header luiers van pampers met 50% korting
Zwangerschapskwaaltjes

Migraine tijdens de zwangerschap

Heb je wel eens last van migraine? Deze tergende, heftige hoofdpijn kan ook in je zwangerschap optreden. Soms ontstaat migraine tijdens de zwangerschap zonder dat je er eerder veel last van had. In andere gevallen had je al migraine en blijft dit tijdens de zwangerschap terugkomen. Maar er is ook goed nieuws, meer dan de helft van de vrouwen die migraine hadden voor de zwangerschap, hebben het juist niet in het tweede trimester! Hoe dat kan en wat je kan doen als je last hebt van migraine lees je hier.

startersbox zwitsal banner

Wat is migraine?

Er zijn grofweg twee soorten migraine: migraine met aura en migraine zonder aura. Als je migraine met aura hebt, zie je een half uur tot uur voor de aanval schitteringen, flitsen en golvende beelden. Dit kan gepaard gaan met tintelingen, verminderde kracht aan één kant van het lichaam of tijdelijke doofheid. Soms krijg je na de schitteringen geen hoofdpijn, soms wel.




Als je migraine zonder aura hebt, dan zie je geen schitteringen of flitsen.
Symptomen van een migraine zijn:

  • De pijn zit aan één kant van het hoofd.
  • De pijn voelt stekend of bonzend en kan vrij heftig zijn.
  • Als je jezelf inspant wordt de pijn erger.
  • Vaak gaat het gepaard met misselijkheid en overgeven.
  • Harde geluiden en fel licht kan je moeilijk verdragen.
  • Je wilt het liefst de hele dag in bed liggen.
  • De aanval duurt 4 uur tot wel 3 dagen.

Lees ook: Overzicht met de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes per week van de zwangerschap!

Migraine oorzaken en kan je het voorkomen?

Migraine wordt veroorzaakt door een aandoening aan de zenuwbanen in de hersenen. Door deze aandoening verloopt de samenwerking tussen de zenuwbanen en de bloedvaten niet optimaal. Wat dit veroorzaakt is tot nu toe nog steeds niet bekend. Het schijnt wel familiair te zijn: in sommige families komt migraine dus vaker voor dan bij anderen.

Migraine komt bij vrouwen 3 keer zoveel voor dan bij mannen. Dat komt waarschijnlijk omdat hormonen een invloed kunnen hebben. Ook kan migraine worden uitgelokt door stress, spanning en vermoeidheid. Dit zijn 3 factoren die in de eerste drie maanden van de zwangerschap veel voorkomen wat dus mogelijk de migraine tijdens de zwangerschap veroorzaakt.

Gelukkig schijnt het dat bij 60 à 70% van de vrouwen de migraine tijdens de zwangerschap na de derde maand verminderd. Vooral bij vrouwen die voorheen migraine aanvallen hadden zonder aura die vaak samenviel met de menstruatie.

davitamon mamavitaal banner

Migraine voorkomen

Er zijn geen bewezen strategieën bekend die kunnen helpen om migraine tijdens de zwangerschap te voorkomen. Sommige mensen met migraine geven aan dat ze een verband ervaren tussen het eten van chocolade, kaas, citrusvruchten (zoals sinaasappelen en citroenen) en drinken van rode wijn. Deze middelen zouden een migraine aanval in de hand werken. Dit is nooit bewezen, maar goed: wellicht is het een idee om deze voedingsmiddelen te vermijden.

Daarnaast is het belangrijk om zo gezond mogelijk te leven door:

  1. Minimaal 1,5 liter vocht te drinken: Het liefst in de vorm van water of thee zonder cafeïne.
  2. Te matigen met koffie: Dat moet trouwens sowieso als je zwanger bent.
  3. Voldoende te bewegen: Mik op dagelijks minimaal 30 minuten matig intensief bewegen tijdens de zwangerschap zoals wandelen (flink doorstappen), fietsen of zwemmen.
  4. Eet gezond en verspreid over de dag: Bijvoorbeeld 3 maaltijden en 2 à 3 tussendoortjes. Kies voor veel groenten, fruit, volkorenproducten (of haver, spelt, quinoa, boekweit, rogge etc.), magere vleessoorten of vleesvervangers (zonder teveel zout), 1 keer per week vette vis, dagelijks handje ongezouten noten en voldoende zuivel.
  5. Blijf ‘zen’: Harde geluiden of een bedrukte omgeving zijn niet bevorderlijk, zoek daarom ook de rust op zodat je jouw hoofd leeg kunt maken. Zet ontspannen muziek op en ga regelmatig even een frisse neus halen.
  6. Voldoende slaap: Probeer echt om voldoende te slapen, dat doet wonderen voor je lichaam. Ben je om 20.00 uur moe? Ga lekker naar bed, je moet nu echt naar je lichaam luisteren.
nutricia actie banner

Migraine tijdens de zwangerschap

Migraine tijdens de zwangerschap is simpelweg verschrikkelijk. De meeste vrouwen hebben er met name in het eerste trimester last van. Dat komt door de hormonen en door spanning, stress of vermoeidheid. Deze factoren worden ook veroorzaakt door de zwangerschapshormonen.

