sale kleertjes header
Babykwaaltjes

Koortslip bij een baby! Waarom is het gevaarlijk?

Heb je wel eens een koortslip gehad? Dan weet je dat een koortslip ontzettend vervelend is. Gelukkig veroorzaakt het bij volwassenen nagenoeg geen complicaties, maar dat is anders bij een pasgeboren baby. Een koortslip bij een baby kan zelfs gevaarlijk zijn. Lees meer over wat een koortslip is, wanneer het besmettelijk is, waarom een koortslip gevaarlijk is voor de baby en wat je moet doen als je er zelf weer een keer ééntje hebt.

banner billendoekjes waterwipes

Wat is een koortslip?

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Veel mensen worden in hun kindertijd al met dit vervelende virus besmet. Een klein deel van deze mensen krijgt hier later ook daadwerkelijk een koortslip van. Eenmaal een koortslip gehad, dan kan je jezelf ongelukkig prijzen, want dan zal je ze vaker krijgen.
zovirax koorstlip creme behandelen




Wanneer je een koortslip krijgt begint het met een jeukend en brandend gevoel op of rondom je lippen. Hierna ontstaan er blaasjes waar vocht in zit. In dit vocht zit het herpes simplex virus. Na verloop van tijd barsten de blaasjes open of verdrogen de blaasjes en verschijnen er korstjes. Het duurt doorgaans iets van 2 weken voordat je lippen weer de oude zijn.
koortslip baby

Wanneer is een koortslip besmettelijk?

Op het moment dat de blaasjes gevuld met vocht verschijnen is de koortslip besmettelijk. Deze bommetjes gevuld met het herpes virus kan je het beste uit de buurt houden van andere mensen en voornamelijk kinderen en je baby. Het is ook beter om er zelf niet aan te zitten, want als het vocht op je handen komt, wordt het via je handen verspreid.

Ook bekers, glazen, bestek of andere materialen die in aanraking zijn geweest met jouw blaasjes veranderen in besmettelijke voorwerpen. Wanneer de blaasjes zijn ingedroogd is de koortslip niet meer besmettelijk.

Waarom is een koortslip bij een baby gevaarlijk?

Een koortslip is vooral gevaarlijk voor pasgeboren baby’s! Bij een baby is het afweersysteem nog niet voldoende ontwikkeld. Zo iets kleins als een koortslip kan dan ernstige gevolgen hebben zoals hersenvliesontsteking bij je kind of een infectie van het hersenweefsel. Deze aandoening kan zelfs dodelijk aflopen, of vervelende gevolgen hebben als je kind wat ouder is. Denk aan epilepsie of ontwikkelingsachterstand.

kleertjes sale 70

Tot welke leeftijd is een koortslip bij de baby gevaarlijk?

Baby’s jonger dan 4 maanden zijn erg kwetsbaar voor het virus. Let dus vooral in die maanden heel erg op met je koortslip (of die van anderen). Heb je zelf nog nooit een koortslip gehad, dan is het al helemaal belangrijk dat je je baby beschermt.

Heb je zelf wel eerder een koortslip gehad, dan is er één voordeel! Je hebt jouw baby antistoffen meegegeven tegen het virus. Het is dan niet heel waarschijnlijk dat je baby zelf een koortslip ontwikkelt op jonge leeftijd.
symptomen baby koortslip

Baby gekust met koortslip?

Is jouw baby gekust met koortslip? Bel meteen je huisarts. Als je zelf nog nooit een koortslip hebt gehad tot na je bevalling en je kust de baby met jouw besmette lippen, wordt dat ook wel eens ‘the kiss of death’ genoemd.

Je baby heeft dan geen antistoffen ontwikkeld en is daarnaast ook super kwetsbaar. Absoluut niet doen dus!

Hoe lang is de incubatietijd van de koortslip bij een baby?

Ben je bang dat je baby toch in aanraking is geweest met het koortslip virus en heb je zelf het virus nooit gehad? Bel dan altijd direct de huisarts en let daarnaast op de incubatietijd. Dit is de tijd die tussen de besmetting en het ontstaan van klachten zit. Deze incubatietijd is ongeveer 4 dagen met een variatie van 2 tot 12 dagen.

Wat zijn de symptomen van een koortslip bij de baby?

Een koortslip bij een baby ziet er iets anders uit dan bij volwassenen. Daarom is het soms lastig te achterhalen of hiervan sprake is. Let daarom op de volgende symptomen bij de baby.

  1. Het begint met gezwollen tandvlees en een pijnlijk mondje.
  2. Een aantal dagen later verschijnen er blaasjes.
  3. Koorts.
  4. Slecht drinken (houdt het aantal plasluiers in de gaten).
  5. Sufheid.
  6. De lymfeklieren zijn gezwollen, deze zitten in de nek.
  7. Pijn aan het mondje en drinkt daarom minder.
  8. Huilerig.

Heeft je baby een koortslip? Ga dan linea recta naar de huisarts!

Tip: Hoe kan je een koortslip bij een baby voorkomen als je zelf een koortslip hebt?

  1. Houd je baby uit de buurt van mensen met een koortslip (dus geen kraambezoek met virus!)
  2. Zoen en knuffel je baby niet wanneer je er zelf één hebt.
  3. Draag tijdens de borstvoeding een mondkapje of plak een pleister op de blaasjes.
  4. Geef je borstvoeding en heb je blaasjes bij je tepels? Dan is het beter om geen borstvoeding te geven, bespreek met het consultatiebureau wat je moet doen.
  5. Zorg dat je baby niet in aanraking komt met dingen die jouw mond hebben aangeraakt!
  6. Was je handen voordat je jouw baby aanraakt.
  7. Was alles wat je hebt aangeraakt en daarna aan de baby geeft.


banner vitamine-D kind

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019