header luiers van pampers met 50% korting
Babykwaaltjes

Hoe kan je de droge huid van de baby verzorgen?

Merk je een droge huid bij je baby op, dan is het heel belangrijk dat je dit direct op de juiste manier gaat verzorgen. Doe je dit niet dan kan het alleen maar erger worden en kunnen er zelfs huidproblemen ontstaan. Onthoud bij de verzorging van de droge huid van de baby altijd één ding: less in more.

banner vitamine-D kind

Zo kan je een droge huid herkennen?

Een droge huid van de baby kan je duidelijk herkennen aan de volgende kenmerken:

 • Het voelt ruw aan.
 • Je ziet kloofjes of barstjes.
 • Het jeukt.
 • Je ziet schilfertjes.
 • Rode vlekjes.Hoe ontstaat een droge huid bij de baby?

Een droge huid kan een aantal oorzaken hebben. Sommige mensen hebben een aangeboren huidziekte. Huidziekten gaan vaak gepaard met een droge huid. Soms hebben mensen van nature een droge huid, zij hebben dan een verminderde huidbarrière.

Wat het meest voorkomt is dat de droge huid wordt veroorzaakt door de verkeerde verzorging. Zoals het gebruik van zeep met irriterende ingrediënten en doordat de baby te vaak in bad en/of te lang in bad gaat.

Als je tijdens het badderen je kind lekker insopt met zeep dan was je eigenlijk het natuurlijke vetlaagje van de huid er deels af. De huid van een baby is 5 keer dunner dan de huid van volwassenen en daardoor extra kwetsbaar.

Schadelijke stoffen in bad- en doucheproducten kunnen het huidje dus sneller irriteren en makkelijker in het lichaampje terecht komen. Daarom is het heel belangrijk dat je eens kritisch naar de ingrediënten kijkt van jouw babyproducten.

prenatal banner weekaanbiedingen

Heel veel babyproducten zijn niet zo ‘mild’

Zoals hierboven is benoemd: vaak wordt een droge huid van de baby veroorzaakt door het gebruik van de verkeerde producten. Nu denk je misschien: maar ik gebruik speciale babyproducten, die zijn toch altijd goed?

Ergerlijk genoeg is het antwoord hierop: ‘nee’. Het is een schande, maar in heel veel babyproducten zitten schadelijke stoffen waarvan parfum de meest voorkomende is. Parfum irriteert de huid en moet daarom altijd vermeden worden in cosmetica (dit geldt overigens niet alleen voor baby’s, ook voor oudere kinderen en zelfs volwassenen). Andere ingrediënten die je moet vermijden: alcohol, eucalyptus, tijm en lavendel.

Er zijn wettelijke eisen waaraan cosmetica moet voldoen, vreemd genoeg staat parfum (nog) niet op de lijst van verboden ingrediënten en daarom wordt het nog steeds gebruikt. Bekijk daarom altijd de lijst met ingrediënten en laat je niet misleiden door populaire marketingclaims zoals ‘hypoallergeen’, ‘100% natuurlijk’ en ‘voor de gevoelige huid’. Want soms bevatten deze producten nog steeds parfum of andere irriterende stoffen.

Lees ook: Controleer de hardheid van het water als jullie last hebben van droge huid!

Hoe ontstaat droge huid van de baby

Hoe kan je de droge huid van de baby verzorgen?

De droge huid van de baby kan je gelukkig herstellen door een aantal tips op te volgen:

 • Niet te vaak en te lang in bad: Een baby hoeft absoluut niet elke dag in bad. Twee of drie keer per week is meer dan voldoende. Is je baby tussendoor vies of heeft hij gezweet dan kan je een beetje wassen.
 • Geen zeep: Een schuimend bad ziet er leuk uit, maar is niet goed voor het huidje. Voor de droge huid van de baby is het beter om helemaal geen zeep te gebruiken.

  Voor het droge babyhuidje kan je een bad- of doucheolie gebruiken, die laat een mooi laagje achter op de huid.

 • Water juiste temperatuur: Te heet water is ook funest voor de huid, zorg er daarvoor voor dat het water 37 graden is.
 • Voorzichtig droogdeppen na het badje.
 • Insmeren: Smeer de huid van je baby in met een vette crème of olie zonder parfum en met verzorgde ingrediënten. Bekijk hieronder de lijst met goede producten voor de droge huid van de baby.
banner billendoekjes waterwipes

Goede producten voor de droge huid van de baby

Ik ben zelf ook eens op onderzoek uitgegaan en het is schokkend hoeveel populaire babyproducten parfum bevatten. Ook de schuimende zeepproducten zijn echt not done. Het is misleidend want als je de verpakking moet geloven is het product heel geschikt voor je baby. Niet dus. Wil je weten welke producten je wel kunt gebruiken?
Onderstaand een lijstje.

Goede shampoo en badproducten voor de droge huid van de baby:

Goede bodylotions of huidolies voor de droge huid van de baby

De bovenstaande productenlijsten zijn niet volledig, er zijn vast nog meer milde babyproducten die goed zijn voor de droge huid van de baby. Zo zijn goede billendoekjes ook erg belangrijk. Als jij nog meer producten weet die goed zijn voor de babyhuid dan hoor ik het graag!hema rompers

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019