header banner hema
Babykwaaltjes

Hersenvliesontsteking bij een kind! Vragen en antwoorden!

Je wilt er niet over nadenken dat je kindje ziek wordt. Sommige moeders zeggen dat hun ‘hart breekt’ als hun kindje als een ziek vogeltje op de bank ligt met griep. Begrijpelijk, je wilt hem of haar blij zien spelen en rondrennen. Maar er zijn ergere dingen dan een griepje, want wat weet jij over hersenvliesontsteking bij een kind?

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Wat is hersenvliesontsteking?

Er zijn twee vormen van hersenvliesontsteking. De vorm die het meest voor komt is de virale vorm. Deze gaat vanzelf over binnen twee weken. De bacteriële vorm daarentegen is de gevaarlijke variant. Bij een hersenvliesontsteking is het vlies en het hersenvocht ontstoken. Het gaat dan om de zachte vliezen rondom de hersenen en het ruggenmerk.

Waardoor wordt een hersenvliesontsteking bij een kind veroorzaakt?

De oorzaak bij hersenvliesontsteking is vaak een virus, dit is dan de “ongevaarlijke” variant en dit gaat vanzelf weer over. Maar ook een bacterie kan hersenvliesontsteking veroorzaken. Als je kindje een slechte weerstand heeft kan zo’n bacterie in het bloed terecht komen. Er kan dan bloedvergiftiging ontstaan en dit kan de oorzaak zijn van hersenvliesontsteking. Ook als complicatie vanuit andere ontstekingen kan je kind hersenvliesontsteking krijgen, bijvoorbeeld door long- of middenoorontsteking.

Let ook op met een koortslip. Laat volwassenen die een koortslip hebben nooit te dicht in de buurt van je baby komen. Dit herpesvirus kan namelijk ook de veroorzaker zijn van hersenvliesontsteking!

symptomen hersenvliesontsteking

Hoe vaak komt het voor?

Hersenvliesontsteking heeft een heftig verloop. Je kunt in een dag heel erg ziek worden. Bij baby’s en kleine kinderen komt hersenvliesontsteking het meeste voor. Maar ook jongvolwassenen zijn vaker de dupe.

  • Volwassenen: 2-6 op de 100.000
  • Kinderen: 1 op de 5.000-10.000
  • Pasgeboren baby’s: 80 per 100.000: dat is 1 op de 1250 baby’s
lAlles voor je baby banner

Hoe herken je de symptomen?

De symptomen van hersenvliesontsteking zijn lastig te herkennen omdat ze een beetje ‘vaag’ zijn. Kleine kinderen zijn over het algemeen vaak ziek. Hebben soms ineens koorts die vaak net zo snel weg gaat als hij gekomen is.
Toch zijn er een aantal symptomen die kunnen duiden op hersenvliesontsteking.

  • Hoge koorts;
  • Vlekkerige huid;
  • Overgeven;
  • Hoofdpijn;
  • Veel huilen/kreunen.

Er zijn een paar kleine ’testjes’ die je thuis kunt doen als je twijfels hebt of je kindje misschien hersenvliesontsteking heeft.
Bij een baby kan je de fontanel checken. Dit doe je door je baby rechtop te houden en je hand op de fontanel te leggen. Staat deze bol? Dan staat er meer druk op het hoofdje van de baby. Dit kan duiden op hersenvliesontsteking bij je kind.

Als je kind een vlekkerige huid heeft kan je de glastest doen. Druk met een glas op bijvoorbeeld het been van je kindje. Verdwijnen de vlekjes niet of komen ze direct terug? Ook dit kan duiden op hersenvliesontsteking.

‘Test’ je positief? Bel dan gelijk de huisarts. Doe dit ook als je kindje suf of wazig is of plotseling hele hoge koorts krijgt. Ook als je kind last heeft van nekstijfheid en bij elke beweging huilt moet je direct bellen. En als je moedergevoel aangeeft dat je het niet vertrouwt, altijd de huisarts bellen!

Hoe wordt hersenvliesontsteking bij een kind behandeld?

De huisarts zal jullie doorsturen naar het ziekenhuis als hij denkt aan hersenvliesontsteking. Bij de virale versie kan je kindje rustig thuis uitzieken. Bij de bacteriële versie wordt dit anders. Je kindje krijgt meteen antibiotica toegediend. De behandeling kan variëren van enkele dagen tot weken of zelf maanden.

Bacteriële hersenvliesontsteking kan heel ernstig en zelfs dodelijk zijn. Kinderen kunnen er blijvende schade aan overhouden, zoals een slecht gehoor. Ze kunnen (gedeeltelijk) verlamd raken, een achterstand in de geestelijke ontwikkeling oplopen of epilepsie krijgen.

Is je kindje ziek en vertrouw je het niet? Ook als je twijfelt over hersenvliesontsteking bij een kind, bel altijd je huisarts. Beter te vroeg dan te laat, beter 10 keer te vaak dan 1 keer te weinig!
Omdat deze ziekte zulke lastige symptomen heeft en zo grillig is kan je er maar beter zo vroeg mogelijk bij zijn.

prenatal extra korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019