sale kleertjes header
Zwangerschapskwaaltjes

Opgezwollen voeten tijdens de zwangerschap

Heb je last van dikke voeten en enkels tijdens de zwangerschap? Geloof me, je bent niet de enige met voetklachten tijdens de zwangerschap. Heel veel vrouwen kennen in de laatste weken van de zwangerschap hun voeten niet meer terug. Ze lijken meer op klompen vocht waar dingetjes aanhangen die waarschijnlijk je tenen moeten voorstellen. Verschrikkelijk. Waarom krijg je eigenlijk opgezwollen voeten tijdens de zwangerschap en valt er iets aan te doen? Lees onze tips.

startersbox zwitsal banner

Waarom kan je last krijgen van dikke voeten en enkels tijdens zwangerschap

Alsof je het nog niet zwaar genoeg hebt, krijg je in het laatste trimester van de zwangerschap een volgend probleem: opgezwollen voeten. Op zich is het niet schadelijk of erg, maar prettig voelt het niet. En daarnaast ziet het er niet uit en kan je waarschijnlijk amper schoenen aan. Waarom krijg je opgezwollen voeten tijdens de zwangerschap?
Dit heeft diverse oorzaken:

 1. De zwangerschapshormonen

  Ze spelen ook een rol in het krijgen van opgezwollen voeten. De hormonen zorgen er onder andere voor dat de bloedvaten in je lichaam gaan uitzetten en dat er meer bloed door je lichaam stroomt dan normaal.

  Dat is nodig om je kindje te laten ontwikkelen. Als er meer bloed door je aderen stroomt heeft je lichaam meer moeite met het terug pompen van al dat bloed uit de benen. Dat kost natuurlijk mee kracht.

 2. De baarmoeder wordt behoorlijk zwaar

  Deze drukt het op de aderen in je lies. Dit maakt het ook lastiger om het bloed goed rond te circuleren.

 3. Iedereen heeft vocht in het lichaam

  Vocht komt in ons bloed terecht om afgevoerd te worden. Maar als het bloed langzamer stroomt door de zwangerschapshormonen, wordt het vocht ook langzamer afgevoerd.

  Vocht dat in de bloedbaan blijft, zakt naar je enkels en voeten. Vocht vasthouden wordt ook wel oedeem genoemd.
Zijn dikke voeten tijdens zwangerschap gevaarlijk?

Opgezwollen voeten tijdens de zwangerschap zijn niet gevaarlijk, maar wel erg ongemakkelijk. Let er wel op dat je goed naar je lichaam blijft luisteren. Je voeten hebben flink wat te verduren tijdens de zwangerschap, ze moeten immers flink wat extra kilo’s dragen.

En juist tijdens de zwangerschap verslappen de spieren en gewrichten, hierdoor moeten de voeten nog harder werken wat de kans op blessures groter maakt. Laat het springen en rennen dus maar even zitten, maar blijf wel altijd in beweging.
Heb je erg last van je opgezwollen voeten tijdens de zwangerschap? Misschien dat onderstaande tips kunnen helpen.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Tips bij opgezwollen voeten tijdens de zwangerschap

Opgezwollen voeten tijdens de zwangerschap zijn bijna niet te voorkomen, maar er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om de zwelling wat te verkleinen.
Tips bij dikke voeten en enkels als je zwanger bent:

 1. Bewegen

  Ja, misschien zit je er niet op te wachten, maar je moet juist in beweging blijven als je last hebt van opgezette voeten. Beweging zorgt er namelijk voor dat het bloed beter circuleert en dat kun je wel gebruiken om al dat vocht af te voeren.

 2. Voetjes omhoog

  Beweeg overdag en beloon jezelf ’s avonds door lekker met de voetjes omhoog op de bank te liggen. Als je jouw voeten zoveel mogelijk omhoog doet, kan het bloed beter terugstromen. Het is ook goed om in bed je voeten wat hoger te leggen. Bijvoorbeeld door het voeteneinde wat op te hogen.

 3. Drink voldoende vocht

  Het klinkt misschien raar, maar als je last hebt van veel vocht, moet je veel vocht blijven drinken. Het vocht dat je drinkt helpt het andere vocht af te voeren.

 4. Eet zo min mogelijk zout

  Zout heeft de eigenschap om vocht vast te houden en dat wil je juist niet. Probeer dus zo min mogelijk zout te eten door bijvoorbeeld de pakjes en zakjes met kant-en-klare kruidenmixen en maaltijden te laten staan.

 5. Voetenbadje

  Een koud voetenbadje kan de pijn heerlijk verlichten, misschien wel een met massage zoals deze! Een wisseldouche waarbij je warm water afwisselt met koud water kan ook helpen om de bloedcirculatie te verbeteren.

 6. massage voetenbad bij dikke voeten

 7. Ga voor makkelijke schoenen

  Gemak dient de mens, zeker als je last hebt van opgezwollen voeten tijdens de zwangerschap. Zet je pumps dus ver weg in de kast en kies voor makkelijke schoenen of slippers.

 8. Let op de manier van lopen

  Zorg dat je goed en voorzichtig loopt als je merkt dat je zwakke enkels hebt. Loop niet te snel, neem normale passen en wikkel je voet goed af bij welke stap.

 9. Niet te lang in dezelfde houding zitten of staan

  Blijf niet te lang in dezelfde houding zitten of staan want dan vertraagt je bloedcirculatie nog meer.

Heb jij last van opgezwollen voeten tijdens de zwangerschap?nutricia actie banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019