Babykwaaltjes

Koortslip bij een baby, is het gevaarlijk?

Heb je wel eens een koortslip gehad? Dan zal je het met ons eens zijn dat een koortslip ontzettend vervelend is. Gelukkig veroorzaakt het bij volwassenen nagenoeg geen complicaties, maar dat is anders bij een pasgeboren baby. Een koortslip bij een baby kan zelfs gevaarlijk zijn. Lees hier meer over wat een koortslip is, wanneer het besmettelijk is, waarom een koortslip gevaarlijk is voor je baby en wat je moet doen als je er zelf weer een keer ééntje hebt.

Wat is een koortslip?

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Veel mensen worden in hun kindertijd al met dit fijne virus besmet. Een klein deel van deze mensen krijgt hier later ook daadwerkelijk een koortslip van. Eenmaal een koortslip gehad, dan kun je jezelf ongelukkig prijzen, want dan zal je ze vaker krijgen.
zovirax koorstlip creme behandelen
Wanneer je een koortslip krijgt begint het met een jeukend en brandend gevoel op of rondom je lippen. Hierna ontstaan er blaasjes waar vocht in zit. In dit vocht zit het herpes simplex virus. Na verloop van tijd barsten de blaasjes open of verdrogen de blaasjes en verschijnen er korstjes. Het duurt doorgaans iets van 2 weken voordat je lippen weer de oude zijn.
koortslip bij een baby gevaarlijk

Wanneer is een koortslip besmettelijk?

Op het moment dat de blaasjes gevuld met vocht verschijnen is de koortslip besmettelijk. Deze bommetjes gevuld met het herpes virus kun je het beste uit de buurt houden van andere mensen en voornamelijk kinderen en je baby. Het is ook beter om er zelf niet aan te zitten, want als het vocht op je handen komt, wordt het via je handen verspreid.

Ook bekers, glazen, bestek of andere materialen die in aanraking zijn geweest met jouw blaasjes veranderen in besmettelijke voorwerpen. Wanneer de blaasjes zijn ingedroogd is de koortslip niet meer besmettelijk.

Waarom is een koortslip bij een baby gevaarlijk?

Een koortslip is vooral gevaarlijk voor pasgeboren baby’s. Bij deze jonge telgen is het afweersysteem nog niet voldoende ontwikkelt. Zo iets kleins als een koortslip kan dan ernstige gevolgen hebben zoals hersenvliesontsteking of een infectie van het hersenweefsel. Deze aandoening kan zelfs dodelijk aflopen, of vervelende gevolgen hebben als je kind wat ouder is. Denk aan epilepsie of ontwikkelingsachterstand.

Koortslip baby gevaarlijk tot welke leeftijd?

Baby’s jonger dan 4 maanden zijn erg kwetsbaar voor het virus. Let dus vooral in die maanden heel erg op met je koortslip (of die van anderen). Heb je zelf nog nooit een koortslip gehad, dan is het al helemaal belangrijk dat je je kind afschermt.

Heb je zelf wel eerder een koortslip gehad, dan is er hier één voordeel aan. Je hebt je baby antistoffen meegegeven tegen het virus. Het is dan niet heel waarschijnlijk dat je baby zelf een koortslip ontwikkelt op jonge leeftijd.

Baby gekust met koortslip

Je baby gekust met koortslip? Bel meteen je huisarts. Als je zelf nog nooit een koortslip hebt gehad tot na je bevalling en je kust je baby met jouw besmette lippen, wordt dat ook wel eens ‘the kiss of death’ genoemd. Je baby heeft dan geen antistoffen ontwikkeld en is daarnaast ook super kwetsbaar. Absoluut niet doen dus!

Incubatietijd koortslip bij een baby

Ben je bang dat je baby toch in aanraking is geweest met het virus en heb je zelf het virus nooit gehad? Bel dan altijd direct de huisarts en let daarnaast op de incubatietijd. Dit is de tijd die tussen de besmetting en het ontstaan van klachten zit. Deze is ongeveer 4 dagen met een variatie van 2 tot 12 dagen.

Symptomen koortslip baby

Een koortslip bij een baby ziet er iets anders uit dan bij volwassenen. Daarom is het soms lastig te achterhalen of hiervan sprake is. Let daarom op de volgende symptomen. Heeft je baby een koortslip? Ga dan linea recta naar de huisarts!

 • Het begint met gezwollen tandvlees en een pijnlijk mondje.
 • Een aantal dagen later verschijnen er blaasjes.
 • Koorts.
 • Slecht drinken (houdt het aantal plasluiers in de gaten).
 • Sufheid.
 • De lymfeklieren zijn gezwollen, deze zitten in de nek.
 • Pijn aan het mondje en drinkt daarom minder.
 • Huilerig.

Koortslip bij een baby voorkomen als je zelf een koortslip hebt!

 • Houd je baby uit de buurt van mensen met een koortslip (dus geen kraambezoek met virus!)
 • Zoen en knuffel je baby niet wanneer je er zelf één hebt.
 • Draag tijdens de borstvoeding een mondkapje of plak een pleister op de blaasjes.
 • Geef je borstvoeding en heb je blaasjes bij je tepels? Dan is het beter om geen borstvoeding te geven, bespreek met het consultatiebureau wat je moet doen.
 • Zorg dat je baby niet in aanraking komt met dingen die jouw mond hebben aangeraakt.
 • Was je handen voordat je jouw baby aanraakt.
 • Was alles wat je hebt aangeraakt en daarna aan je baby geeft.

Instagram

error: Inhoud is beschermd !!
luiers aanbieding pampersaanbieding