sale kleertjes header
Bevalling

Alles over toucheren tijdens de bevalling

Een woordje dat je gaat leren kennen wanneer je op het punt staat te bevallen is ‘toucheren’. Dit klinkt indrukwekkender dan het is. Toucheren tijdens de bevalling houdt in het kort in dat er met twee vingers gevoeld wordt hoever de ontsluiting is. Deze informatie is belangrijk om te achterhalen in welke fase van de bevalling je bent.

Zalando 1 75p korting banner

Wat is toucheren tijdens de bevalling of zwangerschap?

Toucheren is een woord voor een inwendig onderzoek waarbij de verloskundige of gynaecoloog met twee vingers in de vagina gaat om te voelen:

  • Hoe ver de ontsluiting is;
  • Of de baarmoedermond al is verweekt;
  • Wat de stand van het hoofdje van de baby is.

Bij het toucheren tijdens de bevalling of zwangerschap gebruikt men steriele handschoenen en wat glijmiddel. Het hoort geen pijn te doen, maar het is dan wel belangrijk dat je tijdens het toucheren ontspant.
Op welke momenten wordt er getoucheerd?

Meestal vindt toucheren dus plaats tijdens de bevalling om te bekijken hoever de ontsluiting is en of de baby goed ligt met het hoofdje.

Maar het kan ook voorkomen dat de verloskundige je tijdens de zwangerschap toucheert wanneer je overtijd bent om te bepalen of je baarmoeder al is verweekt. Een weker wordende baarmoeder is een teken dat de bevalling niet zo heel lang meer op zich laat wachten. Wanneer dit niet het geval is kan besloten worden om bijvoorbeeld de bevalling in te leiden.

Als de verloskundige of gynaecoloog gaat toucheren tijdens jouw bevalling, dan is dat vaak tussen de weeën door en niet tijdens een wee, dit doet namelijk veel meer pijn. Het is daarom belangrijk dat je duidelijk aangeeft wanneer er een wee opkomt zodat ze op tijd kunnen stoppen met het toucheren.

monuta banner

Verschil tussen strippen en toucheren

Toucheren is overigens niet hetzelfde als strippen of inleiden. Bij strippen van de baarmoedermond maakt men ronddraaiende bewegen rond het hoofdje van de baby met het doel de vliezen los te maken van de baarmoederwand. Dit kan ervoor zorgen dat er een hormoon vrijkomt dat de bevalling opwekt. Strippen is pijnlijker dan toucheren.

beste babyfles banner

Zo wordt toucheren uitgevoerd

Wanneer de verloskundige of gynaecoloog gaat toucheren vraagt men of je op de onderzoeksbank of op bed wilt gaan liggen in je blote billen. Met een handschoen en wat glijmiddel zal de verloskundige of gynaecoloog de schaamlippen openen. Eerst met één vinger in de vagina en daarna voorzichtig de tweede.

Door de vingers iets dieper in te brengen kan de verloskundige de baarmoedermond voelen om zo te bepalen of deze is verweekt of hoever de ontsluiting is.
waarom toucheren

Is toucheren pijnlijk?

In principe doet toucheren tijdens de bevalling geen pijn, maar hierbij is het wel van belang dat je zo ontspannen mogelijk blijft. Ga dus niet je benen, vagina of je buik aanspannen, want dan maak je het lastiger en pijnlijker. Zolang je jezelf zo ‘slap’ mogelijk houdt, is er niets aan de hand. Maar goed, dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Veel vrouwen vinden het vervelend wanneer ze een inwendig onderzoek krijgen. Ze voelen zich er ongemakkelijk bij en dat is heel begrijpelijk. Hoewel het voor de verloskundige de gewoonste zaak van de wereld is, is het voor vrouwen toch best naar. Zo met je benen wijd te liggen terwijl iemand met haar vingers in je vagina gaat. Door het ongemak en de spanning ga je jouw spieren aanspannen en verkrampen, ook de bekkenbodemspieren waardoor het toucheren moeilijker wordt.

Het helpt al heel erg als je jezelf ervan bewust bent dat je jouw spieren aanspant. Erken dit en probeer vervolgens meteen te ontspannen door diep adem te halen en te verslappen.

Niet onbelangrijk, mocht je bij het idee van toucheren tijdens de bevalling al de rillingen krijgen, geef dit dan aan bij de verloskundige of de arts zodat ze hier extra rekening mee kunnen houden. Geef ook aan als je pijn hebt, want met pijn is het lastiger om je te ontspannen.

Waarom toucheren tijdens de bevalling?

Waarom is toucheren tijdens de bevalling nodig? Nou het is een hele goede manier om te bekijken hoe ver de ontsluiting is. Als de ontsluiting 10 centimeter is, mag je namelijk gaan persen. Nu kan de baby echt geboren worden. De ontsluiting geeft aan in welke fase van de bevalling je bent.

Toch proberen verloskundigen en gynaecologen het toucheren tijdens de bevalling tot een minimum te beperken omdat veel vrouwen het niet prettig vinden. Men gebruikt dan andere technieken om te achterhalen hoe ver het staat met de bevalling.hema rompers

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019