header banner hema
Zwangerschapskwaaltjes

Ontstoken tandvlees tijdens de zwangerschap! Hoe zit dat?

Last hebben van ontstoken tandvlees is vervelend. Het ziet er niet mooi uit en je tandvlees bloedt snel met het poetsen van je tanden. Maar als je zwanger bent en hier last van hebt is het niet alleen vervelend. Het kan zelfs gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk om ontstoken tandvlees tijdens de zwangerschap snel aan te pakken. Hoe en waarom? Je leest het hier.

startersbox zwitsal banner

Waarom zwangere vrouwen last hebben van ontstoken tandvlees tijdens zwangerschap

Alsof je niet genoeg kwaaltjes hebt tijdens de zwangerschap. Je buik is dik, je rug doet pijn of je voeten zwellen op. En omdat dat nog niet genoeg is, gaat je mond ook nog eens lastig doen. Veel zwangere vrouwen hebben last van ontstoken tandvlees.

Dit komt, het zal ook eens niet, door de hormoonschommelingen in je lichaam. Door het verhoogde niveau van progesteron kan tandvleesontsteking ontstaan. Dit noemen we ook wel zwangerschapsgingivitis. Het tandvlees gaat sneller bloeden, is rood en opgezwollen.

nutricia actie banner

Wat kan je zelf doen tegen ontstoken tandvlees?

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Een goede mondhygiëne zorgt ervoor dat je minder kans hebt op ontstoken tandvlees. Ga regelmatig naar de tandarts, het liefst 2x per jaar. Ook een paar keer per jaar de mondhygiënist bezoeken is een goed idee. Zij geven je tips over het verzorgen van je mond.

Geef wel altijd even aan dat je zwanger bent. Sommige behandelingen zullen dan worden uitgesteld, zoals het maken van röntgenfoto’s. Wil je zelf tandvleesproblemen voorkomen? Volg dan de volgende tips op:

 • Tandenpoetsen

  Twee maal per dag, maar drie keer mag ook. Gaat je tandvlees snel bloeden? Gebruik dan een zachte tandenborstel. Poets twee minuten lang met fluoride tandpasta.

 • Flossen

  Maak dagelijks de ruimte tussen je tanden schoon. Het is het beste als je dit ’s avonds doet. Je kunt dit met flosdraad doen, maar als je dat vervelend vindt kun je ook ragertjes of tandenstokers gebruiken.

 • Spoelen

  Ben je veel misselijk en moet je daardoor overgeven? Het is verleidelijk om zo snel mogelijk je tanden te poetsen, om van die vieze zure smaak af te komen. Toch is het beter om hier een half uurtje mee te wachten. Spoel je mond met water of met fluoride mondspoelmiddel.

 • Verminder het aantal eet- en drinkmomenten

  Probeer om niet vaker dan 7x op een dag te drinken en niet te vaak te eten. Ook al is dat misschien lastig. Als je zwanger bent heb je vaak de hele dag door zin in eten, of juist helemaal niet. Door te vaak op een dag te eten vergroot je de kans op gaatjes.

gevaren ontstoken tandvlees zwanger

Gevaren van ontstoken tandvlees

De NMT, Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde, is het er al jaren over eens. Als je zwanger wilt worden zou je preventief je tandvlees moeten laten controleren.

“Het advies om goed je gebit te verzorgen als je zwanger bent zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als het advies om dan niet te roken en alcohol te gebruiken.”

Ontstoken tandvlees kan namelijk risico’s met zich meebrengen voor je ongeboren kindje! Zeker als je last hebt van parodontitis. Dit is een tandvleesontsteking waarbij het kaakbot is aangetast. Zwangere vrouwen die last hebben van deze kwaal hebben een verhoogde kans op een te vroeg geboren kindje.

Ook is de kans groter dat je kindje een laag geboortegewicht heeft. Als je deze tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap laat behandelen wordt de kans op vroeggeboorte weer kleiner. Uit onderzoek is gebleken dat van de zwangere vrouwen die voor de 28e week hun tandvlees lieten behandelen ‘maar’ 2% een vroeggeboren kindje kreeg. Terwijl bij vrouwen die hun tandvlees niet lieten behandelen dit 10% was!

davitamon mamavitaal banner

Als je zwanger bent zorg je vaak goed voor jezelf. Je eet gezond, neemt voldoende rust. Ook zorg je dat je genoeg blijft bewegen en neem je misschien wel extra vitamines. Maar vergeet niet om ook goed voor je mond te zorgen. Ontstoken tandvlees tijdens de zwangerschap is iets wat snel wordt vergeten, maar wat eigenlijk net zo goed behandeld zou moeten worden als alle andere kwaaltjes.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019