luieraanbiedingen header
Zwangerschapskwaaltjes

Diarree tijdens zwangerschap

Heb je last van diarree tijdens de zwangerschap? In principe is het niet gevaarlijk voor de baby en gaat het na een paar dagen vanzelf weer over. Belangrijk is wel dat je ervoor zorgt om niet uit te drogen. In deze blog vind je antwoord op veel gestelde vragen over dit onderwerp.

startersbox zwitsal banner

Diarree tijdens zwangerschap komt dat vaak voor?

Diarree tijdens zwangerschap komt regelmatig voor, maar is gek genoeg geen veel voorkomend zwangerschapskwaaltje. Dat komt omdat het niet direct veroorzaakt wordt door de zwangerschapshormonen maar andere oorzaken heeft.




Oorzaken van diarree tijdens zwangerschap

  1. Druk op de darmen

    Door de groeiende baarmoeder ontstaat er een druk op je darmen. Door deze druk worden de darmen opzij en naar boven geduwd. Jouw darmen worden dan gevoelig en dat vergroot de kans op diarree tijdens de zwangerschap.

  2. Je hebt iets verkeerds gegeten

    Mocht je iets verkeerds hebben gegeten of gedronken, zoals drinkwater dat besmet was of bedorven voedsel, dan reageren je darmen hierop en krijg je diarree.

  3. Je hebt een virus opgelopen

    Diarree wordt dikwijls veroorzaakt door een virus of bacterie (zoals salmonella) die buikgriep veroorzaakt. Buikgriep is een ontsteking van het maag-darmkanaal. De klachten zijn dan misselijkheid, diarree en/of braken. Tijdens de zwangerschap is jouw weerstand minder sterk waardoor je sneller vatbaarder bent voor virussen.

  4. Veel spanning of stress

    In sommige gevallen kunnen vrouwen last krijgen van diarree tijdens de zwangerschap door stress en spanning. Jouw darmen reageren hierop door sneller te gaan werken waardoor je vaker moet poepen.

  5. Bevalling

    Als laatste kan je last krijgen van diarree tijdens de bevalling of vlak voor de bevalling. Mocht je diarree hebben rond de 37ste week en verder niet ziek zijn, dan is dat mogelijk een voorteken dat de bevalling begint. Bel dan naar je verloskundige.

is diarree gevaarlijk tijdens zwangerschap

Is diarree gevaarlijk tijdens de zwangerschap?

In principe is diarree tijdens zwangerschap niet gevaarlijk, maar het is wel belangrijk dat je genoeg vocht binnenkrijgt. Diarree kan namelijk uitdroging veroorzaken omdat je veel vocht verliest. Uitdroging is wel gevaarlijk voor jou en voor de baby. Want als jij te weinig vocht binnen hebt, dan heeft jouw baby dat ook.
Je merkt dat je uitgedroogd dreigt te raken door:

  • Droge mond,
  • Drukkende hoofdpijn,
  • Duizeligheid,
  • Vermoeidheid,
  • Veel dorst hebben,
  • Donkere urine (hoe donkerder je urine, hoe minder vocht je in je lichaam hebt),
  • Oververhitting.

Wat een goede manier is om na te gaan of je last hebt van uitdroging, is met je vingers een huidplooi vastpakken. Normaal gesproken hoort dit weer terug te ‘veren’ als je loslaat. Als de plooi blijft staan is dat een teken dat je uitgedroogd bent of dreigt te raken.

kleertjes sale 70

Neem op tijd contact op bij klachten!

In principe hoef je jezelf geen zorgen te maken als je last hebt van diarree tijdens de zwangerschap. Blijf altijd goed water drinken en probeer ervoor te zorgen dat de urine heel licht geel is. Oranje of bruinachtige urine is niet goed! Heb je last van onderstaande punten, neem dan contact op met de verloskundige!

  • Je hebt al langer dan 3 dagen diarree.
  • Er zit bloed of slijm bij je ontlasting.
  • Je hebt koorts, boven de 39°C.
  • Je hebt andere klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid, buikkrampen en/of je voelt je suf.
  • Of je plast weinig en hebt oranje/bruine urine.
de online drogist alles voor moeder en baby banner

Diarreeremmers tijdens de zwangerschap mag dat?

Het is niet verstandig om medicijnen te slikken om de diarree tijdens zwangerschap te verhelpen. Diarreeremmers dikken de ontlasting in waardoor het langer in de darmen blijft. Mocht je last hebben van een virusinfectie of een bacterie dan is het juist niet de bedoeling dat ontlasting langer in de darmen blijft. Diarree heeft in dat geval de functie om de darmen schoon te spoelen. Het is dus een gezonde reactie van je lichaam.

Medicijnen slikken is overigens ook helemaal niet nodig. In de meeste gevallen gaat de diarree na een paar dagen vanzelf over. Blijf goed water drinken om uitdroging te voorkomen. Mocht je er langer dan 3 dagen last van hebben, neem dan contact op met je verloskundige.

In het ergste geval zal de verloskundige of huisarts je doorverwijzen naar het ziekenhuis. Je krijgt daar sondevoeding zodat je snel vocht binnenkrijgt. Mogelijk krijg je ook medicatie die de bacterie doodt die de diarree veroorzaakt.




Wat kan je doen als je diarree hebt tijdens de zwangerschap?

Als je diarree hebt tijdens de zwangerschap kan je het volgende doen:

  1. HEEL VEEL DRINKEN

    Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, bij diarree is het heel belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Mik op minstens 2 liter per dag. Houd dit bij door literflessen te gebruiken. Moet je ook overgeven, dan is het nog belangrijker om vocht binnen te krijgen, want dat braak je er vaak weer uit. Ook al moet je elk slokje er weer uitkotsen, zorg dat je genoeg drinkt!

  2. Blijf gezond eten

    Eet genoeg vezels van volkorenproducten, groenten en fruit. Vezels zijn goed voor de darmen!

  3. ORS

    Je kunt als je wilt nog ORS gebruiken. ORS staat voor Oral Rehydration Solution. Dit middeltje bevat zouten en suikers die helpen vocht in je lichaam vast te houden. Het is verkrijgbaar als drank of oplosmiddel. Je kunt het kopen bij de drogist of apotheek. Het is veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap, maar lees wel altijd goed de bijsluiter en vraag voor de zekerheid wat je verloskundige van dit middeltje vindt.



nutricia actie banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019