbodemspieren zwakker. Dit kan een verzakking tot gevolg hebben.

Als laatste kan een zwakke bekkenbodem ook genetisch bepaald zijn. Mocht jouw moeder een verzakking na de bevalling of op latere leeftijd hebben gehad, dan is er een grote kans dat jij het ook krijgt.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Hoe voelt een verzakking na de bevalling?

Een verzakking hoeft niet altijd direct na de bevalling op te treden maar het kan ook op latere leeftijd pas klachten geven. Of misschien heb je het wel, maar merk je hier niets van. Dat is niet erg, er zijn veel vrouwen die een lichte vorm van een verzakking hebben en hier geen last van hebben.
Als je een ernstige vorm van een verzakking hebt, dan kan je last hebben van de volgende klachten:

  • Bij een ernstige verzakking kan je een uitstulping voelen in je vagina of tussen je benen.
  • Zeurende pijn onder in de buik of rug.
  • Een zwaar gevoel (druk) in de bekken.
  • Vol gevoel in de vagina.
  • Pijn of ongemakkelijk gevoel tijdens het fietsen of vrijen.
  • Het gevoel dat er iets uit je vagina steekt.
  • Problemen met ophouden van urine, plassen of de stoelgang (zoals obstipatie).

Kenmerkend van een verzakking is dat de klachten gedurende de dag verergeren. Wanneer je gaat liggen worden de klachten iets minder.
stadia baarmoeder verzakking na bevalling

Is een verzakking na de bevalling te behandelen?

Een verzakking na de bevalling is zeker te behandelen. Denk je dat je een verzakking hebt omdat je last hebt van de genoemde klachten, ga dan eerst naar de huisarts. De huisarts kan je doorverwijzen naar een gynaecoloog of bekkenfysiotherapeut. Middels een inwendig onderzoek via je vagina (met eendenbek) wordt bekeken of er sprake is van een verzakking. Het kan zijn dat er ook een echo van je baarmoeder wordt gemaakt.

Er zijn diverse behandelingen mogelijk tegen een verzakking na de bevalling. Welke jou wordt aangeraden is afhankelijk van de ernst van jouw verzakking. Je hebt namelijk verzakkingen die minimaal zijn zoals een verzakking waarbij de baarmoeder maar een klein beetje in de vagina is gedaald. En er zijn gevallen waarbij de baarmoeder (of darm of blaas) zo ver is verzakt dat het gedeeltelijk uit de vagina komt.

Hoe kan je een baarmoeder verzakking behandelen?

  1. Bekkenfysiotherapie of oefeningen

    Als de verzakking niet ernstig is, kan je onder behandeling van een bekkenfysiotherapeut gerichte oefeningen doen. Aan de hand van deze oefeningen voor je bekkenbodemspieren, zal je deze spieren versterken. De oefeningen kunnen de verzakking niet verhelpen, maar kunnen wel voorkomen dat de verzakking verergert of überhaupt optreedt.

    Oefeningen voor de bekkenbodem kunnen wel ongecontroleerd urineverlies tegengaan. Na je bevalling is het sowieso goed om je bekkenbodemspieren te trainen!

  2. Pessarium

    Kleine verzakkingen kunnen behandeld worden met een pessarium. Dit is een ring die je in de vagina kunt brengen. De ring biedt extra steun zodat de organen niet verder naar beneden kunnen zakken. Een pessarium is gemaakt van siliconen en in diverse maten te verkrijgen.

    De gynaecoloog zal bekijken welke maat je nodig hebt om jouw verzakking na de bevalling te behandelen. Na instructie van de gynaecoloog zal je zelf de ring erin en eruit kunnen halen. Gemiddeld moet de ring 2 tot 4 keer per jaar verwisseld worden. Blijf je klachten houden, dan moet je terug gaan naar de gynaecoloog.

  3. Operatie

    Ernstige verzakkingen kunnen verholpen worden door een operatie. Via de vagina worden de verzakte organen weer op hun plek gezet. Bijvoorbeeld door de wanden van de vagina te verstevigen of door de baarmoeder vast te hechten aan sterke banden in je bekken. Het is ook mogelijk dat de banden ingekort worden wanneer deze te ver zijn verslapt.

    In het ergste geval kan ervoor gekozen worden de baarmoeder te verwijderen, mocht de vrouw geen kinderwens meer hebben.

behandeling tegen een baarmoeder verzakking

Hoe kan je een verzakking voorkomen?

Natuurlijk wil je absoluut geen verzakking na de bevalling, al helemaal niet als je nog graag kinderen wilt. Voorkomen is altijd beter dan genezen en gelukkig kun je wat dingen doen om de kans op een verzakking te verminderen, of de verzakking in ieder geval flink wat uit te stellen.

Het belangrijkste is dat je leert jouw bekkenbodemspieren op de juiste manier te gebruiken en niet te veel (en onnodig) te belasten. Een grote boosdoener van een verzakking na de bevalling is een verhoogde buikdruk. Onbewust hebben heel veel mensen een verhoogde buikdruk. Dit veroorzaak je door kracht te zetten en tegelijkertijd je adem in te houden.

prenatal banner weekaanbiedingen

Denk maar eens aan een zware doos optillen, persen bij het ontlasten of een deksel losdraaien. Al deze handelingen veroorzaken buikdruk waarbij je de banden en spieren uitrekt. Een hele makkelijke manier om dit te voorkomen is door te blijven ademen terwijl je kracht zet en altijd je buikspieren aan te spannen.

Andere manieren om een verzakking te voorkomen:

  1. Zorg voor een goede stoelgang zodat je niet veel hoeft te persen.
    Een goede stoelgang krijg je door veel water te drinken (minstens 1,5 liter per dag) en veel vezels te eten (groenten, fruit en volkorenproducten).
  2. Overgewicht kan een oorzaak van een verzakking na de bevalling zijn. Heb je overgewicht, probeer dan wat af te vallen.
  3. Probeer minder vaak te tillen en als je tilt, zorg dan dat je houding goed is en je door blijft ademen!
  4. Doe oefeningen voor de bekkenbodemspieren. Zeker na de bevalling!
  5. Moet je heel veel hoesten, probeer dit dan met controle te doen. Hoest je veel omdat je rookt, misschien is dit dan een goed moment om te stoppen met roken.

Lees ook: Tips om de vagina te trainen tijdens de zwangerschap!

Is een verzakking gevaarlijk?

In principe is een verzakking niet gevaarlijk voor je gezondheid. De klachten kunnen wel vervelend zijn en je beperken in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld als je pijn of ongemak ervaart tijdens de seks. Seks is overigens niet gevaarlijk als je een verzakking na de bevalling hebt, maar misschien wel erg onprettig.

Ga dan gewoon naar de huisarts om je verzakking te laten verhelpen. Er is totaal geen reden om hier mee rond te blijven lopen. Sterker nog: hoe langer je met een verzakking rond blijft lopen, hoe erger deze wordt en hoe moeilijker het is deze goed te behandelen.



prenatal banner weekaanbiedingen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019