Kortom: de hormonen maken de migraine die je al had, erger. Gelukkig is dit bij de meeste vrouwen van relatief korte duur en neemt de migraine tijdens de zwangerschap af na het eerste trimester. Slechte nieuws is dat het mogelijk in het derde trimester weer wat terug kan komen.

Vrouwen die voor de zwangerschap migraine aanvallen hadden met aura houden vaak de aanvallen gedurende de gehele zwangerschap. Waarom dat is, is niet geheel duidelijk. Een klein lichtpuntje: de migraine is niet schadelijk voor je baby.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Hoe kan je migraine tijdens de zwangerschap behandelen?

Een echte behandeling voor migraine tijdens de zwangerschap is er niet. Wel zijn er een paar dingen die je kunt doen om de aanval beter op te vangen zoals:

  1. Neem meteen rust: Voel je een aanval opkomen, stop met je bezigheden en neem rust. Je kunt (in overleg met de huisarts) ook alvast een paracetamol innemen tegen de pijn. Ga echt niet door met werken of wat dan ook, want dan vererger je het alleen maar.
  2. Communiceer: Geef goed aan in je omgeving dat je last hebt van migraine tijdens de zwangerschap en dat je echt even rust moet pakken. Als je dit goed uitlegt snapt je omgeving waarom je stopt met werken en op bed moet liggen.
  3. Blijf eten en drinken: Ook al ben je misselijk dan nog is het belangrijk ervoor te zorgen dat je goed gehydrateerd blijft. Drink veel water en probeer minimaal 3 kleine maaltijden te eten over de dag verspreid.
  4. Slik geen homeopathische middelen tegen migraine: Zeker niet tijdens je zwangerschap. Deze middelen lijken onschuldig omdat ze bestaan uit natuurlijke middelen, maar vergeet niet dat sommige kruiden heel krachtig kunnen zijn en in het ergste geval een miskraam kunnen veroorzaken.
  5. Probeer te ontspannen: Wat je wel kunt proberen is yoga, massages, ontspanningstechnieken, acupunctuur of biofeedback. Denk bijvoorbeeld aan zwangerschapsyoga of zwangerschapsfit.

medicatie migraine zwangerschap

Medicatie tegen migraine tijdens zwangerschap

Zoals gezegd zijn er geen wondermiddelen tegen migraine tijdens de zwangerschap. Je kunt de pijn een beetje verlichten met paracetamol. Vraag aan je huisarts wat voor jou de juiste dosering is. Helpt paracetamol niet, dan mag je uitsluitend in overleg met de huisarts ibuprofen slikken. Dit mag alleen in het eerste en tweede trimester en zo kort mogelijk. Neem nooit ibuprofen zonder dit me je arts te overleggen, want het middel kan mogelijk vervelende gevolgen hebben voor de zwangerschap. In het derde trimester mag je nooit ibuprofen slikken.

Geen migraine tijdens de zwangerschap

Een zwangerschap brengt veel kwaaltjes met zich mee, maar soms kan het ook nare kwaaltjes tijdelijk oplossen. Zoals de migraine tijdens de zwangerschap. Veel vrouwen die voor de zwangerschap migraine hadden die samenviel met de menstruatie, hebben er tijdens de zwangerschap bijna geen last van! Dit is het geval bij ongeveer 60 tot 70% van de vrouwen!

Dat komt omdat in dit trimester de schommelingen van de hormonen (met name oestrogeen) minder zijn. Daarnaast maakt je lichaam meer endorfinen aan, deze stof heeft een pijnstillend effect waardoor de migraine ook minder is. Tevens heb je spierontspanning en verandert de tolerantie voor glucose. Al deze factoren spelen waarschijnlijk een rol in het verhelpen van de migraine tijdens de zwangerschap. Geniet ervan zolang het kan, want na de zwangerschap komen de migraine aanvallen die je had voordat je zwanger was, gewoon weer terug.



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019